Netherlands

Zijn we door corona aan het verslonzen? 'Comfort is nu de norm'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Strijken? Bij Joyce thuis weten ze bijna niet meer wat het is. Nu haar vriend thuis werkt, hoeven er geen overhemden gestreken te worden. Ideaal. En het huispak is inmiddels haar favoriete outfit als ze de deur niet uit hoeft.

"Verder trek ik wel een normale broek aan als ik de kinderen naar school breng, hoor. Maar ik kan me bijvoorbeeld niet heugen wanneer ik voor het laatst make-up op had."

Sokken en huisslippers

Op een oproep op de Facebookpagina van RTL Nieuws over 'corona-mode' reageerden meer mensen zoals Joyce. Ze lopen zo lang en vaak mogelijk in hun sportpak, pyjama of badjas. Je mag het slonzig noemen, maar zij vinden het prima. 

De coronamode is makkelijk met één woord te omschrijven: comfortabel. Bij de grote kledingwebwinkel Zalando is die nieuwe voorkeur merkbaar. "In vergelijking met vorig jaar hebben onze klanten bijvoorbeeld twee keer zoveel sweatshirts en sweatpants gekocht", zegt een woordvoerder. Wat ook massaal gekocht wordt: sokken en huisslippers. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Videobellen met collega's? Je virtuele achtergrond heeft invloed op je imago

De mooie jurkjes voor de feestdagen blijven bij Damesmode Dekker in Zuidwolde veelal in de rekken hangen. Truien, broeken, nette broeken waar stretch in zit, dát is dit najaar in trek.

"Comfort is de norm", zegt eigenaresse Rianne Dekker. "Jammer, maar ik snap het wel. In de winkel kleed ik me netjes aan, thuis verwissel ik mijn pak ook gauw voor een spijkerbroek." 

Naar de supermarkt

Bij Maradgo, een kledingzaak voor mannen en kinderen in Tilburg, vliegen de hoodies (ruime capuchontruien) en tracksuits (comfortabele, sportieve pakken) nu de deur uit. "Mensen zitten thuis en vinden dit dan lekker om te dragen", zegt eigenaresse Ramona Klein.

Ze willen er niet als een slons bijlopen als ze toch even naar de supermarkt gaan, daarom kiezen ze een sportief pak dat er net wat mooier uitziet." De hoodies gaan vooral hard onder kinderen, die soms op school vanwege corona met deuren en ramen open in de klas moeten zitten.

Miniatuurvoorbeeld

Zo liepen we er in april bij:

Zelf knippen of uitgroeien: lockdown niet goed voor onze kapsels

Fokke de Jong, oprichter en eigenaar van pakkenmerk Suitsupply, kan die comfortabele truien en ongestreken shirts niet langer aanzien, klaagt hij in het AD. Al zal dat ook te maken hebben met de tegenvallende verkoopcijfers van zijn bedrijf. "Het zit minder in onze cultuur om er tiptop uit te zien, maar ik heb inmiddels het idee dat we qua uiterlijk door de bodem zijn gezakt."

'Niemand ziet het verschil'

Imagodeskundige Zabeth van Veen komt ook allerlei misdaden tegen de mode tegen, maar is iets praktischer. Als je veel thuis zit of veel thuis werkt, waarom zou je dan al die moeite doen voor bijvoorbeeld een online vergadering van werk? 

Haar tip is om slim gebruik te maken van die comfortabele mode van nu. "Voor de mannen bestaan bijvoorbeeld overhemden van T-shirtstof, compleet met kraag en knoopjes. Niemand die het verschil ziet tijdens het videobellen. En vrouwen, ga nou niet voor zo’n sloom vest of een trui, maar zoek even naar huispakken die er wél mooi uitzien. Ze bestaan. Of kies anders voor een colbertje met stretch."

Waarom zou ik, denk je misschien thuis op de bank. Nou, wie zich beter kleedt wordt serieuzer genomen en je wordt er zelf productiever van, weet Zabeth van Veen uit onderzoeken.

Make-up en haren in de krul

Maar het gaat natuurlijk niet alleen over thuiswerk. Zoals Ester reageerde op onze Facebookpagina: er zit ook nog iemand naast je op die bank. "Hij wordt echt niet warm van een slonzig gedrocht met een huispak. Nee, gewoon jurkjes met leuke schoenen, make-up en haren in de krul. Voel ik me ook een stuk mooier en zit ik automatisch beter in m’n vel."

Bekijk ook: vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

In deze video geven een fysiotherapeut en gedragsbioloog geven tips om je thuiswerkdag beter te maken.

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013