CDJA twijfelt over Hoekstra als partijleider: 'Vanaf nu ís het CDA niet meer relevant'

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Interview

Provinciale Statenverkiezingen Het CDA dreigt te verdwijnen, waarschuwen bestuurders van politieke jongerenorganisatie CDJA. „Als iemand tot drie keer toe niet in staat is om winst te boeken, gaat het dan de vierde keer wel lukken?” Een tweegesprek.

„Vroeger werd het altijd nog als een dreiging gezien, we dréígden irrelevant te worden. Woensdag was de dag waarop we konden vaststellen: vanaf nu ís het CDA niet meer relevant.” Het is de dag na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Kevin Klinkspoor, de voorzitter van het CDJA, maakt zich zorgen over het voortbestaan van het CDA en heeft twijfels over het leiderschap van Wopke Hoekstra. Vice-voorzitter Derek Groot, naast hem, ook. „In de top van de partij worden moeilijke thema’s ontweken”, zegt hij. „Alsof er gehoopt wordt dat we om magische redenen in 2025, als de verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland staan, ineens wel gaan winnen.”

Als er iets is wat de politieke jongerenorganisatie van het CDA kenmerkt dan is het wel dat CDJA’ers zich weinig vocaal afzetten tegen hun moederpartij. Maar na woensdagavond is alles anders. Het CDA is, na Forum voor Democratie, de grootste verliezer. In aantal stemmen zijn de christendemocraten bijna gehalveerd.

Groot: „Het voortbestaan van de partij moet bespreekbaar gemaakt worden. Vóórdat we verdwijnen.”

Kevin Klinkspoor van het CDJA. Foto Andreas Terlaak

Klinkspoor: „We balen van deze uitslag. Ik heb gisteren contact gehad met onze jongerenkandidaten, in iedere provincie zit er wel één. Ze hebben het niet gered. Aan hun inzet heeft het niet gelegen.”

Groot: „We verloren met de Tweede Kamerverkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen en nu weer. Het ligt niet aan het enthousiasme in onze partij. Zeker niet aan het gedachtegoed, de ideologie. Maar strookt waar we voor staan nog met wat we doen? Welke winst boeken wij op de onderwerpen die voor ons belangrijk zijn? Dat is wat bij het CDA mist: we proberen overal een beetje wat van te vinden. En uiteindelijk vinden we niks meer. Ik denk dat kiezers daar last van hebben. Geef ze eens ongelijk.”

Klinkspoor: „Als we het over urgentie hebben, over vernieuwen, een verhaal vasthouden en consequent uitvoeren, dan ligt er bij Wopke [Hoekstra, partijleider, red.] ook nog wel een taak om het beter uit te gaan dragen. Ik hoor om me heen: het komt niet over, zoals hij het brengt.”

Groot: „Hoe je overkomt, wat je uitstraalt, daar hebben mensen een bepaald idee bij. Ik denk dat het bij Wopke niet per se aan debat-skills of wat dan ook ligt, daar is hij in verbeterd. Hij moet kijken hoe hij van dat consultantsimago afkomt.”

Klinkspoor: „Is het overtuigend als een consultant je gaat uitleggen dat hij je sociaal perspectief wil bieden, dat je recht hebt op een vaste baan, een koophuis, en dat hij ervoor gaat strijden?”

Klinkspoor: „Hoe lang bestuurt het CDA al mee? We hebben sinds we bestaan maar drie keer in de oppositie gezeten. Nou, poeh poeh”

Groot: „Het is wel positief dat hij niet net zoals na het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen zei dat we wél de peilingen hebben verslagen.”

Klinkspoor: „Na het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen zag je toch dat iedereen een beetje achterover ging leunen. Er heerste het idee van ja, als we zo doorkabbelen komt het wel goed. Dat komt het dus gewoon niet.”

Groot: „Als iemand tot drie keer toe niet in staat is om winst te boeken, gaat het dan de vierde keer wel lukken?”

Klinkspoor: „BBB trekt stemmers van ons, maar ook van VVD en PVV. Ik merk dat ik enthousiast word als ze beginnen over de buslijn, voorzieningen in de buurt. Maar ik denk ook: verdorie, dit is het CDA-verhaal. En blijkbaar, dat komt door de persoon, komt het bij Caroline van der Plas wel over.”

Groot: „Wat zij veel beter doen, of wat wij te weinig doen, is dat zij gewoon zeggen waar het op staat. Ze doen daar niet aan het uitspreken van ‘intenties’ en ‘richtingen’. Ze zijn concreet.”

Klinkspoor: „Zo’n verhaal als de fractie in februari presenteerde, ‘Voor heel Nederland’, daar is iedereen in de partij enthousiast over. Het is een verhaal voor de lange adem, en dat is goed. Maar we houden ons niet óók bezig met de vraag of we in 2025 nog bestaan. Even gechargeerd gezegd: misschien hebben we geen lange adem meer.”

Derek Groot van het CDJA. Foto Andreas Terlaak

Groot: „Ik denk dat het vrij duidelijk is dat er een kloof is tussen het CDA en de samenleving. Als je een volkspartij claimt te zijn, of in de basis bent, en je haalt vijf zetels in de EK, met nog geen 7 procent van de stemmen.”

Klinkspoor: „Er is een tijd van regeren en een tijd van oppositie voeren. Ja, het zou goed zijn om een gezonde tijd in de oppositie door te brengen om de ruimte te hebben om onze plannen uit te werken. En dan komt er wel weer een tijd coalitie. Hoe lang bestuurt het CDA al mee? We hebben sinds we bestaan maar drie keer in de oppositie gezeten. Nou, poeh poeh.”

Groot: „Er is een verschil tussen een klein beetje water bij de wijn doen of een beetje wijn bij het water doen. Dat laatste doen wij. Ons verhaal moet op één staan. Als we zien dat kabinetsdeelname te veel invloed heeft op het kunnen uitdragen daarvan, moeten we de keuze durven maken om te zeggen dat het verhaal voor ons belangrijker is dan meeregeren.”

Klinkspoor: „En dat is de afgelopen 1,5 jaar niet gedaan.”

Groot: „Daarom willen wij nu zo’n duidelijk signaal geven aan onze moederpartij. Als het niet lukt omdat de partijleider het niet voor de bühne krijgt en het verhaal in de weg staat, of omdat we in een kabinet zitten waar onze handen gebonden zijn, dan moet iemand anders het uitdragen, en dan moeten we vanuit een andere positie de politiek bedrijven.”

Klinkspoor: „We hebben onze zorgen intern geprobeerd over te brengen. Bij de partijvoorzitter en het bestuur.”

Groot: „We horen dat we ons niet druk hoeven te maken, dat het wel goed komt, dat het verhaal van het CDA wel staat. Dat we gewoon enthousiast moeten zijn. Maar als mensen niet weten waar we voor staan kunnen we zo enthousiast zijn als we willen, dan bestaan we straks niet meer.”


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd