Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zeker negentien kinderen en twee volwassenen omgekomen bij schietpartij Texas

Het aantal doden bij een schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas dinsdag is opgelopen naar zeker negentien leerlingen en twee volwassenen. Dat meldt de politie. Ook de schutter kwam om het leven.

Naast de 21 dodelijke slachtoffers is er een onbekend aantal gewonden gevallen. In elk geval een 66-jarige vrouw, mogelijk de grootmoeder van de verdachte, en een tienjarig meisje liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De achttienjarige Salvador Ramos reed dinsdag eerst zijn auto kapot en liep daarna naar de Robb Elementary School in Uvalde. Daar opende hij het vuur met een pistool en een geweer, die hij had gekocht op zijn achttiende verjaardag, aldus een senator die door de politie is geïnformeerd.

Ramos, inwoner van Uvalde, droeg een kogelvrij vest, maar kwam toch om het leven door schoten van de politie. Over zijn beweegredenen en de omstandigheden rond de schietpartij is nog niets bekend. Wel lijkt de man alleen te hebben gehandeld.

De directeur van Robb Elementary School maakte bekend dat de rest van het schooljaar, dat donderdag zou eindigen, is geschrapt. De school geeft les aan leerlingen van zeven tot tien jaar oud.

Dodelijkste schoolschietpartij sinds 2012

De schietpartij in Texas is de dodelijkste op een Amerikaanse school sinds die op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut in december 2012. Een schutter doodde toen 26 mensen, onder wie 20 kinderen van vijf tot tien jaar oud. In 2018 doodde een voormalige student van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland zeventien studenten en onderwijzers.

Volgens non-profitorganisatie Gun Violence Archive is er dit jaar dagelijks gemiddeld meer dan één massaschietpartij in de VS. Deze schietpartijen vinden vaak op scholen plaats. De incidenten hebben het debat aangewakkerd tussen voor- en tegenstanders van strengere wapencontroles en het recht van Amerikanen om wapens te dragen.

44

Grote politiemacht bij school in Texas na dodelijke schietpartij

Biden bidt voor de getroffen families

De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over de schietpartij, zei Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van het Witte Huis. "Hij bidt voor de families die getroffen zijn door deze vreselijke gebeurtenis en hij zal vanavond spreken als hij terugkomt in het Witte Huis", aldus Jean-Pierre.

Biden vernam het nieuws aan boord van het presidentiële vliegtuig. Hij is op de terugreis van een bezoek aan Azië. Hij heeft opdracht gegeven om de Amerikaanse vlag halfstok te hangen bij het Witte Huis en andere overheidsgebouwen "als teken van respect voor de slachtoffers" van de schietpartij.