de Volkskrant | Deze 'havermelkboeren' bezorgen de melk nog met bakfiets

Door de Volkskrant/Anna de Haas

De oprichters van het eerste Nederlandse havermelkmerk Real Oat Arts (ROA) willen koffieliefhebbers overtuigen dat de plantaardige melk niet alleen hip en duurzaam is, maar vooral erg lekker.

Dit artikel is afkomstig uit de Volkskrant. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Havermelk is best zwaar. Daar kwamen de jongens van het Amsterdamse ROA snel achter toen ze besloten hun producten hoogstpersoonlijk bij de klant te bezorgen. Zelfs met een elektrische bakfiets gaat het rondbrengen van circa 120 literpakken havermelk niet over rozen. Lekke banden, kapotte accu's en hobbelige Amsterdamse straten: "Het eerste jaar hebben we vooral stilgestaan", lacht medeoprichter Boris de Lorm (28).

Toch hebben De Lorm en zijn compagnons Lucas O'Flynn (31) en Cas Zanen (27) hun duurzame distributieplan nog niet in de steek gelaten. Voor de kantoorruimte annex opslag in Amsterdam-Noord is inmiddels een bonte e-vloot verzameld, bestaande uit onder meer een voormalige Utrechtse gemeentewagen en een kanariegele tuktuk uit Delhi. Daarmee voorzien de mannen zeker 150 horecazaken in Amsterdam en Haarlem van een voorraad havermelk.

Zelf waren de vrienden geen fervente drinkers van de zuivelvervanger toen ze in 2021 het plan opvatten om een eigen havermelkmerk te beginnen. Als 'koffie-expert' was O'Flynn eigenlijk vooral op zoek naar de beste baristamelk. "Hij vond dat de smaak van goede koffie in een cappuccino niet tot zijn recht kwam', vertelt Zanen. Maar goede melkalternatieven vond hij in Nederland niet. "Plantaardige melk is vaak te overheersend."

Havermelktekort
Het initiële plan om samen betere en 'zachtere' haverdrank te importeren en distribueren, was na het proeven van tientallen bestaande merken al snel van de baan. "De smaak was simpelweg niet goed genoeg. Daarom besloten we dat we het zelf moesten doen." Met O'Flynn als de koffie-expert en Zanen en De Lorm als de ondernemende en creatieve breinen, gingen ze op zoek naar het perfecte recept en het juiste producent. "De expertise daarvoor ligt in Scandinavië", stelt Zanen. Niet gek dus dat ze bij een Zweedse fabriek uitkwamen. "Daar zijn we samen naartoe gereisd om ons concept te pitchen." Met succes, want de producent besloot met het drietal in zee te gaan.

Fijn, maar ook doodeng, herinnert De Lorm zich. Ze moesten immers meteen 40 duizend liter van hun eigen havermelk produceren. Uit alle 'hoeken en gaten' werd eigen vermogen bij elkaar geschraapt om dat te financieren. "We geloofden echt in het product, maar het was natuurlijk afwachten of anderen dat ook deden."

Gelukkig hadden de heren een uitstekend moment gekozen om hun product te lanceren. Toen de havermelk van Oatly tijdelijk niet leverbaar was (de fabrikant kon de grote vraag niet bijbenen, red.), realiseerden horecazaken zich dat er weinig goede alternatieven zijn voor het maken van een plantaardige cappuccino. Ruimte voor een nieuw havermelkmerk voor barista's was er dus zeker. "Al hadden we de markt misschien iets overschat", geeft Zanen toe. "Koffiezaken verbruiken minder havermelk dan we aanvankelijk dachten."

Tegelijkertijd hadden ze onderschat hoe snel hun merk zou groeien. In minder dan een jaar tijd verruilden 250 horecazaken in Nederland hun vertrouwde merk havermelk in voor ROA, waaronder koffieketen Anne&Max. Ook buiten Nederland slaat het product aan: in onder meer Antwerpen, Hannover en Marseille is de Nederlandse havermelk al te vinden. Tot verbazing van de ondernemers zelf: "Als het aankomt op het bieden van de laagste prijs kunnen wij niet concurreren met de gevestigde namen, maar genoeg horecaondernemers bleken kwaliteit en persoonlijke service belangrijker te vinden."

Havermelkelite

Kritiek is er ook, zij het meer op havermelk in het algemeen. De grootste groep, die het simpelweg 'niet lekker' vindt, is volgens ROA het makkelijkst te overtuigen. "Door ze te laten proeven", stelt De Lorm. Onlangs hoorde hij nog van een horecaondernemer dat sommige sceptische klanten niet eens doorhadden dat de koffiezaak in kwestie volledig was overgestapt op plantaardige melk.

Bij de tweede groep critici is het een ander verhaal. Zij zien de plantaardige alternatieven vooral als een elitaire trend of een aanval op de zuivelindustrie. Het helpt niet dat sommige havermelkmerken de zuivelindustrie actief verwerpen in hun marketing, terwijl ze zelf nog op vele manieren verbonden zijn met diezelfde industrie. Zo tekende Het Financieele Dagblad onlangs nog op dat de grootste plantaardige merken Alpro en Oatly hun restproducten verkopen als veevoer. "Het is makkelijk om je tegen de zuivelindustrie af te zetten", vindt Zanen. "Maar wij willen de focus niet leggen op de duurzaamheid van ons product. Wij willen mensen overtuigen door de smaak." De Lorm vult aan: "Al spreken de cijfers natuurlijk voor zich."

Koffiestad Berlijn

Omdat de verpakking van ROA geen klimaatfeitjes, cijfers of ecologische labels vermeldt, blijft er ruimte over voor andere zaken. Kunst bijvoorbeeld. Het pak is ontworpen als een soort canvas, legt De Lorm uit. "Zo kunnen we talentvolle kunstenaars een podium geven." De huidige voorraad is bijvoorbeeld verrijkt door illustrator Sophia Bernson en binnenkort wordt een nieuwe verpakking gelanceerd met ontwerpen van een andere jonge kunstenaar.

Voor consumenten zijn de artistieke melkpakken nog moeilijk te verkrijgen. Op enkele lokale winkels na ligt ROA nog niet in de supermarktschappen. "We zijn aan het afwegen of we ons product willen verbinden aan de grote ketens", stelt Zanen. "Aan de ene kant bereik je een groter publiek, maar je verliest ook de persoonlijke service." Hoe dan ook is de verkoop in een supermarkt nog verre toekomstmuziek voor de jonge ondernemers. Net als een fabriek op Nederlandse bodem. Wel wordt er gekeken naar nieuwe producten: "Chocolademelk bijvoorbeeld, of havermelk light". Maar de focus ligt voorlopig op het vergroten van de naamsbekendheid in de koffiewereld.

Onlangs verhuisde compagnon Lucas O'Flynn daarvoor zelfs naar dé koffiehoofdstad van Europa: Berlijn. Zijn compagnons hebben hem er zelf naartoe gebracht. "Het voelde een beetje alsof we ons kind moesten afzetten in zijn nieuwe studentenstad", grapt De Lorm. "Maar in plaats van verhuisdozen stonden in de bus een elektrische bakfiets én een pallet havermelk." Alle benodigdheden om in Duitsland het kunstje te herhalen: barista's overtuigen dat goede koffie het best tot zijn recht komt met ROA. Dan volgt de rest vanzelf.

Real Oat Arts

Ga gratis verder

Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd