Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies

Door onze nieuwsredactie

In de Zeeuwse plaats Waarde zijn dieren gevonden die besmet zijn met het blauwtongvirus. Dat betekent dat het virus op dit moment in alle Nederlandse provincies actief is. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Blauwtong is een ziekte die vooral bij schapen voorkomt, maar ook koeien kunnen de ziekte krijgen. Het virus wordt verspreid door de knut, een kleine muggensoort.

Dieren die erg ziek zijn hebben een blauwe tong. Andere symptomen zijn onder meer hoge koorts en kwijlen. De ziekte kan dodelijk zijn voor dieren, maar is niet besmettelijk voor mensen.

Eerder deze maand waren er ook besmettingen in Zeeland, maar later leek de provincie even virusvrij. In totaal is het virus volgens de NVWA nu bij 3.158 veebedrijven vastgesteld.

Vanwege het blauwtongvirus weert China de import van rund- en schapenvlees uit Nederland. Officieel geldt het verbod voor alle herkauwende dieren en voor producten die van de dieren worden gemaakt.

Vleessector verwacht weinig impact van Chinese ban

De Nederlandse vleessector denkt dat dit weinig invloed zal hebben op de sector. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is nog onduidelijk of het verbod ook gaat over vlees.

Maar "mocht dat het geval zijn, dan zal de exportsituatie voor de vleessector in Nederland niet wijzigen op dit moment", denkt de brancheclub.

Volgens COV ging er al helemaal geen schapen- of geitenvlees vanuit Nederland naar China. Daarnaast benadrukt de organisatie dat het virus geen gevaar vormt voor mensen. "Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens en is ook niet overdraagbaar via vlees of vleesproducten."

Volgens de organisatie is er op dit moment geen enkel ander land dat Nederlands vlees weert vanwege het blauwtongvirus.

Eerder dit jaar legde China de import van Nederlands rundvlees al tijdelijk stil in verband met een zogeheten atypisch BSE-geval: een variant van de gekkekoeienziekte. Volgens de brancheclub was ook dat onnodig.

"Atypische BSE kan spontaan optreden bij runderen en wordt niet veroorzaakt door menselijk handelen. Een dergelijk geval is niet besmettelijk en vormt dan ook geen enkel risico voor mens en dier."

Lees meer over:

Economie Binnenland Blauwtong