Netherlands

Wilders woest na besluit van kabinet om niets te doen met aangenomen motie over verhogen zorgsalarissen

Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen.

Dinsdag werd zo’n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen. Toch gaat het kabinet niet nog meer geld uittrekken voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.

Foutje

In een hoofdelijke stemming steunden 69 Tweede Kamerleden de motie, terwijl 67 parlementariërs tegenstemden. Eerdere moties van verschillende oppositiepartijen over een salarisverhoging voor zorgpersoneel werden steeds nipt verworpen door de coalitiepartijen. Dat het deze keer wel lukte kwam door een foutje van Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. Zij drukte bij het stemmen per ongeluk op ‘voor’ terwijl haar partij tegen de motie is.

‘Lonen zijn al flink gestegen’

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. “Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken.” Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

Lees ook: Tweede Kamer stemt ‘per ongeluk’ in met loonsverhoging zorgmedewerkers

“Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken”, concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in.

‘Vieze politieke spelletjes’

Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. “Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen”, briest de PVV’er op Twitter. Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen is boos. “Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.”

ANP

Football news:

Film over 3:3 met Leipzig: gek spel. Het is belangrijk dat Bayern Coach Hans-Dieter flick de wedstrijd van de 10de Ronde van de Bundesliga met Leipzig niet verloor
Dybala heeft geen punten gescoord in de Serie A van dit seizoen, hij heeft 6 wedstrijden gespeeld
Giroud heeft 6 doelpunten in zijn laatste 4 wedstrijden. Hij scoorde in zijn laatste 6 wedstrijden in Chelsea ' s Premier League start
Solskjaer Pro 3:1 met West ham: erg blij met het spel. Manchester United is steeds stabieler
Marcus Rashford: Manchester United zal meer winnen met meer droge wedstrijden
Pirlo op 2:1 met Torino: na de pauze herinnerden we ons dat alles geven en jezelf opofferen in het DNA van Juve
Juve heeft geen nederlagen in de Serie A seizoen: 5 overwinningen, 5 draws