Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zware aardbevingen treffen Turkije en Syrië; meer dan 1.500 doden

In het zuiden van Turkije, nabij de grens met Syrië, vond in de nacht van zondag op maandag een grote aardbeving plaats. Honderden mensen zijn omgekomen, duizenden gewond geraakt. In dit blog doet NRC verslag van de laatste ontwikkelingen.

Dodental aardbevingen stijgt naar 1.500

Het dodental van de aardbevingen in Turkije en het noorden van Syrië is opgelopen tot 1.500, aldus de regeringen van beide landen. Dat aantal zal de komende tijd waarschijnlijk blijven stijgen omdat er nog grootschalige reddingsoperaties aan de gang zijn om mensen onder het puin vandaan te halen. Omdat de aardbeving diep in de nacht plaatsvond, lagen veel mensen thuis te slapen.

Rond de 9.000 reddingswerkers zijn in Turkije bezig met het uitgraven en verzorgen van slachtoffers. Dat zei president Recep Erdogan tegen Turkse media. Volgens de president zijn er 2.470 mensen onder het puin vandaan gered. Hoeveel er nog vastzitten is onduidelijk.

Vrieskou zorgwekkend na aardbeving, aldus hulporganisatie IRC

De Amerikaanse hulporganisatie International Rescue Committee (IRC) maakt zich „ernstig zorgen om de tienduizenden mensen die direct zijn getroffen” door de aardbeving in Turkije en Syrië. De vriestemperaturen en de sneeuwstorm in de regio zijn extra reden tot bezorgdheid volgens de Amerikaanse organisatie.

Eerder is extreme kou ook al een probleem geweest in noodsituaties in het gebied. De zwaarste aardbeving die in de regio is gemeten was in 1939, toen ongeveer 33.000 mensen overleden, voornamelijk in Turkije. De dag daarna daalde de temperatuur tot -30 graden, waardoor de aardbeving extra dodelijk was.

IRC wijst ook op het jarenlange conflict dat woedt in de regio, waardoor hulpsystemen, zoals ziekenhuizen, niet optimaal functioneren en de stroom aan gewonden niet aankunnen. Bovendien is er in het noorden van Syrië onlangs een cholera-uitbraak geweest.

Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Turkije op zich te registreren

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Turkije op om zich te registeren voor de informatieservice van het ministerie. Op die manier wil het ministerie hen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen en bijhouden of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Het ministerie heeft ook een liveblog geopend.

Nederland is nog in contact met Turkse autoriteiten over mogelijke Nederlandse slachtoffers, maar daar is vooralsnog niets over bekend. Het is ook niet bekend hoeveel Nederlanders zich in het getroffen gebied bevonden op het moment van de aardbevingen. Het Urban Search & Rescue Team Nederland (USAR) is onderweg naar Turkije om te helpen met het zoeken naar slachtoffers. Volgens USAR vertrekken 65 reddingswerkers en 8 reddingshonden richting het getroffen gebied. De Nederlandse ambassade in Syrië is sinds 2012 gesloten, waardoor Nederland geen consulaire hulp kan verlenen aan Nederlanders in Syrië.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin in Diyarbakir, Turkije. Foto Sertac Kayar/Reuters

Nieuwe beving met kracht van 7,5 treft regio Midden-Turkije

Een nieuwe aardbeving heeft maandagochtend de regio Midden-Turkije getroffen. Dat meldt het European Mediterranean Seismological Centre (EMSC). De beving had een kracht van 7,5 en vond 67 kilometer ten noordoosten van Kahramanmaraş plaats, iets noordelijker dan de eerdere aardbeving van maandagochtend. Over mogelijke gevolgen is nog niets bekend.

Meerdere Europese landen sturen hulp naar Turkije

Meerdere Europese landen en de Europese Unie hebben maandag hulp toegezegd voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De EU heeft een tiental zoek- en reddingsteams gemobiliseerd. Ook Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije.

Onder meer Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Polen en Roemenië zouden zulke teams richting het rampgebied sturen om de eerstehulpverleners ter plaatse te ondersteunen, zo stelden EU-commissarissen Josep Borrell en Janez Lenarcic in een verklaring. Volgens de Turkse president Tayyip Erdogan zouden inmiddels 45 landen hulp hebben aangeboden om reddingswerkers te sturen.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen twitterde dat de eerste Europese hulp al onderweg is en dat de Europese landen „klaar staan om te blijven helpen op elke manier die we kunnen”.

Zware aardbeving treft Turkije en Syrië; meer dan 1.200 doden

Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van zondag op maandag honderden doden gevallen. Volgens de Turkse president Recep Erdogan zijn er tot nu toe meer dan 900 doden en bijna 5.400 gewonden in Turkije alleen. In Syrië zijn zeker 320 doden gemeld. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen. Een groot aantal gebouwen in het grensgebied van beide landen is als gevolg van de beving ingestort.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de U.S. Geological Survey op ongeveer 33 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, een provinciale hoofdstad nabij de Syrische grens. De beving deed zich voor op een diepte van tien kilometer. Ongeveer tien minuten later volgde een sterke naschok met een kracht van 6,7; in totaal waren er zeker zes naschokken.

De internationale gemeenschap betuigt zijn steun aan Turkije en Syrië. De NAVO en de EU zetten in ieder geval voor Turkije noodhulp op poten. Ook Rusland biedt zijn hulp aan.

NRC volgt in dit blog de ontwikkelingen in het gebied.