Netherlands

Zó houd je je ogen gezond

Staren naar een computer, airconditioning, slecht licht: je ogen krijgen het zwaar te verduren. Zo houd je ze gezond.

Liever niet: lezen bij slecht licht

Lees je weleens ’s avonds in bed? Dat is een mega-krachtinspanning voor je ogen, vertelt optometrist Irene Dijkhof van Ortho-Eyes. Je ogen zijn aan het eind van de dag al moe en bij slecht licht (schemer, klein leeslampje, het licht van je telefoon of e-reader) moeten ze extra hard werken om te kunnen scherpstellen. “Met name de accommodatiespier, die de ooglens bol trekt om dichtbij scherp te kunnen zien, wordt met slecht licht sneller overbelast. Je merkt hier niet meteen iets van, behalve dat je last kunt krijgen van branderige ogen. Maar jarenlang je accommodatiespier overbelasten vergroot het risico op bijziendheid (brillenglazen met min-sterkte) of permanente oogbeschadiging (staar, netvliesaandoeningen, blindheid).”

Dit kun je doen

Wil je toch ’s avonds lezen? Doe dan het grote licht aan. Beter is om niet ’s avonds maar overdag te lezen, want elke vorm van kunstlicht is minder goed voor je ogen dan daglicht. Geef je ogen in bed liever een VIP-behandeling: sluit ze en leg je handpalmen erop. Het duister geeft ze rust. Visualiseer daarbij dat je naar de horizon kijkt die kilometers ver is. Dit is de perfecte oefening voor het slapengaan, in plaats van lezen of tv kijken.

Liever wel: droge ogen? Drink meer water

Krijg je vaak tranende ogen tijdens het fietsen? Dan heb waarschijnlijk last van droge ogen. Optometrist Dijkhof: “Je kunt natuurlijk oogdruppels gebruiken, maar je kunt beter eerst meer water drinken. Door je vochtgehalte op peil te brengen, gaat er ook meer vocht naar je ogen. Na een paar dagen kun je al verbetering merken. Ook vaker naar buiten gaan helpt tegen droge ogen, omdat de lucht binnen vaak erg droog kan zijn.”

Liever niet: te lang naar een beeldscherm turen

Van staren of turen worden je oogspieren gespannen. Dit zorgt ervoor dat je oogbal indrukt en vervormt. De beelden die je dan ziet, komen niet meer precies op je netvlies terecht, waardoor je wazig ziet. Je ogen zijn juist gemaakt om te bewegen, van beweging komen ze tot rust.

Dit kun je doen

Door regelmatig even je ogen te sluiten, geef je ze rust. Je kunt dit ook combineren met een work-out: kijk 10 seconden omhoog met gesloten ogen en zonder je hoofd te bewegen. Kijk daarna 10 seconden naar beneden, rechts en links.

Wist je dat…

… door zwaar computergebruik het risico op glaucoom met 38% stijgt, vooral bij mensen die bijziend zijn? Dat blijkt uit Japans onderzoek.
… je ongeveer 20x per minuut met je ogen knippert, maar achter de computer nog maar 5x per minuut? Gamers zelfs maar 2x! Ook mensen die brillen of lenzen dragen, knipperen te weinig.
… mensen met diabetes 85% kans hebben op oogproblemen, volgens het Diabetes Fonds?

Lees meer over de gezondheid van je ogen in Vriendin 40.

Tekst: Esmir van Wering

Lees ook: donkere kringen onder je ogen? Zo kom je er vanaf!

Football news:

Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen
Sarri over de nederlaag van Milaan: we hebben 60 minuten eersteklas voetbal gespeeld. Dan-turbiditeit
Pioli op de overwinning op Juve: Milan werd een team. We kunnen nog beter spelen
Pioli versloeg Juventus voor het eerst als coach
Vardy scoorde 10 goals voor Arsenal in de Premier League wedstrijden. Alleen Rooney heeft meer
Ronaldo scoort of geeft een assist in 17 opeenvolgende wedstrijden van de Serie A, waar hij 25 (21+4) punten scoorde