Netherlands

Zo groeien horecazaken in tijden van corona

Niet allemaal in de ellende

25 minuten geleden Aangepast: 18 minuten geleden

Horeca-ondernemer René Bogaart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Deze coronatijd biedt ook kansen, hoor je mensen zeggen. Maar welke kansen zijn dat? En hoe benut je ze, wanneer je ze ziet? Drie horeca-ondernemers over groeien in tijden van corona.

Ondernemer René Bogaart heeft dertien grote horeca-locaties in de regio Den Haag. Afgelopen zaterdag opende hij en nieuw filiaal van Pavarotti XL in Leiden."

Hoe groot is XL?

"Deze XL is 1000 vierkante meter. Zonder corona hebben we plaats voor 500 mensen, maar nu is er plek voor 350 mensen maximaal. En de belangstelling was zaterdag meteen groot."

De plannen voor dit restaurant waren er, neem ik aan, ver voordat iemand ooit van Covid-19 gehoord had?

"Ja, drie jaar geleden was er een makelaar die deze locatie voor mij gevonden had. Toen ben ik aan de slag gegaan met het verkrijgen van vergunningen en de verbouwinging. We zijn dus met dit project ver voor corona uit de haven vertrokken. Toen kwam corona en zaten we midden op zee en was er ook geen weg terug naar de haven. Dus we moesten door."

Maar, om in die beeldspraak te blijven, het kan flink stormen op zee?

"Ja, wij zijn niet zonder angst voor deze periode. Er zijn weer nieuwe regels omdat we dat virus niet onder controle hebben en ik zal aan alle regels voldoen, om mijn zaken open te houden."

Bogaart denkt dat de grote slachting onder de horeca nog moet plaatsvinden.

"In het vierde kwartaal van dit jaar en in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht ik een zondvloed aan faillisementen. Ik merk dat nu al. Ik word elke 4 weken wel benaderd voor bijzondere horeca-locaties, waarvan ik eerder dacht dat die de komende 10 jaar niet in beeld zouden komen. Ik denk dat de helft van de horeca verloren gaat. En niet alleen kleine zaken, ook grote zaken.

Om nu te overleven moet je creatief zijn en ver vooruit - over corona heen - kijken naar een nieuwe tijd zonder corona. En die komt er."

Horeca-ondernemer Gert Boonen Horeca-ondernemer Gert Boonen

Horeca-ondernemer Gert Boonen is al 15 jaar mede-eigenaar van restaurant De Boterlap in Harderwijk. Ook hij is gaan uitbreiden met een aangrenzend pand en een heel nieuw restaurant even verderop.

"In de lockdown hebben wij een bedrijf overgenomen op de boulevard van Harderwijk. We hebben de hele zomer verbouwd en die zaak is inmiddels bij ons restaurant getrokken. En vlak voor de coronatijd hebben we een nieuw restaurant gekocht en daar zijn we nu een heel ander concept aan het inbouwen."

Het klinkt alsof jullie je weinig aantrekken van de corona-crisis?

"We zijn wel iets voorzichtiger. Maar zijn als heel gezond bedrijf aan de coronatijd begonnen. We hadden een goede buffer en weinig schulden. En we proberen zo ver mogelijk vooruit te kijken. Over een jaar is er geen corona meer en dan zijn wij er klaar voor. We willen graag doorpakken."  

"En zo kijken onze partners er ook tegenaan. We hebben onze huisbrouwer Heineken uitgelegd hoe wij deze tijd zien en die steunt ons volop in onze aanpak. Dat is echt heel fijn."

"Je kun wel naar volgende maand kijken, maar dat schiet niet op. Ik zeg wel eens: als je op een snelweg rijdt en je kijkt vier auto's vooruit en je ziet de voorste auto remmem, dan ga je ook geen gas geven."

Toch zijn ook jullie tien weken dicht geweest. Dacht je toen ook: dat waait wel over?

"Nee, toen hebben we ook alles op slot gegooid. Maar de verbouwing ging door. Uitbreiden zonder inkomsten is ook eng, zeker als je ziet dat de buffer kleiner wordt. Maar we dachten: het houdt een keer op. En we zagen ook hoe snel het weer aantrok."

"Wij zitten midden in het land, profiteren vooral van binnenlandse toeristen. Dat is anders dan bijvoorbeeld de Amsterdamse horeca, die hard geraakt is door het wegblijven de buitenlandse toeristen. Wij hebben de zomer goed door kunnen draaien, dat is ook geluk."

Kun je uitbreiden, groeien omdat ondernemers het ergens anders niet redden vanwege corona?

"Dat gaat in horecaland nog gebeuren, denk ik. Bedrijven worden nu nog geholpen door de overheid, leveranciers zijn nog coulant. Maar als dat ophoudt en je kunt dan nog steeds je rekeningen niet betalen, dan gaat er wel bloed door de straten lopen."

Horeca-ondernemers Peter Hofland en Nicole Kroon Horeca-ondernemers Peter Hofland en Nicole Kroon

Peter Hofland is eigenaar van Lunchroom Nieuw Engelhard in de Theresiastraat in Den Haag. Samen met zijn vrouw en manager Nicole Kroon heeft hij sinds kort de beschikking over het pand naast hem en is aan de slag om het oppervlak van zijn zaak te verdubbelen.

"Het winkelpand naast ons stond al een half jaar leeg. Er zat een kledingzaak in. Ik heb lang getwijfeld. Maar in de coronatijd hebben we besloten het toch te doen. Veel mensen lachen ons uit, maar wij moeten in deze tijd juist extra omzet maken. Door de uitbreiding kunnen we die anderhalvemetersamenleving uitzingen met meer mensen binnen en we gaan de avonden open met een extra dinerkaart."

Aanscherping van de corona-maatregelen maken het de horeca opnieuw moeilijk?

"Ja en toch ben ik een groot voorstander van die maatregelen. En ik kan er wel mee leven. In plaats van een nieuwe lockdown is dit wel een mooie tussenoplossing. Verder zijn we aan het denken hoe we de komende maanden doorkomen. Ik denk aan een winterterras, we gaan uitbreiden. Je kunt niet op je rug gaan liggen en niks doen."

"Uiteindelijk doen we dit ook voor de tijd na corona. Als er een vaccin is. Want dan staat er een grote zaak en kunnen we de opgelopen schade inhalen en door."

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports