Netherlands

Wit-Russen trotseren vrieskou voor protestmars, honderden arrestaties

Voor de zestiende zondag op rij zijn in Wit-Rusland mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Loekasjenko. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zijn minstens 340 betogers opgepakt. De politie in Minsk spreekt van zeker 250 arrestaties in de hoofdstad.

De wekelijkse protestmars werd omgedoopt in de 'Burenmars'. Op spandoeken stonden teksten als 'elke buur tegen de dictator' en 'ga weg rat!'. De betogingen vonden voornamelijk in buitenwijken van Minsk plaats, met het idee dat de veiligheidstroepen moeilijker controle kunnen krijgen over een verspreid protest. Voorheen concentreerde de demonstraties zich in de stadscentra.

Voor het eerst sinds het begin van de protesten daalde de temperatuur in Minsk onder het vriespunt, maar dat weerhield de betogers er dus niet van de straat op te gaan. De omvang van het protest is onduidelijk in te schatten, mede doordat veel journalisten zijn gearresteerd en buitenlandse collega's de toegang tot het land worden ontzegd.

Op deze beelden valt te zien dat in een voorstad van Minsk het protest wordt opengebroken met waarschuwingsschoten en traangas:

Net als tijdens eerdere protesten werd het internet platgelegd en de metro grotendeels stilgelegd. In Telegramgroepen wordt gemeld dat de elektriciteit in enkele wijken is afgesloten.

Het staatspersbureau Belta maakt geen melding van de protesten van vandaag. Wel schrijft de nieuwsdienst dat president Loekasjenko een ijshockeywedstrijd met 8-3 heeft gewonnen.

Wit-Russische oproerpolitie in de straten van Minsk EPA

Het is al sinds augustus onrustig in Wit-Rusland, nadat zittend president Loekasjenko de presidentsverkiezingen tot winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen. De stembusgang verliep frauduleus, volgens de oppositie en onder meer de Europese Unie. Zij zien oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen. Bij protesten zijn naar schatting bijna 20.000 mensen aangehouden en meerdere doden gevallen.

Het Duitse blad Der Spiegel heeft vandaag een interview gepubliceerd met de gevangengenomen oppositieleider Maria Kolesnikova. Vanuit de gevangenis schreef zij aan het tijdschrift dat het regime van Loekasjenko "alle wetten overtreedt". De dialoog met de president aangaan is volgens haar nutteloos, zolang politiek gevangenen niet worden vrijgelaten.

Nieuwsuur legt in deze video uit hoe stevig Loekasjenko nog in het zadel zit:

Football news:

Leicester heeft de onderhandelingen over de lening van Eriksen gestopt vanwege het hoge salaris van de speler
CR 760. Ik had minder kunnen scoren, Juventus keeper Gianluigi Buffon feliciteerde Torino striker Cristiano Ronaldo met het bereiken van 760 goals in officiële wedstrijden. Je had minder doelpunten voor me kunnen scoren. In ieder geval gefeliciteerd met uw recordbrekende carrière. CR..760! - schreef Buffon op Twitter. Ronaldo is de beste goalscorer ooit in officiële wedstrijden. Hij versloeg Bytsan en scoorde de 760e goal (Squawka)
Het beroep van Barcelona tegen de opschorting van Messi werd verworpen.Het beroep van Barcelona tegen de schorsing van de spits Lionel Messi met twee wedstrijden werd verworpen. De Argentijn heeft de Spaanse beker wedstrijd met Cornell al gemist (2:0). Hij zal ook niet in staat zijn om met Elche te spelen in de Spaanse competitie
De jongen ging akkoord om naar Arsenal te gaan. Real Madrid Martin Ødegaard is dicht bij het verlaten van de huurovereenkomst. Volgens de Guardian en ESPN journalist Freddie Paxton heeft de Noor besloten naar Arsenal te verhuizen. Vandaag slaat de jongeling een workout crème over om de transfer te voltooien. Verwacht wordt dat de jongere wordt uitgeleend tot het einde van het seizoen. De partijen zijn bereid om de voorwaarden van de deal in de zomer te wijzigen. Dit seizoen heeft de 22-jarige middenvelder 7 wedstrijden gespeeld in La Liga. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Ik wil Shomurodov houden. Juventus heeft geen contact met ons opgenomen. De president van Genua Enrico Prezios heeft gesproken over de belangstelling van Juventus voor forward Eldor Shomurodov. Ik ben van plan het te houden. Shomurodov is een Genua speler, hij is net bij ons. Bovendien nam Juventus geen contact met ons op over hem. (') Gezien onze positie in de tabel, denk ik niet dat dit het moment is om te praten over de verkoop, zei Preziosi. In 12 wedstrijden van Serie A scoorde Shomurodov 2 goals. Genua is op de 16e plaats in de Serie A
Liverpool scoorde geen van hun laatste 87 schoten in de Premier League. Het team heeft 4 opeenvolgende wedstrijden zonder doelpunten
Leroy Sane: Pep geeft les zodat ik de kleine man in mijn hoofd begon te horen.Bayern München winger Leroy Sane heeft gesproken over Manchester City manager Pep Guardiola. Pep en ik hadden een goede relatie. Hij bracht me naar een heel nieuw niveau. Meestal werkte ik aan de kleine dingen: met welke voet neem ik de bal, in welke situatie en hoe, Wat is het beste om te doen om de ruimte te openen? Andere coaches praten er ook over, maar hij deed het echt elke dag, totdat ik op een gegeven moment een kleine man in mijn hoofd hoorde vertellen wat ik moest doen, wanneer en hoe. Guardiola stopt niet als hij ziet dat je verbeterd bent. Hij zal iets nieuws vinden waar hij onvermoeibaar met jullie aan zal werken. Als ik niet naar Manchester City was verhuisd, had ik dit niveau waarschijnlijk niet bereiktvertelde Sane Der Spiegel