Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zonnepaneleneigenaar moet zich niet blindstaren op energietarief

Door Thijs Rösken

Energieprijzen dalen weer en vaste contracten zijn terug: tijd om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Maar als je veel zonnestroom opwekt, zijn niet alleen de tarieven belangrijk. Je kunt ook besparen via de terugleververgoeding.

Opgewekte zonnestroom kun je voorlopig nog zoveel mogelijk salderen: wegstrepen tegen verbruikte stroom. Dat gaat in de toekomst veranderen, maar daarover later meer.

Als je nu meer stroom opwekt dan je verbruikt - dat is bij veel huishoudens pas het geval als ze minstens tien à vijftien panelen hebben - dan krijg je hiervoor geld toe: een terugleververgoeding. Maar die vergoeding daalt en verschilt per aanbieder.

Het bedrag dat je voor extra opgewekte kilowatturen stroom krijgt, was eerder vaak direct gekoppeld aan de prijs die je betaalde voor stroomverbruik (zonder belastingen). Maar sinds kort is dat niet meer zo.

Energieleveranciers zagen stroomprijzen in het afgelopen jaar meer dan verdriedubbelen: van ongeveer 20 cent naar soms zelfs 75 cent per kilowattuur en de terugleververgoeding dus ook. Dat kostte de leveranciers veel geld. En dus kiezen ze voor een lager vast bedrag, dat niet meer direct aan stroomtarieven gekoppeld is.

Terugleververgoeding vele malen lager dan afgelopen winter

Het resultaat is dat je nu gemiddeld ongeveer 9 cent per kilowattuur terugkrijgt. Maar de verschillen zijn groot. "Het bedrag varieert tussen 5 en 12 cent", rekent energie-expert Joris Kerkhof van vergelijker Independer uit. "Stel dat je in staat bent om jaarlijks 2.000 kilowattuur terug te leveren, dan kan de keuze voor een energieleverancier met een gunstige vergoeding al 140 euro op jaarbasis opleveren."

Kerkhof vindt het lastig om een rode draad te ontdekken. Betalen vooral prijsvechters veel voor teruglevering of juist de grootste energieleveranciers? En hebben ze dan zowel gunstige tarieven voor stroom en gas als voor het terugleveren van stroom?

Mocht een leverancier duur zijn met gas, maar toch een gunstige stroomprijs en terugleververgoeding hebben, dan zou je nog gas en stroom bij verschillende leveranciers kunnen afnemen. Los van wat extra regelwerk heeft dat volgens Kerkhof geen nadelen.

Einde van salderen maakt terugleververgoeding belangrijker

In de komende jaren zal het nog belangrijker worden om te bekijken wat je opgewekte stroom waard is. Het kabinet is van plan salderen in stapjes van 2025 tot 2031 onmogelijk te maken, al moet de Eerste Kamer hier nog over stemmen. Het idee is dat het salderen nu een voordeeltje is waar mensen zonder panelen voor moeten betalen.

Als je verbruikte stroom niet kunt wegstrepen tegen opgewekte stroom, lever je dus alles terug. Behalve als je die stroom op een later moment kunt gebruiken via een eigen accu.

"Minister Rob Jetten van Energie wil zonnepanelen wel aantrekkelijk houden. Dus stelt hij voor dat de terugleververgoeding minimaal 80 procent van het stroomtarief zal bedragen", zegt Kerkhof. Nu is de vergoeding veel lager.