Netherlands

Zijn de symptomen van het coronavirus nu anders dan in de eerste golf?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

We zijn inmiddels beland in de tweede coronagolf. Vandaag werden ruim 10.000 positieve tests gemeld. Maar krijgen mensen die nu besmet raken dezelfde klachten als mensen die in maart of april het coronavirus kregen? Dat leggen we je uit.

Elke dag beantwoorden we een vraag over corona van ons publiek. Sander vraagt zich af of de symptomen van het coronavirus anders zijn in de tweede golf ten opzichte van de eerste golf. "Heeft dit met de griepperiode te maken?"

Niezen en koorts

Om deze vraag te beantwoorden pakken we eerst even de symptomen erbij, want wat zijn deze ook alweer? Volgens het RIVM lijken de klachten van het coronavirus in het begin vaak op een verkoudheid. Veel mensen krijgen een neusverkoudheid, loopneus, niezen of krijgen keelpijn. Daarbij komt vaak benauwdheid, verhoging of koorts en een plotseling verlies van reuk en/of smaak bij.

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Een virus verandert continu, dat noemen we muteren. Door steeds iets aan te passen, kan het virus langer overleven. Tijdens de verspreiding verandert er steeds een beetje in het DNA van het virus. Het muteren kan twee kanten op gaan. In theorie kan het coronavirus milder worden, maar ook ernstiger.

Op dit moment lijkt het er volgens het RIVM nog niet op dat het coronavirus milder is geworden. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder dat 'de ernst van de ziekte niets is veranderd'.

'Besmettelijkheid is hetzelfde'

Ook de manier waarop het virus zich verspreidt is nu niet veel anders dan tijdens de eerste golf volgens de WHO. Het Nederlandse RIVM deed hier ook onderzoek naar.  "Je zag een tijd dat vooral jonge mensen besmet raakten en ouderen achterbleven. Toen hebben we dat onderzocht, maar tot nu toe lijkt het er niet op dat het virus minder besmettelijk is", zegt een woordvoerder.

'Symptomen hetzelfde'

Of de symptomen dan wellicht zijn veranderd? Ook daarvan heeft het RIVM op dit moment geen reden om aan te nemen dat het zo is. "We hebben daarnaast ook niet de indruk dat mensen nu minder ziek worden dan in de eerste golf", zegt een woordvoerder. 

Een relatie met het griepseizoen is er volgens hem niet. "Het griepseizoen is ook nog niet echt begonnen. Dat is de reden dat mensen nu een griepprik krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?

Football news:

Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai
Chelsea wil altijd de no 1 club in Londen zijn. Chelsea Defender Cesar aspilicueta sprak voor de wedstrijd van de 10de ronde van de Premier League met Tottenham
Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Vaarwel Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden, begraven naast hun ouders
Maradona werd begraven in de buurt van Buenos Aires naast zijn ouders
Mourinho op Maradona: we kunnen zijn voetbal vinden op Google, maar we zullen Diego daar niet vinden. Ik mis hem, Tottenham manager Jose Mourinho heeft zijn gedachten gedeeld over het overlijden van voormalig Argentina International Diego Maradona. Er is Maradona en er is Diego. Maradona is iemand waar ik niet over hoef te praten omdat de hele wereld hem kent. Niemand zal het vergeten. Diego is anders. De mensen die zijn grote vrienden waren, die kleedkamers met hem deelden, zijn bevoorrecht. Ik kan zeggen dat hij een goede vriend van me was, hoewel ik hem meestal aan de telefoon sprak. Maar natuurlijk hebben we elkaar meerdere keren ontmoet. Hij had een groot hart. Ik mis hem. We kunnen zijn voetbal vinden op Google elke keer als we hem missen, maar we zullen Diego daar niet vinden. Vandaag heb ik de jongens verteld over hem en de tijd die we samen doorbrachten. Ik mis vooral de oproepen die hij altijd deed na nederlagen. Na de overwinningen heeft hij me nooit meer gebeld. Hij wist dat ik het niet nodig had op zulke momenten, maar in moeilijke momenten was hij er voor mij en sprak altijd: Mo, vergeet niet dat je de beste bent.Hij had altijd deze benadering. Ik mis Diego, zei Mourinho. Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn.Showsport readers say goodbye to Maradona
Fabio Capello: tegen zo ' n middelmatige Real Madrid had Inter beter kunnen spelen in de Champions League. Het team had in de eerste helft altijd problemen. In de tweede helft hield ik meer van vier verdedigers. Tegen zo 'n middelmatige Real Madrid had het team beter kunnen spelen, zei Capello. Zidane paste zich goed aan de verliezen aan en was Conte in alles te slim af. Hazard eindelijk verlicht in de top match