De orang-oetan wil eten, dus komt hij steeds vaker buurten

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Al weken dwaalde de orang-oetan over de maïs- en fruitboomakkers in het dorp Ujung Mangki in Atjeh, Sumatra. Hij keek eerst alleen rond, vertelt Dedy, een boer uit het dorp. Maar toen ging hij de vruchten eten van de fruitbomen en kokospalmen. Dat ging snel: één nacht later was alles op. „Toen belden we de BKSDA [de Atjese natuurbeschermingsautoriteit].” Dedy, die zoals veel Indonesiërs één naam heeft, ontkent dat de mensaap door dorpelingen werd verwond, zoals lokale media meldden. „De wonden aan zijn handen en voeten waren al aan het rotten. Hij moet een keer eerder hebben vastgezeten in een valstrik. We weten dat de orang-oetan een beschermd dier is. We willen hem geen pijn doen.”

Het leefgebied van de orang-oetan is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. De dieren struinen daardoor steeds vaker rond in gebieden waar nu mensen wonen. En dat leidt tot conflicten, zeker als ze in één nacht een hele oogst vernietigen. Wie in Indonesië een orang-oetan doodt of verwondt, kan worden veroordeeld tot vijf jaar celstraf of een boete van omgerekend zo’n 6.500 euro. Een samenwerkingsprogramma van de overheid met natuurorganisaties moet geweld tegen orang-oetans voorkomen.

Boeren in dorp Ujung Mangki, waar de palmolieplantage direct naast een nationaal park ligt.

De relatie tussen mensen en orang-oetans blijkt een gevoelig onderwerp. Activisten en overheidsfunctionarissen in dorpen in de regio Zuid-Atjeh, op het eiland Sumatra, willen op uitdrukkelijk verzoek van het ministerie van Milieu en Bosbouw niet met journalisten praten, en ook bewoners houden zich op de vlakte. De meeste boeren in het gebied ontkennen dat begin juni een orang-oetan over hun velden trok.

Dedy is de enige boer die, na enig aandringen, wél over het incident wil vertellen. Hij heeft niets verkeerd gedaan, vertelt hij aan de telefoon. Hij en zijn buren hebben gedaan wat er van ze verwacht wordt: de overheid bellen. „De man van de BKSDA heeft de orang-oetan met een verdovingsmiddel uit de boom geschoten en meegenomen.”

Bronnen die anoniem willen blijven bevestigen zijn relaas. Het dier is overgedragen aan een natuurorganisatie. Het dier zal na medische verzorging worden uitgezet in een natuurgebied in Noord-Atjeh.

De afgelopen decennia zijn miljoenen hectares tropisch oerbos gekapt voor palmplantages, dorpen, landbouw en mijnbouw. Onder de Indonesische president Joko Widodo is het tempo van deze grootschalige ontbossing aanzienlijk afgenomen. De orang-oetans die rondzwerven in de gebieden die door mensen zijn ingenomen, worden gevangen en naar beschermde natuurparken gebracht. Volgens de minister van Milieu en Bosbouw is het dier- en bosbeschermingsbeleid zo’n groot succes, dat het aantal orang-oetans niet langer afneemt maar zelfs toeneemt.

Wetenschappers zetten daar grote vraagtekens bij. De Nederlandse bioloog Erik Meijaard en enkele van zijn collega’s vroegen in een ingezonden stuk in The Jakarta Post om bewijs. Want volgens hen stevent de orang-oetan, mede vanwege zijn trage voortplanting, nog altijd af op uitsterven. De minister reageerde fel. Via een uitgelekte interne brief werd bekend dat ze Indonesische partners nadrukkelijk afraadt om samen te werken met Meijaard en zijn collega’s.

Oogcontact met een oerang-oetan

Veel natuurorganisaties zijn door de situatie op hun hoede. Ook palm- en fruitbomenboer Bahagia (65) wil niet ingaan op het incident met de orang-oetan in zijn dorp, maar hij leidt wel rond op zijn akker. Net als boer Dedy heeft hij één naam en woont hij al zijn hele leven in Ujung Mangki.

‘Bahagia’ betekent letterlijk geluk. Hoe past die naam hem? Op zijn gelooide gezicht verschijnt een grijns. Hij houdt van het buitenleven. In Bahagia’s kinderjaren was het dorp omringd door jungle. Met weemoed vertelt de boer over de vogels, tijgers en mensapen die vroeger overal konden opduiken.

Het dorp ligt ten zuiden van de stad Tapaktuan, in een brede bebouwde strook tussen de Indische Oceaan en de heuvels van het Leuser Nationaal Park. Door dorpsuitbreiding, aanbouw van wegen en ontginning van landbouwgronden hebben de meeste wilde dieren zich teruggetrokken in het natuurgebied. Maar een deel leeft aan de randen van het park en probeert te overleven op de industriële palmolieplantages en de akkers van lokale boeren.

Zoals de meeste dorpelingen heeft Bahagia een bescheiden plotje van zo’n twee hectare. Hij verbouwt wat groente, enkele kokosnootbomen en een paar palmoliebomen. Bahagia heeft begrip voor het gedrag van de orang-oetan. „Vroeger trokken wij het bos in om voedsel te zoeken. Nu bezoeken ze onze wereld om hun maag te vullen.” Een ontmoeting met orang-oetans is voor veel mensen een bijzondere ervaring. Misschien is het de herkenning. Het zijn net mensen, stelt Bahagia. „Als hij je ziet, dan gooit hij een takje naar je toe. Zo van: hallo, hier ben ik. En dan maakt hij oogcontact.”

„Het zijn net stoute kinderen”, zegt boer Bahagia (65) (midden) uit Ujung Mangki, Atjeh over de overlast van orang-oetans. Links Sulaiman(38), rechts: Ahmadi Jafar (45).

Maar het dier kan ook een enorme lastpak zijn. „Ik heb twaalf kokospalmen. Op een dag at een orang-oetan alle bloesems van de bomen. Als de bloesems eruit zijn gerukt, gaan de bomen dood.” En dat is voor een kleine boer een strop. „De dieren maken me dan enorm boos, maar hoe kun je ze kwaad doen? Het zijn net stoute kinderen.”

Nee, dan het wilde zwijn. „Die richt pas echt verwoestingen aan. Met zijn snuit raast hij als een ploeg door onze akkers. Hij eet alle komkommers op. De maïs, de bonen. Als hij is langs geweest, zijn we de hele oogst kwijt.”

In de periode dat het fruit rijpt, houden de dorpelingen om de beurt wacht. Ook om de orang-oetan in de gaten te houden, geeft Bahagia toe. Ze willen hem geen kwaad doen, benadrukt hij: de ijzeren valstrikken zijn bedoeld voor het varken. „Tegen dat dier is geen medicijn opgewassen.”

Bahagia’s akker ligt aan de voet van het Leuserpark. De zon brandt er op de huid. Een tropische akker bewerken is zwaar werk. De grond is drassig, het wemelt er van de muggen en stekelige klimplanten. De meeste boeren hebben geen groot materieel. Hun voornaamste werktuig is een hakmes.

„Als hij je ziet, dan gooit hij een takje naar je toe”

Verderop hakken enkele mannen de bodem open om een jonge palm te planten. Omdat ze geen eigendomsbewijs hebben van het land dat ze bewerken, willen ze niet met hun naam in de krant. Twee hectare grond is te weinig om van rond te komen, stellen ze. Met een bescheiden palmolieoogst en wat andere gewassen verdienen ze zo’n honderd euro per maand. Als de oogst mislukt, is het inkomen lager.

Achter een groene, onfris geurende sloot zijn mannen, die evenmin met hun naam in de krant willen, met een graafmachine een afgebrand terrein aan het ophogen. De mannen zeggen dat niemand weet waar de grens van het natuurpark exact is. Ze doen het voorwerk voor een asfaltweg, zodat ze beter bij de akkers kunnen komen. En die liggen steeds dichter bij het natuurpark.

Monocultuur

Ten noorden van Ujung Mangki ligt in het district Naga Raya, tussen de steden Meulaboh en Tapaktuan, het veenbosgebied Tripa. De heuvelige weg ernaartoe geeft uitzicht op eindeloze rijen geribbelde boomtoppen, de keurig geordende monocultuur van palmolieplantages. Een groot deel van het oorspronkelijke veenbos, dat belangrijk leefgebied van de Sumatraanse orang-oetan was, is sinds de komst van de palmindustrie gekapt. Volgens wetenschappers was in 2011 nog maar 20 procent van het oorspronkelijke veenbos over. Bestaande dorpen moesten plaatsmaken voor industriële plantages en nederzettingen voor arbeidsmigranten.

Sulaiman (38) en zijn vrienden hangen voor het huis van Syahril (20), een houten hut. Het is zondag. De mannen sleutelen aan hun motoren. Sulaiman veegt het smeer van zijn handen. De mannen werken voor palmplantage Agra Para Citra, een van de grote palmoliebedrijven die de afgelopen tien jaar in dit district zijn neergestreken. De mannen, die in dit gebied zijn geboren, zijn dankbaar voor het werk op de plantage. „We hebben nu een vast inkomen.”

Maar het gebied is onherkenbaar veranderd. Langs een geasfalteerde weg zijn voor arbeiders uit Java honderden stenen woningen verschenen. De afwatering is vervuild, en pompen van de palmplantages zuigen water uit het veen, zodat het grondwaterniveau te laag is voor veel oorspronkelijke begroeiing.

De mannen vinden het naar dat de orang-oetans minder leefruimte hebben. Als de dieren zich op de plantage laten zien worden ze weggejaagd, weten ze. Maar wat kunnen ze ertegen doen? Iedereen vecht voor zijn bestaan. „Er zijn regelmatig knokpartijen tussen verschillende groepen bewoners, omdat niet duidelijk is welke grond van wie is. De overheid zegt dat we geen papieren hebben voor ons land. En dan wordt het toegewezen aan de palmoliebedrijven.”

Om hun inkomen aan te vullen, hebben ze zelf ook grondjes waarop ze wat fruitbomen verbouwen. In de beken vissen ze. „En dan leg ik altijd een paar vissen onder een boom voor de orang-oetan en de tijger”, vertelt Sulaiman. „Zij moeten toch ook eten?” Zijn vrienden knikken. Dat doen zij ook.

Sulaiman pakt zijn telefoon en toont een foto van een dode jonge tijger. „Ik heb gehuild toen ik hem vond. Hij was aan zijn been gewond geraakt door een valstrik en was doodgebloed.” Hij is nog altijd aangeslagen. Dat zo’n majestueus dier zo moet eindigen. „We kenden hem. Ik weet dat hij in de buurt van ons huis is geboren. Mijn grootvader kende zijn moeder.”

We houden van de dieren, benadrukt Sulaiman. „Maar soms maken ze het ons wel moeilijk. De orang-oetan eet onze peperbomen leeg. Als we hem zien, dan zeggen we tegen hem: alsjeblieft, wij zijn arme mensen. Neem wat je nodig hebt en ga dan weg.”

De mannen benadrukken dat ze dieren niet doden. Zelfs slangen niet. „Voor je het weet, nemen ze wraak.” Doe je wilde dieren kwaad, zo is de overtuiging in deze regio, dan zullen ze je vroeger of later aanvallen.

‘Een koning, net als ik’

De kern van het Indonesische conserveringsbeleid is verplaatsing: de orang-oetans gaan van bewoond gebied naar beschermd natuurgebied. Dat is problematisch, zegt bioloog Meijaard, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, via Zoom. „Ik denk dat de meeste orang-oetans na de verplaatsing alsnog sterven. Vrouwtjes zijn erg gebonden aan de gebieden waar ze geboren zijn. Mannetjes moeten hun gebied afbakenen en kunnen bezwijken in territoriumgevechten.” Een relocatie wordt als redding gezien. „Maar we weten helemaal niet hoe het de dieren vergaat na uitzetting in een nieuw gebied. De organisaties houden dat niet structureel bij.”

Meijaard schat dat het totale aantal Indonesische orang-oetans in vijftien jaar is gehalveerd naar vijftig- tot tachtigduizend exemplaren. Bovendien planten de dieren zich langzaam voort: pas vanaf hun vijftiende jaar worden vrouwtjes zwanger. Bij een lang leven krijgen ze maximaal vijf baby’s.

De prognoses stemmen somber. De meeste boeren vinden het verdrietig dat wilde dieren minder ruimte hebben, maar staan machteloos. Zo ook de eigenzinnige buurman van Sulaiman, Achmad (45). De boer hecht aan zijn vrijheid. Hij wil niet op de industriële plantage werken en probeert te overleven met de teelt van enkele sinaasappelbomen. „Er woont hier in de buurt een orang-oetan met wie ik me verbonden voel”, zegt hij, gehurkt op de houten vloer van zijn woonhuis, een hete keet met beschimmelde wanden. „Hij is een solitair wezen. Een koning, net als ik.” Toen Achmad acht was, werd hij bedreigd door orang-oetans. Hij zegt dat het mannetje de vrouwtjes die hem wilden aanvallen, terugfloot, en dat ze sindsdien een band hebben. „We kennen elkaar al bijna dertig jaar. Elke keer dat ik ging zwemmen, kwam hij gedag zeggen.” Nog altijd gaat hij soms naar het bos om hem op te zoeken. Want ze zijn zielsverwanten.

Fotografie Riska Munawarah

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 30 september 2023.

Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd