Netherlands

'Zeven doden door uitstel zorg Tilburgs ziekenhuis'

‘Zeven doden door uitstel zorg Tilburgs ziekenhuis’

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zouden door uitstel van zorg vanwege de coronacrisis zeven patiënten zijn overleden. Bij 61 anderen zorgde de uitgestelde zorg voor complicaties. Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag op basis van informatie van het ziekenhuis.

In ongeveer de helft van de gevallen bij het Tilburgse ziekenhuis gaat het om patiënten met kanker, overige patiënten hadden last van hart- en vaatziekten, nekhernia’s en ernstige oogziekten. Behandelingen voor de ongeveer de helft van deze mensen werden uitgesteld vanwege de coronapandemie, de andere helft stelde zelf hun behandeling uit.

Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, denkt dat de cijfers uit zijn ziekenhuis slechts „het topje van de ijsberg” zijn. Artsen werd gevraagd om een aantekening in het dossier van een patiënt te maken wanneer ze vermoedden dat er complicaties waren opgetreden door uitgestelde zorg, maar volgens de voorzitter is het verband tussen uitstel en complicaties niet altijd meteen duidelijk.

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis cijfers naar buiten brengt over de effecten van zorguitstel door de coronapandemie. Eind december bracht het RIVM een rapport uit over de gevolgen van zorguitstel tijdens de eerste golf van de coronapandemie, van eind februari 2020 tot augustus van dat jaar. Uit de inventarisatie van het instituut bleek toen dat door de uitgestelde zorg minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren waren gegaan.

Welkom in een nieuw blog

NRC houdt in dit blog de laatste ontwikkelingen bij van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 5 maart was:

Lees hier het blog van vrijdag terug

Football news:

Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven
Messi, Pique en Busquets wonnen de Spaanse beker voor de 7e keer en herhaalden het record van ex-spits Atletische Gainsa