Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zeker 149 agenten gewond geraakt bij Franse massaprotesten tegen pensioenplannen

Door onze nieuwsredactie

Als gevolg van de protesten van de afgelopen dagen in Frankrijk tegen de pensioenhervorming zijn volgens de Franse regering 149 politieagenten gewond geraakt. In heel Frankrijk werden 172 arrestaties verricht, waarvan 77 in Parijs.

In de hoofdstad namen volgens de Franse vakbond CGT donderdag 800.000 demonstranten deel aan het protest. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van 119.000 betogers.

Volgens de politie waren er ook 1.500 relschoppers aanwezig die stenen, flessen en vuurwerk naar de politie gooiden en afval in brand staken.

Ruim een week na de aankondiging van de pensioenhervorming door de Franse regering blijven de protesten aanhouden. Volgens de vakbond demonstreerden 3,5 miljoen mensen in meer dan 300 steden in Frankrijk. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op 1,08 miljoen demonstranten.

Ook in de steden Nantes en Rennes kwam het tot botsingen tussen betogers en de politie die traangas en waterkanonnen gebruikte. In de havenstad Lorient moest het politiebureau het ontgelden.

Pensioenleeftijd gaat van 62 naar 64

De plannen van president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne houden het land al langere tijd in hun greep. De bewindslieden willen de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar verhogen.

De aanpassingen aan het dure en ingewikkelde Franse pensioenstelsel zijn volgens de regering noodzakelijk. Volgens Borne is het anders niet meer op te brengen vanwege het groeiende aantal gepensioneerden.

Macron en Borne vreesden dat hun pensioenplan het niet zou halen als het parlement erover zou stemmen. De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer. Daarom omzeilde de regering het parlement met grondwetsartikel 49.3, ook wel bekend als de 'nucleaire optie'. Die is al honderd keer eerder ingezet, maar nog nooit voor zo'n omstreden onderwerp.