Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.
Als hondenbezitter hoop je natuurlijk dat je huisdier lang bij je blijft. Nou worden honden de laatste jaren gemiddeld steeds ouder. Een vijfde van de honden in Nederland is inmiddels ouder dan 10 jaar. Dierenarts Piet geeft tips voor het verzorgen van jouw trouwe viervoeter.
Hoe oud een hond wordt verschilt per ras en grootte. Grote hondjes worden gemiddeld 10 jaar oud en kleine hondjes gemiddeld 14 jaar. Grote honden zijn eerder oud, vanaf een jaar of 7 á 8 zie je bij de grote honden (>25 kg) vaak al ouderdomsklachten zoals artrose. Kleine honden (<15 kg) krijgen deze klachten meestal pas op 11-12 jarige leeftijd.
Doe de gezondheidscheck
Nu je hond ouder is, krijgt hij of zij ook sneller last van kwaaltjes. Piet geeft tips hoe je hier op kunt letten:
Andere verzorging
Naarmate je hond ouder wordt, verandert ook de verzorging. Denk bijvoorbeeld aan de nagels, nu je hond minder loopt en rent, slijten de nagels minder, deze moeten dus geknipt worden.
Ook de voeding is anders. Er is speciale seniorvoeding. Hier zitten minder calorieën in, om overgewicht tegen te gaan. Ook zitten er vaak meer vezels in, om obstipatie tegen te gaan. En er zit minder fosfaat en zout in, dit is beter voor de nieren. En/of zitten er meer meervoudig onverzadigde vetzuren in, dat helpt tegen artrose. Vers, droog en blikvoer is tegenwoordig ook in de senior variant te verkrijgen.
Aanpassingen thuis
Als je een hond al lang hebt en hij is de omgeving gewend, houd deze omgeving dan ook zo veel mogelijk hetzelfde, houd alles lekker stabiel. Verander niet te veel. Heb dezelfde uitlaattijden en doe het af en toe wat vaker.
Blijf je hond mentaal en fysiek nog wel uitdagen met spelletjes en wandelingen als je ziet als hij/zij daar behoefte aan heeft.