Netherlands

Winst Ajax meer dan gehalveerd

Hogere salarissen, minder inkomsten

5 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Training van Ajax Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Ajax heeft iets meer dan 20 miljoen euro winst gemaakt in het seizoen 2019/2020, ruim 60 procent minder dan het seizoen ervoor. De club moest afschrijvingen doen, had minder inkomsten en was meer kwijt aan spelerssalarissen.

Een enorm verschil met het seizoen 2018/2019, toen Ajax schitterde in de Champions League. Door dat sterke optreden werden miljoenen binnengehaald. Het beste seizoen van de eeuw zelfs, financieel gezien. Er was toen sprake van een omzet van bijna 200 miljoen euro en een winst van zo'n 52 miljoen euro.

Vorig seizoen was sprake van een heel andere wedstrijd. Vanwege de coronacrisis werd de Eredivisie eerder stilgelegd en dat betekende automatisch minder inkomsten voor de Amsterdammers. Volgens de club is de financiële impact 'dankzij de steun van fans en partners beperkt gebleven'. 

De club kan daar beter voormalig werknemers voor bedanken. Dankzij transfers van onder meer Matthijs de Ligt (naar Juventus) en Kasper Dolberg (OGC Nice is zijn nieuwe club) kwam er 84,5 miljoen euro binnen. Zonder die transfers was het een heel ander boekjaar geworden. 

Directie levert in, spelers niet

De salariskosten stegen flink, met ruim 16 miljoen euro. Dat komt doordat de voetballers meer zijn gaan verdienen. Aan de andere kant was de club minder kwijt aan premies, omdat de sportieve prestaties tegenvielen.

Daardoor hoefde de clubs spelers dus geen extraatjes te betalen. Sportief gezien jammer, maar voor de clubkas was dat winst. Het scheelde Ajax 14,5 miljoen euro. De directie zag de beloning juist dalen. Zij zagen vanwege de teleurstellende prestaties hun bonus grotendeels aan hun neus voorbij gaan. 

De beursgenoteerde club heeft slecht nieuws voor aandeelhouders: er wordt geen dividend uitgekeerd.

Miniatuurvoorbeeld

Beurswaarde Ajax kreeg eerder klap

Ajax verliest 90 miljoen euro aan beurswaarde na Champions League-drama

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala