Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zweden opent eerste basis voor lanceren satellieten in Europa

Door onze techredactie

Satellieten kunnen volgend jaar vanaf het Europese vasteland de ruimte in. Vrijdag werd een zogenoemde satelliethaven geopend bij ruimtebasis Esrange in het noorden van Zweden.

De satelliethaven "biedt een zelfstandige Europese toegangspoort tot de ruimte", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Het moet de Europese ruimtevaart minder afhankelijk maken van onder meer Rusland.

Er zijn tien landen in de wereld die satellieten in de ruimte kunnen brengen. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA maakt bijvoorbeeld gebruik van lanceerbasissen in Frans-Guyana en Rusland. Maar het Europese continent had zelf nog niet zo'n basis, al wordt er op meerdere plaatsen aan gewerkt.

Satellieten zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Ze maken het gemakkelijker om te navigeren, het verkeer in goede banen te leiden en klimaatverandering en natuurrampen in de gaten te houden. Maar ze helpen ook het Oekraïense leger om Russische troepen te volgen, benadrukt Von der Leyen.

Over een jaar moet de eerste satelliet vanaf Esrange de ruimte in kunnen gaan. ESA wil er ook gaan testen met herbruikbare raketten, die kunnen landen en weer voor een nieuwe vlucht gebruikt kunnen worden.

Lees meer over:

Heelal en ruimtevaart Tech