NU+ | Opwarming komt volledig door de mens (en 7 andere klimaatzekerheden)

Door Rolf Schuttenhelm

Vrijwel alle Nederlanders zijn het erover eens dat de aarde warmer wordt, en een meerderheid ziet de mens als belangrijkste veroorzaker. Maar hoe zit het nou eigenlijk met het bewijs? NU.nl zet de acht belangrijkste klimaatzekerheden op een rij.

Slechts 6 procent van Nederlanders denkt dat de aarde niet warmer wordt of is daar onzeker over. Dat blijkt uit een CBS-onderzoek uit 2021. Een meerderheid denkt dat de mens de belangrijkste veroorzaker is van de opwarming, maar ook dat het deels natuurlijk is.

Wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over? Hieronder zetten we de acht belangrijkste hoofdlijnen op een rij.

Acht belangrijke klimaatzekerheden

1. Het is zeker dat de aarde opwarmt. Dat valt te meten, met thermometers - heel veel thermometers: elfduizend weerstations, duizend weermasten op grotere hoogtes, meer dan duizend weerboeien in de oceanen en nog eens zevenduizend schepen en drieduizend vliegtuigen die structureel metingen doorgeven.

Deze metingen worden gecorrigeerd voor invloeden van buitenaf, zoals de uitbreiding van stedelijke gebieden en een historische meetfout aan boord van schepen - de 'emmercorrectiefactor'.

Sinds het einde van de jaren zeventig wordt de temperatuur van de aarde bovendien gemeten met satellieten. Die geven een goed dekkend beeld, inclusief de oceanen.

Conclusie: sinds het einde van de 19e eeuw is de aarde gemiddeld 1,2 graden opgewarmd. Daar komt momenteel elke tien jaar ongeveer 0,2 graden bij. Boven land gaat de opwarming sneller. In Nederland is het al 2,3 graden warmer dan rond het jaar 1900.

(Het woord 'zekerheid' is overigens spreektaal. In natuurwetenschappen bestaat wel een hoogste niveau van bewijs - de 'gouden standaard'. Dan is de kans dat iets onwaar is kleiner dan één op 3,5 miljoen. Op basis van satellietwaarnemingen werd dat punt in 2005 gepasseerd. Sindsdien is uitgesloten dat de waargenomen opwarming onderdeel is van de natuurlijke variatie van het aardse klimaat.)

2. De opwarming verloopt 'onnatuurlijk' snel. Het is ook mogelijk terug te kijken in het verleden van het aardse klimaat. Jaarringen in bomen en koraalriffen, druipsteen in grotten, afzettingen op de oceaanbodem en bijvoorbeeld de chemische samenstelling van zuurstofbelletjes in kilometersdikke ijskappen veranderen naarmate het warmer of kouder is.

Hierdoor weten we dat de huidige klimaatverandering (veel) sneller gaat dan klimaatveranderingen uit het verre aardse verleden.

De wereldwijde opwarming tussen 1900 en 2022. Naar verwachting wordt 2023 het heetste jaar ooit gemeten.

3. Het is zeker dat de CO2-concentratie van de aarde stijgt. Ook dit valt te meten in de atmosfeer. Dat gebeurt onder andere op Hawaï. Midden op de Grote Oceaan heb je daar een goed beeld van de gemiddelde concentratie.

Zulke metingen zijn in 1958 begonnen. Wie verder terug wil kijken, kan door de atmosfeer tijdreizen met boringen in ijskappen. Dankzij luchtbelletjes die in dat ijs gevangen zitten, weten we dat de CO2-concentratie in de afgelopen tienduizend jaar vrijwel stabiel was, tussen 260 en 280 'deeltjes per miljoen'.

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is nu ruim anderhalf keer zo hoog. De stijging valt samen met het begin van de industriële revolutie. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw gaat de CO2-stijging sneller. Ook de hoeveelheid methaan is sterk gestegen.

4. Het is zeker dat de aarde opwarmt als de CO2-concentratie stijgt. Het broeikaseffect werd in 1822 ontdekt door de natuurkundige Joseph Fourier. Gezien de afstand van de aarde tot de zon zou het op aarde veel kouder moeten zijn (gemiddeld 18 graden onder nul).

Halverwege de 19e eeuw konden natuurkundigen als Eunice Foote en John Tyndall de broeikaswerking van onder andere CO2 en methaan al met experimenten aantonen.

Dat een stijging van die gassen zou leiden tot een mondiale opwarming werd ook al in de 19e eeuw geopperd, door de Zweedse natuurkundige Svante Arrhenius. Deze drie inzichten staan tot de dag van vandaag overeind (en worden door modern onderzoek verfijnd).

5. Het is zeker dat deze CO2-stijging vooral door fossiele brandstoffen komt. Dat weten we door specifieker te kijken naar het CO2 in de atmosfeer, via zogeheten isotopenonderzoek.

Het molecuul CO2 bestaat uit twee zuurstofatomen en een koolstofatoom. Die koolstofatomen verschillen iets in gewicht, afhankelijk van of ze afkomstig zijn uit de levende natuur, vulkaanuitbarstingen of miljoenen jaren oude lagen steenkool, olie en aardgas. De fossiele koolstof is het lichtst, en dat aandeel (koolstof-12 geheten) neemt ook toe in de atmosfeer.

Ook de stijging van het broeikasgas methaan komt door menselijk toedoen.

6. Het is ook zeker dat de huidige opwarming niet natuurlijk is. De belangrijkste energiebron van het aardse klimaat is de zon. Los van kleinere schommelingen zijn er maar twee mogelijke manieren waarop de aarde kan opwarmen:

Áls de zon actiever zou zijn geworden, zou dat de gehele atmosfeer opwarmen, ook op zeer grote hoogte. Ontstaat de opwarming doordat broeikasgassen meer warmte vasthouden, dan wordt alleen de onderste laag van de atmosfeer (waar die extra broeikasgassen zich bevinden) warmer. De buitenlaag bevindt zich buiten de 'deken van broeikasgassen' en wordt dan juist kouder.

Dat laatste is het geval. Terwijl de lucht aan het aardoppervlak steeds warmer wordt, blijkt uit satellietmetingen van NASA dat een zeer ijle luchtlaag op 50 tot 85 kilometer hoogte juist afkoelt. (Wij merken daar niets van: ons 'weer' bevindt zich grofweg in de onderste 10 kilometer van de atmosfeer.)

Zonne-intensiteit kan ook direct gemeten worden. Die is gemiddeld sinds 1950 juist een heel klein beetje afgenomen (een afkoelend effect van minder dan 0,1 graad).

Conclusie: de opwarming van de afgelopen decennia komt volledig door de mens.

(Een andere vorm van luchtvervuiling (met aerosolen) heeft juist een afkoelend effect. Dit effect is minder sterk dan het opwarmende effect van de stijging van broeikasgassen. Maar het is daardoor nog nauwkeuriger om te zeggen dat de waargenomen opwarming voor (ruim) méér dan 100 procent door de stijging van broeikasgassen komt.)

7. Het is zeker dat de aarde nog verder zal opwarmen, maar onzeker hoeveel. De opwarming stopt pas als de concentratie van broeikasgassen niet verder stijgt. Daarvoor zijn zeer verregaande uitstootverlagingen nodig. Het is dus onmogelijk om de opwarming op korte termijn volledig te stoppen.Hoeveel warmer het wordt is zeer onzeker. Klimaatmodellen uit het verleden wisten de opwarming tot nog toe opmerkelijk goed te voorspellen. Maar het blijft onzeker hoe het klimaatsysteem zal reageren op verdere opwarming. Als er nog meer dan 1,5 graden bijkomt, gaat het om temperaturen die tenminste 3 miljoen jaar niet zijn voorgekomen.

We weten ook niet hoeveel verder de aarde zal opwarmen, omdat onbekend is hoeveel broeikasgassen de mensheid deze eeuw nog zal uitstoten. Als de uitstoot blijft stijgen, kan de aarde in het slechtste geval nog 5 graden warmer worden. De beste gok is nu 2,5 graden. Dat is de koers als alle landen hun klimaatdoelen voor 2030 realiseren.

Zo'n getal staat niet in steen gebeiteld: die koers kan verder aanscherpen of juist verzwakken. Wel staan we er beter voor dan tien jaar geleden.

8. Het is ook zeker dat klimaatverandering grote gevolgen heeft. Sommige gevolgen, zoals een toename van extreem weer, zijn direct zichtbaar met het oplopen van de temperatuur.

Veel andere gevolgen, zoals het verlies aan biodiversiteit, treden vertraagd op. Het meest extreme voorbeeld is zeespiegelstijging. Dit komt zeer traag op start, en gaat vervolgens nog duizenden jaren door.

De uiteindelijke omvang van de gevolgen is zeer onzeker. Die onzekerheid is onder andere groot doordat gevolgen van klimaatverandering elkaar kunnen versterken. En doordat gevolgen onevenredig toenemen bij hogere opwarming. Een van de onzekerste factoren is daarom de mens.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd