‘Je voorste kruisband scheuren is het hartinfarct van de knie’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

35.000 mensen in een vol Philips-stadion. Een overtreding op een PSV-speler. Die valt, ligt op de grond, schreeuwt van de pijn. Dan moet hij scherp zijn, Wart van Zoest, de clubarts. Zijn blik schiet eerst naar de televisieschermen in de dug-out. Zeker als het een knieblessure is, zijn specialiteit, weet hij dan vaak al wat er aan de hand is.

Dan het veld in, snel. Voelen aan het been. Beweegt die knie soepel? Is de spanning op het been anders dan gebruikelijk? Hij probeert zich af te sluiten. Van de scheidsrechter die in zijn oor staat te schreeuwen dat hij verder wil met de wedstrijd. Van de assistent-trainer die in zijn oortje vraagt of er gewisseld moet worden. Van het publiek, dat soms een enorm kabaal maakt. Hij mag géén verkeerde beslissing nemen.

Als hij ziet dat de blessure ernstig is, vertelt hij dat niet meteen. Je moet gewisseld worden, zegt hij dan. De speler zit vol in de adrenaline van de wedstrijd. De arts weet hoe groot de schok kan zijn als hij zegt dat het een zware blessure is. Dat teamgenoten ook kunnen schrikken. En dat is niet de bedoeling, ze mogen niet afgeleid raken.

In de kleedkamer, met de geblesseerde speler op zijn behandeltafel, weg van het veld, zegt hij dan wat hij vermoedt. De grootste angst van spelers kent hij. Een gescheurde voorste kruisband. Revalidatietijd: negen tot twaalf maanden. Een hap uit een voetbalcarrière, en in het ergste geval nooit meer terugkeren op niveau.

„Vaak voelen ze zelf wel dat het mis is. Ik moet dan gewoon eerlijk zijn. ‘Ik heb twijfels over je voorste kruisband’, zo zeg ik het dan. Dat is een schok, en het begin van een heel zware periode voor een speler”, vertelt Wart van Zoest (46) op het trainingscomplex van PSV.

Sinds het begin van het jaar sprak NRC voor een interviewserie met artsen, talentontwikkelaars en prestatiemanagers van Eredivisieploegen. Zij vertelden over de manier waarop zij lichaam en geest van voetballers in topconditie proberen te houden.

Voetbalclubs op het hoogste niveau blijken het leven van hun spelers op alle niveaus te beïnvloeden. Van het hoofdkussen waarop ze slapen tot de hoeveelheid groenten die ze eten en het aantal kilometers dat ze wekelijks rennen. De focus ligt niet meer alleen op voetbal, maar op alles wat de voetballer fysiek en mentaal vooruit kan helpen.

Maar toch: ondanks alle details waarmee clubs zich bezighouden, de gesprekken in stadions en op trainingscomplexen kwamen steeds weer terug bij de basis: zorgen dat spelers niet geblesseerd raken. Gebeurt dat toch? Zo goed mogelijk behandelen.

Wart van Zoest vertelt er uitgebreid over in Eindhoven, waar hij sinds 2011 bij PSV werkt. Specifiek over de voorste kruisband, waar hij al sinds zijn studie door is gefascineerd. Het is een verbinding tussen het boven- en onderbeen in de knie die kan scheuren onder hoge druk of bij een onverwachte draai. Om de kruisband weer te maken, gebruiken chirurgen een andere pees uit het lichaam, zoals een deel van de kniepees, quadriceps-pees of de hamstring.

Van Zoest is ook orthopedisch chirurg in het nabijgelegen Anna-ziekenhuis. Op de ochtend van het gesprek heeft hij al drie mensen – geen profvoetballers – in het ziekenhuis een nieuwe voorste kruisband „gegeven”. Zo zegt hij het, gegeven, want zonder voorste kruisband kan lopen en sporten zonder contact of onverwachte draaibewegingen misschien wel, maar op niveau sporten niet. Zéker niet op topniveau, zoals bij PSV.

Uit Europees onderzoek blijkt dat voetbalclubs gemiddeld eens in de twee jaar te maken krijgen met een speler die zijn voorste kruisband scheurt (bij vrouwen ligt dat percentage hoger). Het is niet de meest voorkomende blessure – dat zijn ingescheurde hamstrings – maar voor voetballers wel het grootste schrikbeeld: er zijn weinig blessures die een langere hersteltijd vragen.

Vaak wordt gezegd: zes tot negen maanden. U heeft het over negen tot twaalf maanden. Hoe kan dat?

„Ik zeg hier bij PSV altijd: het is minimaal negen maanden. Die zes tot negen maanden hersteltijd is iets wat we vroeger dachten, maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat dat niet reëel is. Dus in tegenstelling tot veel andere blessures, die tegenwoordig een kortere hersteltijd hebben vanwege medische innovaties, duurt het bij deze blessure juist steeds langer.”

„Dat komt omdat je een hele nieuwe kruisband moet aanleggen, met een andere pees. Die moet precies op de plek worden vastgezet van de ‘oude’ kruisband, anders werkt het niet. Dan moet het ingroeien in het bot. Het lichaam moet daaraan wennen. De hersenen ook, die moeten als het ware gaan herkennen dat er een nieuw element in het lichaam zit.”

Wat betekent dat voor spelers?

„Dat het zo lang duurt maakt het zwaar. Ze willen vaak snel weer hard trainen, om zo snel mogelijk terug te zijn. Maar bij deze blessure is er echt tijd nodig. Psychologisch is dat ingewikkeld. Sport is hun werk, hun identiteit. Dat valt ineens voor bijna een jaar weg. Wij zien dat spelers dan een rouwproces doormaken.”

Hoe verloopt dat rouwproces?

„Eerst komt de klap. Dan zie je vaak dat ze snel een operatie willen om aan het herstel te beginnen. De eerste drie, vier maanden na de operatie zijn saai. Ze willen vooruit, maar de knie heeft rust nodig. Daarna komt een periode dat ze weer oefeningen kunnen doen, dan denken ze vaak: wow, dit gaat goed. Bijna altijd zie je op de helft, na vijf maanden ongeveer, dat ze zichzelf weer tegenkomen. Dan zijn ze afgesneden van het team, best wel eenzaam. Pas als ze weer het veld op mogen, vrolijken ze weer op. Maar in al die maanden komt er veel angst bij kijken. Spelers vragen zich af of ze weer de oude worden.”

Hoe begeleiden jullie spelers met die angst?

„We kunnen natuurlijk een sportpsycholoog inschakelen en dat doen we ook regelmatig. En we hebben gemerkt dat spelers veel kunnen hebben aan een gesprek met andere voetballers die het hebben meegemaakt. Onze coach, Ruud van Nistelrooij, heeft tijdens zijn carrière zware kruisbandblessures gehad, en kwam daarna alleen maar sterker terug. Met zo iemand praten helpt.”

Bij één op de vijf spelers gebeurt het nog een keer.

„Je ziet dat er nieuwe technieken zijn waarbij je tijdens de operatie een soort extra versteviging maakt aan de buitenkant van de knie. Daardoor is er minder kans dat het nog een keer gebeurt. Maar inderdaad, als het terugkomt is dat heftig.”

Wart van Zoest: „We doen al twintig jaar mee met een Europese studie, en daaruit blijkt dat het aantal kruisbandblessures niet afneemt.”

Foto Bram Petraeus

Is de blessure te voorkomen?

„Niet echt. Natuurlijk kun je wel aan preventie doen; dat werkt. Het begint al in de jeugdopleiding. Want in de praktijk zien we steeds meer sporters die al heel jong een kruisbandblessure oplopen. Dat heeft, en dit is mijn persoonlijke mening, te maken met het feit dat getalenteerde kinderen al heel jong voor één sport kiezen. Vroeger probeerde je judo, tennis en voetbal. Nu zie je dat kinderen al heel vroeg drie, vier, vijf keer in de week trainen. Want ze zullen maar wat trainingsjaren missen…”

Die kinderen hebben dus al heel jong steeds dezelfde belasting op de knieën.

„En ze leren hun lichaam ook maar op één manier gebruiken. Als je aan judo hebt gedaan, leer je om goed te vallen … Dus wat we hier dan proberen …”

Jullie nemen kinderen toch ook al heel jong op in de jeugdopleiding?

„Daar hebben wij inderdaad ook mee te maken. Kinderen van negen of tien jaar die al drie of vier keer in de week trainen. Daarvan zeggen we dus: één van die trainingen is niet op het voetbalveld, maar gewoon in de gymzaal. Om te leren bewegen. Eigenlijk begint daar al onze blessurepreventie. We nemen iets over wat vroeger in de samenleving verankerd was, toen er meer werd buiten gespeeld en op school gesport. Als spelers ouder worden komen daar dan kracht- en stabilisatieoefeningen bij, maar ook hersentraining waardoor bijvoorbeeld de reactietijd kan verbeteren.”

Ondanks alles blijft het gebeuren.

„We doen al twintig jaar mee met een Europese studie, en daaruit blijkt dat het aantal kruisbandblessures niet afneemt.”

De hele dag zijn jullie bezig om dit te voorkomen, maar in twintig jaar is er nul terrein gewonnen.

„Dat is zó frustrerend. Ik zeg ook weleens: als wij een wedstrijd winnen, maar er valt een speler uit met een kruisbandblessure, dan heb ik verloren.”

Persoonlijk?

„Ik trek me dat persoonlijk aan. Dat moet ik misschien niet doen, maar zo voelt het wel.”

Waarom?

„Omdat je inderdaad continu bezig bent om die jongens fit te houden. En ondanks alles wat je doet lukt het niet om de aantallen te verminderen. Met hamstringblessures zie je dat ook. Het heeft ook te maken met de eisen die aan topvoetballers worden gesteld. De snelheid en intensiteit van het spel worden hoger, de wedstrijdkalender is steeds voller. We proberen topatleten te creëren die de belasting aankunnen, maar de eisen zijn zo absurd dat je gewoon niet alles kunt voorkomen. Dat weet ik dus allemaal wel, maar toch ben ik er dan heel ziek van als het gebeurt.”

Het is bij jullie voorgekomen dat in de jeugdopleiding hele jonge spelers twee keer hun kruisband scheuren. Is stoppen dan een onderwerp dat u moet aansnijden?

„Als het vaker gebeurt is dit wel een gesprek dat je moet voeren. Dan leg je uit wat de kans is op volledig herstel. Daarvoor is het belangrijk om naar de hele staat van de knie te kijken. De meniscus, het kraakbeen. Een oud-collega zei eens: je voorste kruisband scheuren is het hartinfarct van de knie. Daar ben ik het wel mee eens. Als een speler echt veel kraakbeenslijtage heeft doordat de kruisband al twee keer is gescheurd, dan zou ik wel kunnen adviseren om te stoppen. Als ik écht weet dat het risico te groot is.”

Als een speler twee keer achter elkaar geblesseerd raakt, hebben jullie hem dan te snel weer laten voetballen?

„Dat is vaak de interpretatie van de buitenwereld, maar wij doen er natuurlijk alles aan om dat niet te laten gebeuren. In de topsport balanceer je vaak op de grens, en je probeert aan de goede kant te blijven. We sturen een speler echt het veld niet in als het onverantwoord is. Maar die kritiek is inherent aan de voetbalwereld, ik laat dat vrij makkelijk van me afglijden.”

Het is niet altijd honderd procent duidelijk, toch? Of een speler er weer klaar voor is?

„In dit vak moet je daar een beetje voelsprieten voor hebben. Soms moet je ferm zijn, risico voorkomen. Als een speler die zijn voorste kruisband heeft gescheurd na zes maanden weer wil spelen, dan kan dat niet. Dan heeft diegene gewoon tien tot twintig procent meer kans dat het nog eens gebeurt. Maar is die speler aan het einde van zijn revalidatie, nog niet aan de negen maanden maar alle tests zijn goed … dan kan het meespelen dat er een belangrijke wedstrijd aankomt of dat de coach en speler er weer voor willen gaan. Ik adviseer dan, schets de situatie, en dan moet je het soms loslaten.”



Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd