Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Woensdag meer duidelijkheid over nieuwe cao streekvervoer

Door Ertan Basekin

De stakingen in het streekvervoer zijn voor een aantal dagen opgeschort. Twee verkenners proberen de cao-onderhandelingen weer op gang te krijgen. Woensdag moet er meer duidelijkheid komen.

"Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen. We zijn in alle rust bezig met de gesprekken en hopen daar snel duidelijkheid over te geven", zegt oud-voorzitter Han Busker van vakbond FNV.

Hij is samen met oud-directeur Harry van de Kraats van werkgeversvereniging AWVN aangesteld als verkenner om de vastgelopen cao-onderhandelingen uit het slop te trekken. Busker wil er niet te veel over kwijt, omdat de gesprekken nog lopen. Het is niet de eerste keer dat verkenners worden aangesteld als werkgevers en vakbonden er niet uit komen.

In het streekvervoer blijkt dit nu noodzakelijk. Geen van de partijen wil namelijk water bij de wijn doen. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 14 procent, terwijl de werkgevers niet verder willen gaan dan 11 procent. Verder kunnen de partijen het niet eens worden over de roosters, pauzes en de aanpak van de werkdruk.

'Mbo regelde zelfs eigen vervoer, zodat leerlingen naar school konden'

Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), die bedrijven als Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz vertegenwoordigt, vinden er woensdag gesprekken plaats waarbij alle partijen zijn vertegenwoordigd. "Dan maken zij een rapport op hoe we verder gaan", zegt een woordvoerder.

Ook laat de VWOV weten dat de stakingen van de afgelopen tijd een grote impact hebben gehad op de reizigers. "Het mbo heeft zelfs eigen vervoer geregeld, zodat leerlingen naar school konden. Dat zegt wel genoeg. Verder waren de stakingen regionaal heel verschillend, maar het heeft wel voor veel problemen gezorgd voor reizigers."

De laatste stakingen in het streekvervoer vonden afgelopen woensdag plaats tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De vakbonden hadden meerdere stakingen afgekondigd voor de komende periode, maar die gaan voorlopig dus niet door.