Netherlands

Wildgroei aan plannen voor waterstof vergt landelijke coördinatie

De energietransitie brengt oud-Hollandsche zekerheden aan het wankelen. In plaats van de strijd tégen wind en water, is een strijd óm wind en water losgebarsten. Centraal daarin staat de productie van zogenoemde ‘groene waterstof’, een gas dat als brandstof kan dienen en dat gewonnen wordt door elektrolyse van water.

Voor het maken van waterstof, dat algemeen erkend wordt als een van de oplossingen om in de toekomst een fossielvrije energievoorziening te kunnen hebben, is veel stroom nodig. Liefst groene stroom (wind of zon), want anders komt bij de productie van waterstof zoveel CO2-vrij dat het klimaat en de planeet er alsnog alleen maar bij verliezen.

Het kabinet, en ook de Europese Unie, hebben de productie van waterstof tot speerpunt gemaakt in de energietransitie. Het kabinet presenteerde in maart dit jaar een visie op waterstof, met daarin de ambitie om in 2030 voor 3.000 tot 4.000 megawatt aan waterstofproductie te hebben. Daar is veel geld voor nodig, en dat wordt in de vorm van subsidies ook vrijgemaakt. Daarbovenop kwam de Europese Commissie in oktober ook met een waterstofvisie, waarin becijferd werd dat er voor honderden miljarden aan publiek en privaat geld nodig is om de transitie tractie te geven en innovatie en werkgelegenheid stimuleren. Ook geopolitiek is het voor Europa verstandig om niet te afhankelijk te worden van regio’s als Azië en het Midden-Oosten, die met de massale productie van goedkope groene waterstof (zonne-energie) de wereldmarkt kunnen domineren.

Mede dankzij de grote potten geld die klaarstaan leidt dat tot een wildgroei aan waterstofplannen. Zo presenteerden de drie noordelijke provincies samen met een consortium van bedrijven als Shell, Nouryon en Engie recent een plan om voor 6.500 MW aan waterstoffabrieken neer te zetten. En ook elders in Nederland duiken regionale plannen op voor in totaal nog eens 3.200 MW aan waterstof. Alles bij elkaar drie keer meer dan gewenst, met een navenante toename van de stroomvraag op het elektriciteitsnet.

De impact van al deze ambities laat zich raden: ze overschrijden de budgetten die de overheid ervoor had gereserveerd en om op een groene manier waterstof te maken is een verveelvuldiging nodig aan windmolenparken op zee. Ook dat kost vele miljarden.

Hier komt een aantal politieke en economische dossiers samen. De wens van het Noorden (en ook Zeeland) om mee te doen met de waterstofhausse is legitiem: die regio’s kampen al jaren met hoge werkloosheid. Nieuwe grootschalige werkgelegenheidsprojecten als waterstof kunnen het economisch tij wellicht keren.

Tegelijkertijd bestaat het risico dat met de wildgroei aan regionale plannen een herhaling optreedt van wat er met de bouw van datacentra gebeurd is. Provincies gaven daar zonder landelijke coördinatie vergunningen af voor de bouw van deze centra, met gigantische toename van de stroomvraag tot gevolg.

Het is duidelijk dat provincies en regio’s niet zelfstandig moeten beslissen over zoiets wezenlijks, complex en duurs als de energietransitie. Nationale coördinatie is niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk. Een kabinetsvisie op waterstof alleen is daarvoor niet voldoende. Beter zou het zijn om op landelijk niveau alle plannen te verzamelen en een integrale afweging te maken tussen de maatschappelijke kosten en baten. Samenwerking in Europees verband verdient hierbij de voorkeur: zoek uit waar groene waterstof tegen zo laag mogelijke kosten het best geproduceerd kan worden. De energietransitie verdient beter dan een platte race om subsidiegelden.

Football news:

Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt
Griezmann scoorde 6 (3+3) punten in de laatste 4 wedstrijden voor Barca
Gundogan scoorde vier doelpunten in zijn laatste zes Premier League wedstrijden. Dit is het vierde doelpunt van de Duitser in de laatste 6 wedstrijden in de Premier League (eerder scoorde hij West BromNewcastle en Chelsea - CA. Sovsport). Het is opmerkelijk dat de middenvelder dezelfde 4 doelpunten scoorde in 55 vorige wedstrijden in het Engels kampioenschap
Lineker na de Liverpool-Manchester United wedstrijd: beide teams gingen op de aanval. Wat een spannende strijd voor de titel voormalig Engelse speler Gary Lineker deelde zijn emoties na de wedstrijd van de 19e ronde van de Premier League tussen Liverpool en Manchester United