Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Zwitserse bank UBS wil gekweld Credit Suisse overnemen voor 930 miljoen’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Bancaire onrust De Zwitserse regering wil een wetswijziging doorvoeren zodat de overname zonder instemming van de aandeelhouders kan plaatsvinden.

De Zwitserse bank UBS wil branchegenoot Credit Suisse overnemen voor maximaal 930 miljard euro, een fractie van de waarde van het noodlijdende bedrijf. Dat meldt de Britse krant Financial Times (FT) zondag. De Zwitserse regering wil een wetswijziging doorvoeren zodat de overname zonder instemming van de aandeelhouders kan plaatsvinden. Daarmee wordt een consultatieperiode van zes weken omzeild en kan de overname zo snel mogelijk plaatsvinden. Uiterlijk zondagavond moet de deal rond zijn, aldus FT.

In dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van Credit Suisse kwamen meerdere tekortkomingen in de boekhouding aan het licht. Accountant PwC gaf een „negatief advies” over de interne controlesystemen van de bank. Een dag later bleek de belangrijkste aandeelhouder van Credit Suisse – de Saudi National Bank - ook niet langer financieel bij te willen springen. Als resultaat verloor Credit Suisse een kwart van zijn beurswaarde, waarna de Zwitserse centrale bank bekendmaakte tot 50 miljard Zwitserse frank (50,6 miljard euro) uit te lenen aan de bank in nood.

Het bijspringen van de Zwitserse staat bleek onvoldoende houvast te geven voor aandeel- en rekeninghouders; het aandeel Credit Suisse kelderde met nog eens 8 procent op vrijdag. Volgens FT kwamen UBS, Credit Suisse en de Zwitserse financiële toezichthouder Finma zaterdag bijeen voor een spoedoverleg om de fusieovereenkomst te sluiten. Met de fusie zullen UBS en Credit Suisse de grootst financiële instelling van Europa worden, met een totaalbalans van meer dan 1.500 miljard euro.

Lees ook: Houdt een ‘hulplijn’ van de centrale bank het wankele Credit Suisse overeind?