Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zonnepanelenbedrijf streng voor zijn medewerkers: 'Veilig of je ligt eruit'

Installateurs van zonnepanelen werken regelmatig onveilig, blijkt uit onderzoek van de arbeidsinspectie. Maar hoe hoort het dan? Een valhek, een harnasje, een stevige steiger en eventuele andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zo leren ze de monteurs bij Kemkens Solar in Oss. Wie ondanks die instructie niet veilig werkt, vliegt eruit. Zo werd er donderdagochtend nog een monteur ontslagen, vertelt vestigingsleider Alexander Plantenga.

Monteurs lopen heen en weer op het dak van een boerenloods bij Deursen. Het is een flinke klus om alle zonnepanelen te leggen in het dorp bij Ravenstein. Hoogtevrees hebben ze niet, maar mochten ze uitglijden en toch vallen, dan is er altijd nog een veiligheidsharnasje en een groot valhek.

"Zodra we een opdracht krijgen, gaan we eerst kijken en inventariseren we de risico's," zegt Plantenga. "Wat zijn de gevaren? Hoe kunnen we het veilig maken?"

"Je ziet veel cowboys."

Ook zonnepanelenmonteur Leon Vlaskamp ziet dat veel bedrijven onveilig werken. "Je ziet veel cowboys. Die nemen het niet zo nauw en gaan met panelen op de ladder op. Als ik dat zie, spreek ik ze aan. Zouden jullie niet eens gaan beveiligen. En als ze dat niet doen, dal bel ik de arbeidsinspectie. Het is namelijk ook oneerlijke concurrentie. Doordat ze geen tijd kwijt zijn aan het nemen van veiligheidsmaatregelen, kunnen ze goedkopere offertes maken."

Bij een hellend dak (meer dan 15 graden) is een valhek verplicht. Anders mag een aangepaste steiger worden gebruikt. "Het is niet alleen een kwestie van materialen, maar ook van kennis en instelling", meent Plantenga.

"Rotte appels moeten eruit."

Binnenkort zit hij met collega's van andere bedrijven aan tafel met de arbeidsinspectie om te praten over veilig werken op hoogte.

"Soms hebben monteurs niet de juiste houding. Vanochtend heb ik afscheid genomen van iemand die voor de tweede keer deze week onveilig werkte. Zo'n ontslag is vanwege het personeelstekort extra vervelend, maar je moet ook een signaal afgeven aan de andere monteurs. Rotte appels moeten eruit."

LEES OOK: 'Veel zonnepanelenbedrijven lappen veiligheidsregels aan hun laars'

Een monteur aan het werk (foto: Omroep Brabant)
Een monteur aan het werk (foto: Omroep Brabant)