N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Inkomensafhankelijke boete Het boetebeleid moet op de schop, stelt hoogleraar Elena Kantorowicz-Reznichenko. Een systeem waarbij ook de hoogte van je inkomen bepaalt hoe hoog je verkeersboete is, is effectiever en eerlijker.
Wie door rood rijdt en betrapt wordt, is daar vanaf 2024 waarschijnlijk meer geld aan kwijt dan nu. Demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) gaat de verkeersboetes per 2024 met 10 procent verhogen om het begrotingsgat te dichten. Maar boetes zijn niet bedoeld als inkomstenbron voor de overheid, waarschuwt hoogleraar Elena Kantorowicz-Reznichenko. Zij ziet meer heil in inkomensafhankelijke boetes, een systeem waarbij ook de hoogte van je inkomen bepaalt hoe hoog de boete is.
Het voorstel van Yesilgöz heeft stof doen opwaaien. Het OM vindt dat verkeersboetes als ze verhoogd worden niet meer in verhouding staan tot andere strafbeschikkingen die het oplegt. Een boete voor een verkeersovertreding kan straks namelijk even hoog zijn als die voor een mishandeling; beide rond de 400 euro. Daardoor zou het draagvlak voor verkeersboetes in de samenleving afnemen, vreest het OM.
Een ander kritiekpunt is dat Yesilgöz onomwonden zegt dat de verhoging nodig is omdat het Rijk krap zit. De boetes worden dus gebruikt om de staatskas aan te vullen: dat is geen boetebeleid, maar een verkapte belasting, vinden critici.
Lees ook: OM vindt verkeersboetes te hoog: ‘draagvlak neemt af’Boetes verhogen om meer staatsinkomsten te genereren, mag niet zomaar, zegt Elena Kantorowicz-Reznichenko. Ze is hoogleraar recht en economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar boetes. „Boetes zijn bedoeld om overtreders af te schrikken: ze moeten straffen en sturen. Ze zouden alleen moeten worden verhoogd als dat ervoor zorgt dat ze meer ontmoedigen, of als de ernst van de misdaad dat rechtvaardigt.”
De helft van de EU heeft al inkomensafhankelijke boetes
Kantorowicz-Reznichenko ziet meer heil in zogenoemde dagboetes. Die zijn inkomensafhankelijk. Ze zijn in absolute hoogte voor iedereen verschillend, maar relatief naar inkomen voor iedereen gelijk.
Dit systeem houdt ook rekening met de ernst van de overtredingen, doordat voor elke overtreding een x-aantal dagen loon aan boete moet worden betaald (vandaar ook de naam dagboetes). In andere woorden: een lichte overtreding kost een dader één dag loon, een zware wel tien.
Inmiddels heeft bijna de helft van de EU-landen inkomensafhankelijke boetes ingevoerd, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Finland deed dat als eerste, in 1921. Daar kreeg een bestuurslid van telefoonmaker Nokia in 2002 zelfs een snelheidsboete van 116.000 euro opgelegd. Bijna alle EU-landen met inkomensafhankelijke boetes hebben een bovengrens.
„Een inkomensafhankelijk boetesysteem verkleint ongelijkheid en is proportioneel”, aldus Kantorowicz-Reznichenko. „In het huidige systeem wordt iemand met weinig inkomen enorm geraakt door een boete van 400 euro, terwijl iemand met een hoog inkomen de boete amper voelt.”
Ter illustratie, een boete van 200 euro zou 16 procent uitmaken van het maandloon van iemand die 1.200 euro verdient, en 2 procent voor iemand die 10.000 euro per maand verdient.
Door de verhoging komen de laagste inkomens nog meer in de knoei, zegt Kantorowicz-Reznichenko. Terwijl daar nu al een probleem is, zegt ze: mensen die de boetes niet kunnen betalen, krijgen aanmaning na aanmaning, met uiteindelijk zelfs gevangenisstraf tot gevolg. De kosten voor zowel de samenleving als de overtreder staan dan niet meer in verhouding tot de overtreding. „Dit moet je niet willen, dat mensen met weinig geld extra hard worden geraakt.”
Maar het is ook niet de bedoeling dat mensen met hoge inkomens extra worden geraakt, zegt ze. Daarom pleit ze ervoor onderscheid te maken tussen inkomen voor en na betaling van belasting. „Dat is eerlijker, anders betaal je het boetepercentage over een groter bedrag, namelijk je bruto salaris. In Nederland betalen mensen met een hoger inkomen procentueel gezien meer belasting, dus zij zouden onevenredig geraakt worden als de boetes gebaseerd worden op bruto inkomen.”
In Nederland zijn dagboetes nog geen politiek thema. Dat komt volgens Kantorowicz-Reznichenko doordat het gezien wordt als „te ingewikkeld” en „het straffen van de rijken”.
„Ik denk ook dat rechters het probleem van het huidige systeem niet zo inzien. Er is geen overtuiging dat de voordelen de nadelen overtreffen”, zegt Kantorowicz-Reznichenko, die voorheen officier van justitie was.
Maar volgens haar kan Nederland de overstap prima aan. „In vergelijking met andere landen hebben we een enorm transparant belastingsysteem. De overheid heeft relevante financiële informatie van burgers beschikbaar, waardoor het systeem van inkomensafhankelijke boetes op een goede manier kan werken.”
In het Verenigd Koninkrijk werd het systeem in 1992 geïntroduceerd en na zeven maanden weer afgeschaft. Waarom? Dit had deels te maken met onbegrip vanuit de bevolking, denkt Kantorowicz-Reznichenko. Dat boetes voor rijkere mensen in dat systeem hoger uitvallen, vinden veel mensen intuïtief buitenproportioneel.
„Media publiceerden dat iemand 1.200 pond moest betalen omdat er een plastic verpakking op straat was gewaaid, zonder nuances over de zaak. Dit nieuws schokte het publiek, dus het is vooral belangrijk dat de burger het systeem begrijpt”, aldus Kantorowicz-Reznichenko. Zweden lost dit op door het vonnis in aantal ‘dagen’ loon en niet de absolute hoogte van de boete openbaar te publiceren, „zodat de onterechte shock-factor wordt geëlimineerd.”
Het OM geeft aan dat het belangrijk is dat boetes in verhouding staan tot de ernst van de overtreding, maar ze zijn niet bezig met het onderwerp inkomensafhankelijke boetes. „Het is nu geen kwestie die bij ons op tafel ligt”, laat een woordvoerder weten.
Lees ook het Commentaar van NRC: Verhoging boetes heeft schokkend weinig met veiligheid te maken