de Volkskrant | Koerdisch-Syrische YPG splijtzwam tussen Erdogan en de Navo

De Turkse president Erdogan verzet zich tegen toetreding van Zweden en Finland tot de Navo, omdat ze volgens hem terroristische organisaties steunen. Hij doelt onder meer op de Koerdisch-Syrische YPG. Wat is dat voor een organisatie?

Dit artikel is afkomstig uit de Volkskrant. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Volgens de Turkse president Erdogan is het simpel: de Syrisch-Koerdische YPG bestaat uit terroristen die eropuit zijn Turkije te destabiliseren. Een heel ander verhaal valt te beluisteren in westerse hoofdsteden. Daar geldt de YPG als een gewaardeerde militair-strategische partner zonder wiens hulp de terroristen van Islamitische Staat (IS) nooit verslagen hadden kunnen worden.

In een notendop is dit het conflict dat aan de basis staat van de recente uitlatingen van president Erdogan. Hij sprak zich uit tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo, onder meer met het argument dat die landen de YPG steunen. Maandag kondigde hij een nieuwe militaire operatie aan in het noorden van Syrië, waar het Turkse leger al jaren aast op een aaneengesloten bufferzone (30 kilometer diep) ten koste van de Koerdische YPG.

Daarmee keert een al langer sluimerende ruzie binnen de Navo terug aan de oppervlakte, en dringt een aantal prangende vragen zich op: wie zijn de YPG precies, en wat betekent de Turkse opstelling voor de machtsverhoudingen in Noord-Syrië?

De YPG, een afkorting voor Yekineyen Parastina Gel ('Volksverdedigingseenheden'), werden opgericht in 2012, een jaar na het begin van de Syrische opstand. De Koerden vormen in Syrië zo'n 10 procent van de bevolking en worden sinds decennia door het regime van president Bashar Al Assad onderdrukt en gemarginaliseerd. Hun verzet begon met enkel geweren en messen, maar kreeg dankzij Amerikaanse steun een serieus militair karakter. Alleen al de voorbije vier jaar gaf Washington 2,4 miljard euro uit aan wapentuig en trainingen voor de Syrian Democratic Forces (SDF), een parapluorganisatie met de YPG aan het hoofd. Behalve de Koerden maken ook Arabische Syriërs er deel van uit.

PKK

Erdogans grootste bezwaar is dat de YPG zeer verweven is met de Koerdische PKK, met wie Turkije al veertig jaar in oorlog is. Die verwevenheid is zowel logistiek als militair - de meeste YPG-commandanten zijn PKK-strijders. In het Westen staat de PKK op de lijst van terroristische organisaties, maar omdat er vanaf 2014 een grotere vijand op het toneel verscheen, te weten Islamitische Staat, besloten de Verenigde Staten toch tot een nauwe samenwerking met de YPG. Momenteel zijn er 900 Amerikaanse militairen ter plekke. Om de Turken gerust te stellen, deelt het Witte Huis lijsten van hun personeel en wapens met Ankara.

Sinds de militaire nederlaag van IS in maart 2019 heeft de SDF de volledige controle over Noordoost-Syrië dat de naam draagt van een 'autonome regio', inclusief een eigen bestuur. Het is een project 'zonder lange houdbaarheidsdatum', zo zegt een westerse diplomaat op voorwaarde van anonimiteit, vooral omdat de SDF door de het (niet-Koerdische) merendeel van de bevolking als bezetters worden gezien. De 'autonome regio' is daardoor een wankel kaartenhuis dat in het geval van een Amerikaans vertrek meteen zou omvallen. Daar komt bij dat IS zich nog altijd laat gelden met aanslagen in zowel Syrië als Irak.

Legpuzzel

Wat de legpuzzel in noordelijk Syrië extra ingewikkeld maakt, is dat vrijwel iedereen zich ermee bemoeit: naast de Turken en de Amerikanen zijn dat de Iraniërs en - namens het Al Assad-regime - de Russen. Die laatsten gooiden het in 2019 op een akkoordje met Erdogan om gezamenlijk de bestaande grenzen te monitoren. 'Wat de Turken tot nu toe heeft tegengehouden, is niet het verzet van de SDF, maar de aanwezigheid van Amerika en Rusland', aldus Aron Lund, een Syriëkenner verbonden aan de progressieve denktank Century Foundation.

Op het moment bestrijdt Turkije de 'autonome regio' vooral met drones, economische oorlogvoering, het droogleggen van rivieren en de steun aan concurrerende Syrische rebellen. Twee brede stroken aan de Turks-Syrische grens staan al onder controle van pro-Turkse rebellen. Onduidelijk is waar Erdogan zijn volgende invasie voorbereidt. "Een invasie van Kobani, hetgeen de Turken in 2018 probeerden, zou het einde betekenen van de 'autonome regio", zo zegt Fabrice Balanche, een Midden-Oostenkenner van denktank Washington Institute. "Ik kan me niet voorstellen dat de Amerikanen dat zouden accepteren, ook niet in ruil voor een Turks 'ja' tegen Navo-uitbreiding. Want als Kobani valt, kan Al Assad het noordoosten innemen."

Analisten zijn het erover eens dat een Amerikaans vertrek uit de regio minder plausibel is geworden door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Zo'n exit zou het partnerschap tussen Al Assad en Poetin in de kaart spelen, en dat kan president Biden zich niet veroorloven.

Het initiatief ligt nu bij Erdogan die in de prettige positie verkeert dat zowel de Russen (inzake Oekraïne) als de Amerikanen (inzake Navo-uitbreiding) zijn steun zoeken. De president heeft zijn generale staf bijeen geroepen voor topoverleg op donderdag. Die uitgangspositie zou hij kunnen gebruiken in Noord-Syrië, bijvoorbeeld door een aanval op Tel Rifaat, een door de Koerden bestuurde enclave ten noorden van Aleppo. Erdogan zal in zo'n scenario proberen eerst rugdekking van Poetin te krijgen, zo zegt Syriëkenner Lund, "actief dan wel passief". Turkije gokt er dan op dat de Amerikanen de eenheid binnen de Navo - broodnodig aan het front in Oekraïne - niet op het spel zullen willen zetten.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd