Afrodite Zegers en Lobke Berkhout zijn ook na de zevende en achtste race in de 470-klasse de nummer elf van het klassement op de Olympische Spelen. De Nederlandse zeilsters kwamen zondag niet dichter in de buurt van de bovenste plaatsen.

Bij de zevende race in de baai van Tokio kwamen Zegers en Berkhout als zestiende van de 21 koppels over de finish, waarna ze zich in de tweede wedstrijd van de dag revancheerden met een zesde plek.

In het klassement staan de Nederlandse zeilsters met een elfde plek nog altijd in de middenmoot. Het Britse duo Hannah Mills/Eilidh McIntyre leidt en heeft Agnieszka Skrzypulec en Jolanta Ogar als grootste concurrenten.

Maandag volgen de negende en tiende race in de 470-klasse, waarna op dinsdag de afsluitende medalrace volgt.

De veertigjarige Berkhout is er voor de derde keer bij op de Olympische Spelen. Ze pakte in 2008 zilver met Marcelien de Koning en veroverde vier jaar later brons met Lisa Westerhof. Zegers (29) werd vijf jaar geleden vierde met Anneloes van Veen.

Tot dusver pakte alleen Kiran Badloe een Nederlandse medaille op het water bij het zeilen. Vooralsnog zijn ook Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Nicholas Heiner (Finn) kansrijk.