Netherlands

Zeperds van het Kremlin, of nieuwe buitenlandpolitiek?

De herfst van 2020 lijkt geen gelukkig jaargetijde voor de Pax Russica van president Poetin. Vijf à zes jaar geleden annexeerde het Kremlin de Krim en entameerde het een oorlog in de Donbas. Poetin intervenieerde vervolgens in Syrië en tipte Trump een half jaar vóór de Amerikaanse verkiezingen al als de nieuwe president. Dit najaar loopt Poetin achter de feiten aan. Loekasjenko, die tegenwoordig zijn voeten kust, is niet in staat zijn burgers te apaiseren. Poetin heeft niet kunnen of niet willen voorkomen dat Azerbeidzjan met Turkse steun een heroveringsoorlog tegen Armenië zou beginnen. In Moldavië heeft zijn mannetje de presidentsverkiezingen verloren. En tussendoor is hij ook opgescheept met Oekraïnevriend Joe Biden als nieuwe gesprekspartner in de VS.

Allemaal zeperds? Volgens Luuk van Middelaar is Poetin in ieder geval de „greep op zijn achtertuin” kwijt. De „smadelijke nederlaag” van Armenië kan volgens hem overslaan naar Oekraïne, Moldavië en Georgië, landen die ook kampen met ‘bevroren conflicten’. „Wanneer een imperiale macht de greep op buitengebieden kwijtraakt, kan van alles gebeuren”, aldus Van Middelaar in een verwijzing naar de ondergang van de Sovjet-Unie eind jaren tachtig/begin jaren negentig.

Het klinkt plausibel, maar het is te vroeg voor te stellige analogieën. Eerst moet de kip-of-ei-vraag aan de orde komen. Zijn de tegenslagen dit najaar inderdaad een indicatie dat Rusland macht verliest in zijn oude imperiale invloedssfeer? Of zijn ze onderdeel van een weloverwogen beleid van het Kremlin?

Poetin zelf houdt zich op de vlakte. Uiteraard. Hij benadrukt dat Moskou nooit partij heeft gekozen voor de Armeense enclaverepubliek in Karabach. Dat Turkije nu ineens een voet tussen de deur heeft, komt door de ineenstorting van de Sovjet-Unie dertig jaar geleden, zei Poetin vorige week dinsdag in een interview. Het is de schuld van Gorbatsjov en Jeltsin dat Azerbeidzjan tegenwoordig zijn eigen bondgenoten kiest.

Die (ogenschijnlijke) berusting past in een patroon. Sinds het WK-voetbal in Rusland is een verschuiving in de prioriteiten gaande. Avonturen in den vreemde blijken niet meer te werken om de populariteit van ’s lands leiding op te krikken. De burgers willen pensioen en zorg. Het Primat der Innenpolitik geldt weer. Dat heeft consequenties. Omdat in de nieuwe bipolaire wereld niet langer Rusland maar China de tegenspeler van Amerika is, heeft het Kremlin zijn „grote dromen over Roesski Mir (Russische wereld), Euraziatische unie, regionale hegemonie en bufferzones bijgewerkt”, aldus ex-diplomaat Vladimir Frolov. In de talkshows op de televisie wordt weliswaar nog elke avond gedroomd over de „post-Sovjetruimte”, maar de regering volgt liever een „strategie van terughoudendheid”.

De „fetisj van de Russische hegemonie”, dat ouderwetse imperialisme op kosten van de baas, is te duur geworden. Eigen belangen eerst, is nu het motto.

Die belangen zijn spijkerhard. Er is één bottomline die het Kremlin angstvallig in de gaten houdt: NAVO en EU mogen niet in gaten springen met hun democratische appèl en andere normen en waarden, meent de Estlandse politicologe Kadri Liik, die werkt voor de European Council on Foreign Relations. Moskou bepaalt wat er wel en niet gebeurt in de Kaukasus of Wit-Rusland. Democratisch Europa, sinds 2014 bang voor te veel engagement met voormalige satellietstaten van het Russische Rijk, staat erbij en kijkt ernaar. Het heeft amper breekijzers. Daarom alleen al lijkt 2020 niet op 1990.

Oost-Europa-expert Hubert Smeets werkt bij het kenniscentrum Raam op Rusland. Hij schrijft om de week met redacteur geopolitiek Michel Kerres over de kantelende wereldorde.

Football news:

Football is ingewikkeld. De enige manier waarop ik weet hoe een coach te zijn is gewoon te denken aan Sheffield
Conte zei dat Eriksen Inter niet zal verlaten: hij maakt deel uit van ons project. Christian is een zeer slimme jongen. Inter manager Antonio Christian Eriksen zal de club niet verlaten in de winter transfer venster. Ik zeg al een maand hetzelfde: Ik heb een team. Niemand zal komen, niemand zal weggaan. Ik herhaal dit, maar niemand lijkt me te geloven
Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen
Wij hebben bewezen dat wij sterker zijn dan Milaan, Milaan is een sterk team, maar wij hebben bewezen dat wij op hun niveau staan. We hebben zelfs bewezen dat we sterker zijn. We hopen in dezelfde geest verder te gaan. Ruzie tussen Ibrahimovic en Lukaku? Het gebeurt op het veld. Zodra iedereen naar de kleedkamer gaat, verandert alles. We vechten voor de Scudetto. Ze zijn sterk, maar we willen iedereen verslaan zei Marella tegen RAI Sport