Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wet die dragshows verbiedt in Amerikaanse staat Tennessee gaat (nog) niet in

Door onze nieuwsredactie

Vandaag zou in de Amerikaanse staat Tennessee een wet ingaan die dragshows verbiedt. Maar dat werd op het laatste moment verhinderd door een federale rechter. De bekritiseerde wet zou te vaag en algemeen geformuleerd zijn en wordt daarom tijdelijk opgeschort.

Eind februari was Tennessee de eerste staat die een wet aannam om dragshows in het openbaar of voor kinderen te verbieden. Mensen die zich daar niet aan houden, riskeren een straf tot zes jaar cel.

Conservatieve Republikeinen zeggen de jeugd in de staat te willen beschermen tegen drag, een vorm van entertainment waarbij mensen zich tijdens een show voordoen als iemand van het andere geslacht. Ook in andere staten proberen Republikeinen om drag te beperken.

De nieuwe wet is volgens de federale rechter te vaag en algemeen geformuleerd. Zo wordt er niet expliciet verwezen naar dragshows, maar naar cabaret voor volwassenen. Ook heeft de staat Tennessee het verbod niet goed genoeg kunnen rechtvaardigen, vindt de rechter. Het ingaan van de wet wordt daarom zeker twee weken uitgesteld.

Dragartiesten en burgerrechtengroepen noemden het verbod al ongrondwettelijk en overbodig. Ze zien de maatregel als onderdeel van het Republikeinse streven om wetten in te voeren die het leven van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgender personen in het hele land beperken.

Een lhbtiq+- theatergroep uit de stad Memphis had een zaak aangespannen tegen de staat omdat de nieuwe wet zou indruisen tegen het grondwettelijk vastgelegde recht op vrijheid van meningsuiting en expressie. De rechter gaf de theatergroep Friends of George's gelijk.