Evacuatie noodzakelijk na ontsporing goederentrein East Palestine, Ohio, VS

EAST PALESTINE, Ohio (AP) – Ambtenaren die de smeulende, verwarde wrakstukken van een treinontsporing in het noordoosten van Ohio in de gaten hielden, waarschuwden zondagavond met spoed honderden omwonenden die geweigerd hadden te evacueren. Ze zeiden dat een wagon het risico liep op een mogelijke explosie die tot anderhalve kilometer ver dodelijke scherven zou kunnen afwerpen.

Ze waarschuwden voor “de mogelijkheid van een catastrofale tankerbreuk” nadat een “drastische temperatuursverandering” was waargenomen in die wagon, volgens een verklaring van het kantoor van Ohio Gov. Mike DeWine die zei dat teams werkten om een explosie te voorkomen op de plek in East-Palestine. Er werd niet gespecificeerd wat er in die wagon zat en of er gevaarlijke stoffen in zaten.

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Gene J. Puskar.

De autoriteiten riepen iedereen in een straal van 1,6 kilometer rond de plaats van de explosie op om onmiddellijk te vertrekken. Velen hadden dat gedaan, maar lokale ambtenaren gaven aan dat meer dan 500 inwoners hadden geweigerd te evacueren, aldus de verklaring.

Federale onderzoekers hadden eerder zondag aangekondigd dat een mechanisch probleem met een as van een wagon de ontsporing nabij de Pennsylvania staatsgrens vrijdagavond had veroorzaakt.

Michael Graham, een bestuurslid van de National Transportation Safety Board (NTSB), zei tijdens een persconferentie dat het driekoppige treinpersoneel “kort voor de ontsporing” een waarschuwing had ontvangen over het mechanische defect, maar zei dat de raad nog steeds bezig was vast te stellen welke wagon het probleem had.

50 wagons ontspoord

Ongeveer 50 wagons ontspoorden in Oost-Palestina toen een trein verschillende producten vervoerde van Madison, Illinois, naar Conway, Pennsylvania, zei spoorwegmaatschappij Norfolk Southern. Er waren geen gewonden onder de bemanning, bewoners of hulpverleners.

Graham zei dat onderzoekers het exacte “punt van ontsporing” hebben vastgesteld, maar maakte de locatie zondag niet bekend. Hij zei dat de informatie zal worden opgenomen in een voorlopig onderzoeksrapport dat ongeveer een maand later wordt verwacht.

Ambtenaren van East Palestine zeiden dat hulpverleners de brand in de gaten hielden, maar op afstand bleven, en dat de herstelwerkzaamheden niet konden beginnen zolang de wagons smeulden.

Giftige dampen

Burgemeester Trent Conaway, die de noodtoestand in het dorp afkondigde, zei dat één persoon was gearresteerd omdat hij ‘s nachts om de barricades heen ging tot aan het ongeluk. Hij waarschuwde dat meer arrestaties zouden volgen als mensen niet wegbleven.

“Ik zou niet weten waarom iemand daar zou willen zijn; je ademt giftige dampen in als je zo dichtbij bent,” zei hij. Hij benadrukte dat de luchtkwaliteit in de buurt van de brand geen problemen vertoonde en dat het water in het dorp veilig is omdat het wordt gevoed door grondwater dat niet is aangetast door materiaal dat in de stromen terechtkwam. Medewerkers van het bureau voor milieubescherming waren bezig met het verwijderen van verontreinigende stoffen uit de beken en het controleren van de waterkwaliteit.

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Gene J. Puskar.

Sheriffs gingen zondag van deur tot deur om de resterende bewoners te tellen en mensen in het evacuatiegebied aan te sporen te vertrekken. Scholen en dorpskantoren zullen tenminste tot maandag gesloten zijn, en bedrijven in het evacuatiegebied mogen maandag niet open, aldus de ambtenaren.

Norfolk Southern zei dat 20 van de meer dan 100 wagons op de trein gevaarlijke materialen vervoerden – gedefinieerd als lading die elk soort gevaar kan opleveren “inclusief ontvlambare, brandbare of milieurisico’s”.

Vinylchloride

Volgens de NTSB ontspoorden slechts 10 wagons met gevaarlijke stoffen, en vijf daarvan vervoerden vinylchloride, niet 14 zoals eerder werd gezegd. Functionarissen benadrukten zaterdag laat dat ze niet hadden bevestigd dat er vinylchloride was vrijgekomen anders dan door drukontlastingsapparatuur die werkte zoals ontworpen.

Vinylchloride, dat wordt gebruikt om de harde kunststof polyvinylchloride te maken in een groot aantal kunststofproducten, wordt volgens het National Cancer Institute van de federale overheid in verband gebracht met een verhoogd risico op leverkanker en andere vormen van kanker.

“Kortstondige blootstelling aan lage niveaus van stoffen in verband met de ontsporing vormt geen gezondheidsrisico op lange termijn voor de bewoners,” aldus een “Veelgestelde vragen” bericht op de Facebook-pagina van het dorp.

“Vinylchloride en benzeen kunnen kanker veroorzaken bij mensen die jarenlang op de werkplek aan hoge concentraties zijn blootgesteld; er zijn echter geen aanwijzingen dat een mogelijke blootstelling die zich na de ontsporing heeft voorgedaan, het risico op kanker of andere gezondheidseffecten op lange termijn bij leden van de gemeenschap verhoogt.”

Benzeen, tarwe, smeerolie

Ambtenaren zeiden zondagmiddag dat de betrokken wagens ook brandbare vloeistoffen, butylacrylaat en resten benzeen van eerdere zendingen vervoerden, maar ook ongevaarlijke materialen zoals tarwe, plastic pellets, mout en smeerolie.

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Gene J. Puskar.

Het evacuatiebevel had betrekking op de huizen van 1.500 tot 2.000 van de 4.800 tot 4.900 inwoners van de stad, maar ambtenaren zeiden dat het niet precies bekend was hoeveel er werkelijk waren getroffen. De meesten die naar een noodopvangcentrum waren gegaan, waren daar zondag niet meer.

Norfolk Southern opende een hulpcentrum in het dorp om informatie te verzamelen van de getroffen inwoners. Volgens dorpsambtenaren gingen zaterdag 75 mensen naar het centrum en waren er zondagochtend ongeveer 100 geweest.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd