Netherlands

Zorginstellingen betalen zich blauw aan inhuurkrachten

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn steeds meer geld kwijt aan het inhuren van personeel. De afgelopen vier jaar zijn die kosten met bijna de helft toegenomen, meldt het CBS.

Het gaat dan om de inhuur van uitzendkrachten, zzp'ers en gedetacheerd personeel. De instellingen betaalden daaraan vorig jaar 2,7 miljard euro. Dat is 49 procent meer dan in 2015. Tegelijkertijd stegen de kosten van het vaste personeel met 9 procent.

De stijging is het grootst in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg; die zijn nu bijna het dubbele kwijt aan inhuurkrachten. In de verpleeg- en thuiszorg bedroeg de stijging bijna 55 procent, bij de ziekenhuizen 23 procent.

Rode cijfers

De financiële resultaten staan daardoor onder druk, blijkt uit de CBS-cijfers. In de ggz is het resultaat tussen 2015 en 2018 met 80 procent afgenomen. Daardoor dreigen veel ggz-instellingen in de rode cijfers te komen. Ook de gehandicaptenzorg en de ziekenhuizen zien hun resultaten verslechteren.

Verpleeg- en thuiszorginstellingen zijn in dezelfde periode juist meer winst gaan maken, ondanks de gestegen kosten. Hun opbrengsten stegen volgens het CBS sneller dankzij de toenemende vraag naar zwaardere zorg en dankzij extra geld van de overheid om de kwaliteit te verbeteren.

Football news:

Manchester City bood 63 miljoen euro aan voor Coulibaly
Trent wordt erkend als de beste jonge speler in de Premier League
Tuhelj tegen Nagelsmann in de halve finale, de Champions League is geweldig. Ze vertegenwoordigen de macht van Duitse coaches
Rivaldo: Ousmane Dembele is een goede optie voor Manchester United. Hij kan slagen in de Premier League
Arsenal kondigde de overplaatsing van Willian aan
De eerste Amerikaan van Leipzig heeft nooit gescoord in Europa en gisteren heeft hij Attico veroordeeld. Nagelsmann ziet hem als een leider
Voormalig Barca President Gaspar: ik betwijfel of iemand zich de namen van de huidige Bayern spelers in de toekomst zal herinneren