NU+ | Hoe moderne techniek het lot van een bommenwerper bezegelde

Sinds deze week wordt in het IJsselmeer een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. NU.nl dook in het verhaal van Lancaster ED603. Een samenspel van de moed van jonge vliegeniers en kille technologische vooruitgang.

Gloednieuw is het toestel waarmee de zeven mannen (allen in de twintig of begin dertig) op 12 juni 1943 opstijgen. Het is 23.00 uur lokale tijd op vliegbasis Wyton, in Cambridgeshire. De Avro Lancaster komt los van de grond, het landingsgestel klapt in en de missie is begonnen. Het is een gevaarlijke nachtelijke operatie, richting het industriële hart van Duitsland. Bochum is het doel. Maar de bemanning doet het niet voor het eerst. Piloot Eric Tilbury werd meermaals onderscheiden en vloog al tientallen missies richting nazi-Duitsland.

Dat is al een prestatie op zich. De overlevingskansen voor de bemanning van bommenwerpers zijn summier. Niet in de moderne viermotorige Lancaster waarmee die avond wordt gevlogen, maar zeker niet in de primitievere toestellen waarmee Tilbury in de eerste oorlogsjaren op pad ging. Bovendien was dat vaak overdag, dus vol in het zicht van de vijand.

De ervaring van de crew betekent dat ze ook belangrijkere taken krijgen. Hun eenheid, 83 Squadron, geldt als Pathfinder-squadron. Deze toestellen hebben de taak om het doel te vinden en zichtbaar te maken voor anderen. Dat gebeurt met op het eerste gezicht vriendelijk ogende fakkels, maar ook met bommen. Zo hebben Tilbury en zijn mannen een 1.800 kilo zware 'cookie' bij zich. Een bom die is bedacht om een zo groot mogelijke brand te stichten, met naast springstof ook benzeen en fosfor.

De crew van Lancaster ED603

Steden bombarderen is de rauwe oorlogsrealiteit

De crew weet wat ze gaan aanrichten in Bochum, maar het past binnen de rauwe oorlogsrealiteit. Zware tapijtbombardementen op steden zijn voor de Britten op dat moment de enige manier om de oorlog op grote schaal naar Duitsland te brengen. En de Pathfinders spelen hierin een cruciale rol. Mits ze Bochum weten te lokaliseren en voldoende verlichten met fakkels en brand, kan de achtervolgende vloot van honderden bommenwerpers de Duitse stad ook makkelijk vinden. Die gooien hun bommen er dan bovenop.

De taak van de Pathfinders is niet makkelijk. Navigeren in een vliegtuig is al vakwerk, zeker in het donker. Steden zijn lastig te zien in de nacht, want alle Nederlanders is opgedragen om hun ramen te verduisteren.

Bij volle maan wordt het makkelijker en zijn bepaalde kernmerken, zoals de loop van de IJsselmeerkust, een goed richtpunt. Met een route over water ontlopen de Britse vliegtuigen bovendien een paar Flak-batterijen, het beruchte Duitse luchtafweergeschut, en die gevaarlijke zoeklichten.

Een Avro Lancaster, zoals gevlogen door Eric Tilbury en zijn crew.Foto: Getty Images

Moderne technologie helpt een handje

De Tweede Wereldoorlog is een technologische strijd, die ook in de lucht wordt gevoerd. Sowieso is de zware Lancaster zelf tijdens de oorlog ontwikkeld. Ook is er moderne apparatuur aan boord die het navigeren makkelijker maakt. Het heeft typisch militaire namen als 'Gee', dat werkt met afstandbepaling op basis van radiosignalen en 'Oboe', waarmee de bommenwerpers naar een doel worden geleid op basis van twee verschillende radarstations.

De Britten gebruiken op dat moment ook al H2S, een radarsysteem in het vliegtuig zelf waarop het terrein beneden feilloos in beeld komt. Of de ED603 daarmee ook is uitgerust, is onduidelijk, maar andere Pathfinders zijn dat zeker wel.

Bochum wordt dus gevonden door Tilbury en zijn mannen, net als door zeker vijfhonderd andere bommenwerpers. Op de grond vallen honderden doden. De Britten laten de stad brandend achter en beginnen aan de terugweg. Die loopt via Enschede en Texel terug naar de veilige basis Wyton in Cambridgeshire. Het zou mooi zijn als ze het nagelnieuwe toestel daar zonder kogelgaten weer kunnen inleveren. Maar het loopt anders. In september 2023 zoekt een graafmachine op de IJsselmeerbodem naar resten van het vliegtuig, en belangrijker, de crew. Wat is er fout gegaan?

Duitse nachtjager wordt feilloos naar de Lancaster geleid

Het is in 1943 meer regel dan uitzondering dat luchtgevechten vooral op zicht en kunde worden gevoerd. De technologische strijd die de bemanning van ED603 zo helpt, wordt ook gevoerd door nazi-Duitsland. Het begin van de oorlog valt bijvoorbeeld samen met de ontwikkeling van radar. De Britten lopen tijdens de Slag om Engeland in 1940 nog ver voor op dit terrein, maar de Duitsers zitten in de achtervolging. In 1943 is er al doortimmerd systeem om de Britse bommenwerpers ook in de nacht aan te kunnen pakken.

Onder meer in Medemblik en Marum staat een Würzburg-radar. Daaraan gekoppeld is Nachtjagdgeschwader 1, dat onder meer vliegt vanaf bases in Leeuwarden en het Noord-Hollandse Bergen.

Onder hen Piloot Rudolf Sigmund en zijn nachtjager. Sigmund vliegt in een Messerschmitt Bf110, bijnaam: Zerstörer (vernietiger). Zoals Tilbury en zijn crew eerder naar Bochum worden gepraat, krijgt Sigmund vanaf het radarstation door waar vijandelijke vliegtuigen vliegen. De rijkelijk onderscheiden Luftwaffe-piloot wordt zo naar de Lancaster en de crew toegeleid. De nachtjager heeft ook radar aan boord om het laatste stukje navigatie zelf te doen. Dat doet Hugo Bauer achterin.

De radarantennes op de neus van een Messerschmitt Bf110-nachtjager.Foto: Bunderarchiv

Geen technologie om de Britse crew te helpen

Het lot van de Lancaster is dan eigenlijk bepaald. Ondanks alle technologie aan boord van de Britse bommenwerper, is er nog geen middel om vijandelijke vliegtuigen te spotten. Dat gaat op zicht in de donkere nacht. Boordschutters staren in het duister naar verdachte objecten. Maar de nachtjager zal pas duidelijk zichtbaar zijn als Sigmund het vuur opent van de zware boordkanonnen en machinegeweren in de Messerschmitt. Terugschieten kan dan nog, maar komt waarschijnlijk te laat.

Hoe de ED603 precies door de nachtjager is neergeschoten, is onbekend. Duidelijk is wel dat het toestel op zijn kop op de IJsselmeerbodem ligt. Drie van de zeven crewleden zitten er waarschijnlijk nog in. De andere vier, waaronder Tilbury, spoelden in de dagen na de crash aan op de IJsselmeerkust. Niemand kan de ontmoeting met Sigmund en zijn kanonnen navertellen. Menselijke waanzin bracht ze in oorlog, kil menselijk oorlogspragmatisme stuurde ze de lucht in, en menselijke vindingrijkheid bracht ze samen.

Die vindingrijkheid zorgt er niet voor dat Sigmund en Bauer de oorlog overleven. Menselijk falen kost ze de kop. Slechts een paar maanden na het neerhalen van ED603, neemt het eigen Duitse luchtafweer hun nachtjager onder vuur boven Kassel. De oorlog eindigde voor Tilbury en zijn crew in een juninacht van 1943 in het IJsselmeer, die van van Sigmund en Bauer stopt in oktober met een crash in Göttingen.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd