Netherlands

Zo verzorg je een oudere hond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Als hondenbezitter hoop je natuurlijk dat je huisdier lang bij je blijft. Nou worden honden de laatste jaren gemiddeld steeds ouder. Een vijfde van de honden in Nederland is inmiddels ouder dan 10 jaar. Dierenarts Piet geeft tips voor het verzorgen van jouw trouwe viervoeter.

Hoe oud een hond wordt verschilt per ras en grootte. Grote hondjes worden gemiddeld 10 jaar oud en kleine hondjes gemiddeld 14 jaar. Grote honden zijn eerder oud, vanaf een jaar of 7 á 8 zie je bij de grote honden (>25 kg) vaak al ouderdomsklachten zoals artrose. Kleine honden (<15 kg) krijgen deze klachten meestal pas op 11-12 jarige leeftijd.

Doe de gezondheidscheck

Nu je hond ouder is, krijgt hij of zij ook sneller last van kwaaltjes. Piet geeft tips hoe je hier op kunt letten:

Andere verzorging

Naarmate je hond ouder wordt, verandert ook de verzorging. Denk bijvoorbeeld aan de nagels, nu je hond minder loopt en rent, slijten de nagels minder, deze moeten dus geknipt worden. 

Ook de voeding is anders. Er is speciale seniorvoeding. Hier zitten minder calorieën in, om overgewicht tegen te gaan. Ook zitten er vaak meer vezels in, om obstipatie tegen te gaan. En er zit minder fosfaat en zout in, dit is beter voor de nieren. En/of zitten er meer meervoudig onverzadigde vetzuren in, dat helpt tegen artrose. Vers, droog en blikvoer is tegenwoordig ook in de senior variant te verkrijgen.

Aanpassingen thuis

Als je een hond al lang hebt en hij is de omgeving gewend, houd deze omgeving dan ook zo veel mogelijk hetzelfde, houd alles lekker stabiel. Verander niet te veel. Heb dezelfde uitlaattijden en doe het af en toe wat vaker. 

Blijf je hond mentaal en fysiek nog wel uitdagen met spelletjes en wandelingen als je ziet als hij/zij daar behoefte aan heeft. 

Football news:

Vidal about 2:0 met Juve: Inter versloeg het beste team in Italië. Wij geloven dat we de Scudetto kunnen winnen deze overwinning is belangrijk voor mij, voor het team. Het was een zeer moeilijke wedstrijd tegen het beste team in Italië. Ik ben blij dat ik mijn eerste doelpunt scoorde voor Inter, erg gelukkig. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben dat we kunnen concurreren voor de scudetto. Dit geeft ons vertrouwen dat we kunnen blijven vechten en de Scudetto kunnen winnen, omdat we de sterkste ploeg in de afgelopen negen jaar hebben verslagen. We geloven dat we het helemaal kunnen, zei Vidal
Pirlo about 0:2 met Inter: Juve had niet slechter kunnen spelen, het team kwam gewoon niet op het veld
Pep op de tweede plaats: City reed achter Liverpool en won een paar wedstrijden. Nu neem ik een glas wijn
Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt