Netherlands

Zelfredzaamheid bij verstandelijke beperking overschat

Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak minder zelfredzaam dan overheden verwachten. Een aanzienlijk deel mist ook de hulpbronnen om voor het gebrek aan zelfredzaamheid te compenseren. Het vraagt om een meer integrale aanpak vanuit overheden en hulpverleners.

Minder tevreden
Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een publicatie die donderdag verschijnt. Uit het rapport Maatwerk in meedoen blijkt dat de 1,2 miljoen Nederlanders met een verstandelijke beperking minder tevreden zijn met het leven, vaker eenzaam zijn en minder meedoen in de samenleving.

Hulpbronnen


Zo hebben mensen met een verstandelijke beperking vaak moeite met het zelf organiseren van hun huishouden en dagelijkse bezigheden, het gebruik van het openbaar vervoer, het invullen van formulieren en het afhandelen van financiën. Desondanks gaat de overheid, net als bedrijven en maatschappelijke organisaties, vaak uit van een grote mate van zelfredzaamheid. Twee vijfde van de volwassenen met een verstandelijke beperking heeft bovendien niet de hulpbronnen - denk aan voldoende inkomen of een ondersteunend sociaal netwerk - om het tekort aan zelfredzaamheid op te vangen.

Levenscoach


Zo ontstaat een opstapeling van problemen, constateren de onderzoekers. De oplossing ligt in een integrale benadering van de multi-problematiek: ondersteuning moet zich niet alleen richten op verbetering van zelfredzaamheid, maar ook op het zo goed mogelijk organiseren van werk, genoeg inkomen en een sociaal netwerk. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een vaste (levens)coach.

Samenwerking


Voor die integrale hulpverlening is samenwerking nodig tussen verschillende vormen van ondersteuning, zoals begeleiding naar werk, hulp bij schuldproblemen en verslavingszorg. Gemeenten en rijksoverheid kunnen de regelingen en financiering zo aanpassen dat zulke integrale ondersteuning wordt gestimuleerd, adviseert het SCP. Daarnaast kunnen regels, aanvraagprocedures en formulieren worden vereenvoudigd.

Football news:

Klopp reageert op Clattenburg over refereeen:ik speel geen spelletjes. Om verschillende redenen ben ik niet Ferguson
Hertha ' s sportregisseur houdt van het tekenen van spelers. Kijk naar zijn glimlach! Opmerking van
Rooney is de coach van Derby County Derby County.Derby County heeft de bevestiging aangekondigd van Wayne Rooney als de vaste hoofdcoach van het team. Het contract van de 35-jarige loopt tot de zomer van 2023. De voormalige Manchester United speler begon eind November als hoofdcoach van de club. Onder Rooney won het team drie wedstrijden in 9 wedstrijden en tekende vier keer. Derby is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. In de eerste wedstrijd met Rooney als hoofdcoach, zal Derby Rotherham spelen
De presidentsverkiezingen van Barca zullen niet plaatsvinden op 24 januari vanwege de restricties tegen het coronavirus.De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen niet plaatsvinden op 24 januari zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk aantal potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Barcelona vroeg toestemming om per post te stemmen, maar zelfs als de autoriteiten van de regio ermee instemmen, zal deze maatregel wijzigingen in de wetgeving vereisen, wat tijd zal vergen. Op vrijdag 15 januari zullen de verkiezingscampagnes van de kandidaten beginnen. Het waren Joan Laporta (9625 bevestigde handtekeningen voor hem), Victor Font (4431 handtekeningen) en Tony Freisha (2634 handtekeningen)
Zlatan op Covid: ik probeerde thuis te trainen, maar voelde me meteen moe
Bayern is geïnteresseerd in Militao als vervanging voor Alaba. De Braziliaanse voetbalbond heeft dit seizoen 3 wedstrijden voor Real Madrid gespeeld. Real Madrid verdediger Eder Militao kan zijn carrière in de Bundesliga voortzetten. Volgens het doel overweegt Bayern een speler te tekenen die slechts de vierde keuze is van de hoofdcoach van de cream Zinedine Zidane na verdedigers Sergio Ramos, Raphael Varane en Nacho. Er zij op gewezen dat München belangstelling heeft getoond voor Militao vanwege het zomer vertrek van David Alaba als vrije agent. Er werd gemeld dat de Oostenrijker naar Real Madrid wil verhuizen
Fiorentina is geïnteresseerd in Odriosola. De verdediger van Real Madrid speelde 1 wedstrijd in het seizoen