Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wie zich nog wil laten testen op corona kan alleen vandaag nog terecht bij GGD

Door onze nieuwsredactie

De GGD's stoppen na vrijdag met het testen op corona. Sinds juni 2020 konden mensen met coronaklachten bij de GGD terecht voor een test. Dat betekent het einde van het coronatijdperk.

Op 10 maart schrapte het kabinet per direct alle coronaregels. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) besloot toen ook dat testen op corona niet meer nodig is, omdat het geen toegevoegde waarde meer heeft.

Volgens het OMT heeft corona in ons land een endemische fase bereikt. De ziekte kan nu op dezelfde manier worden behandeld als bijvoorbeeld griep.

Wie na vrijdag nog een PCR-test wil, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland, moet naar een commercieel testbedrijf.

De GGD's nemen afscheid van het testen in Tiel, waar vrijdag een symbolische 'laatste test' wordt afgenomen. Aan het einde van de dag sluiten alle testlocaties.

Rioolwater en ziekenhuisopnames blijven onder controle

Wel blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnames in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of besmettelijkere varianten van het coronavirus worden opgespoord.

De vaccinatielocaties van de GGD blijven wel geopend, hoewel er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe prikronde tegen corona komt. Mensen met een hoog medisch risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist, kunnen nog wel een extra herhaalprik krijgen.

Mensen van twaalf jaar en ouder die nog helemaal geen coronavaccinatie of herhaalprik lieten zetten, kunnen ook nog steeds naar de GGD.

'Nooit helemaal voorbereid op volgende pandemie'

Het is het einde van een tijdperk vol maatregelen, protesten en lockdowns. Daar hebben we veel van geleerd. Toch zullen GGD's zich nooit helemaal kunnen voorbereiden op een volgende pandemie, stelt Moniek Pieters, landelijk testcoördinator bij de GGD. "Maar ze zijn er wel meer klaar voor dan drie jaar geleden", zegt ze.

Nadat we eerst bij mensen thuis langs gingen om te testen, kwamen we er snel achter dat het testen op grotere schaal moest gebeuren. Vanaf juni 2020 kon iedereen met klachten zich laten testen op corona bij de GGD. "Op de eerste dag kregen we al 320.000 telefoontjes van mensen die een afspraak wilden maken."

Er was er veel kritiek op de testoperatie. De wachttijden waren lang voor mensen terecht konden voor een test en ook de uitslag liet dagen op zich wachten. Of dat in het geval van een nieuwe pandemie direct beter zou gaan, kan ze niet goed zeggen.

"Je weet nooit wat er komt. Stel dat een volgende keer iedereen bloed moet laten prikken voor een test." Het heeft nu dus weinig zin om een voorraad testmateriaal achter te houden.