Netherlands

WW-plan Hoekstra leidt tot linkse woede in campagne

Foto: ANP

Opnieuw reageren de linkse partijen boos op uitspraken van CDA-voorman Wopke Hoekstra. Zijn plan om de werkloosheidsuitkering (WW) te verkorten van maximaal twee naar maximaal één jaar, valt bij deze partijen helemaal verkeerd. “Dat gaat snel. Van Nu Doorpakken naar Nu Afpakken”, merkt SP-leider Lilian Marijnissen op, met een verwijzing naar de verkiezingsslogan van de christendemocraten. GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zegt dat CDA en VVD willen “bezuinigen op het sociaal vangnet. Bij rechts betalen gewone mensen de rekening van de coronacrisis.”

Het plan om de WW te verkorten is overigens niet nieuw, het Centraal Planbureau maakte ook al melding van het voorstel van het CDA. Maar Hoekstra (tevens minister van Financiën) besprak het plan in gesprek met het AD. De commissie-Borstlap, die begin vorig jaar met belangrijke adviezen kwam om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen, pleitte ervoor om de WW “hoog en kort” te maken. De commissie adviseert “een WW-uitkering met een uitkeringshoogte die voorkomt dat tijdens werkloosheid het inkomen ver terugvalt en een uitkeringsduur die prikkelt om snel weer aan het werk te gaan”.

Het CDA stelt voor de WW te terug te brengen naar één jaar, en de uitkering voor de eerste twee maanden daarvan naar 90 procent te brengen van het salaris dat de ontvanger ervoor verdiende. De vier maanden daarna moet het volgens de christendemocraten 80 procent worden. Het laatste halfjaar gaat de uitkering terug naar 70 procent, het niveau waarop de WW nu staat.

Afhankelijk van hoe lang iemand heeft gewerkt, hebben mensen nu in principe recht op maximaal twee jaar WW. Als ze dan nog geen baan hebben gevonden, kunnen ze aanspraak doen op een andere uitkering, zoals de bijstand.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen vindt het “totaal onfatsoenlijk”. Volgens haar wil Hoekstra “de uitkeringen uitkleden en zekerheden van werknemers afpakken”. “Nou, dit is wel het laatste dat je midden in deze coronacrisis wilt”, reageert D66-Kamerlid Steven van Weyenberg op het voorstel.

Hoekstra haalde zich eerder de woede van de linkse partijen op de hals toen hij uithaalde naar hun verkiezingsprogramma’s. Die van zijn eigen CDA, maar ook de VVD zijn volgens Hoekstra “qua degelijkheid echt van totaal ander kaliber dan van de linkse partijen. Die komen met Griekse taferelen door als het gaat over de staatsschuld”.

Football news:

Mikel Arteta: Arsenal was meer dominant in de 2e helft, maar waren niet goed genoeg in de 1e
Sulscher bereikte de finale van de Europa Cup voor het eerst als coach. Hij won de Champions League finale met Manchester United als speler
Arsenal bereikte geen finale in een seizoen voor het eerst sinds 2016
Emery is de eerste coach met 5 finales in een Europees Cup toernooi
Villarreal zal spelen in de finale van de Europacup voor de eerste keer
Manchester United verloor voor het eerst in 8 wedstrijden. Er waren 6 overwinningen en een gelijkspel
Manchester United bereikte de finale voor de eerste keer onder Solskjaer