Netherlands

Wereld Muziek Concours Kerkrade verplaatst naar 2022

Wereld Muziek Concours Kerkrade verschuift naar 2022

WMC schuift een jaar door naar 2022 vanwege de wereldwijde impact van corona. Afbeelding: Peter Schols

Kerkrade / Eygelshoven -

Het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade wordt vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld. Het festival, dat zou plaatsvinden van 8 juli tot en met 1 augustus 2021, wordt verplaatst naar 7 tot en met 31 juli 2022 omdat de impact van de ontstane crisis volgens de organisatie nog niet te overzien is.

Eerder maakte WMC al bekend de inschrijving voor de wedstrijden uit te stellen, maar na een uitgebreide verkenning in de regio en in de wereldwijde blaasmuzieksector heeft de organisatie besloten het festival te verplaatsen. ,,Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

WMC heeft in de afgelopen periode contact opgenomen met orkesten, belangenorganisaties, subsidiënten, sponsoren, overheden en de WMC-Raad van Advies om te inventariseren welke gevolgen de huidige crisis mogelijk heeft. ,,Veel orkesten en ensembles kunnen op dit moment geen besluit nemen over deelname aan WMC volgend jaar,” zegt Max Kousen.

Voorbereiding

Met het uitstel naar 2022 wil de WMC-organisatie deelnemende orkesten en ensembles meer tijd geven om zich te kunnen voorbereiden op het concours. Deelname aan WMC vergt een lange voorbereidingstijd voor orkesten. De coronacrisis zet voor een groot aantal deelnemers een streep door deze voorbereidingen. „Ook geven veel orkesten aan het artistiek management van WMC te kennen dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen en daarom niet de middelen hebben om deel te nemen in 2021. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht,” zegt WMC-secretaris Ludo Diels.

Economie

Ook de verwachte economische impact van de pandemie speelde een rol in de besluitvorming. De organisatie verwacht dat sponsorinkomsten teruglopen omdat veel bedrijven in zwaar weer dreigen te raken. „Onze sponsoren maken WMC voor een belangrijk deel mogelijk, maar we vinden het op dit moment niet opportuun om bij bedrijven aan te kloppen voor een substantiële bijdrage,” zo geeft Kousen aan.

Blow

De ontstane situatie dwingt de WMC-organisatie er tevens toe het in juli van dit jaar geplande festival BLOW! by WMC te verplaatsen naar de zomer van 2021. De organisatie onderzoekt wel de mogelijkheden om het festival in alternatieve vorm te laten plaatsvinden.

Jubileum

WMC Kerkrade viert in 2021 het 70-jarig bestaan van het festival. De organisatie had deze festiviteiten willen integreren in het programma van WMC 2021. WMC wil deze mijlpaal nu uitgebreid vieren tijdens BLOW! in juli 2021. Nadere details en exacte data zullen later in overleg met de gemeente Kerkrade bekend worden gemaakt.

Football news:

Er is een reële kans dat 50-60 clubs failliet gaan. De eigenaar van Huddersfield over de gevolgen van de pandemie
Valverde over het spel met Manchester City: we willen spelen zodat we verder kunnen gaan. Real is klaar om hier alles voor te doen
Grote selectie van Roma: KAFU opent zich in de doos en wacht op een pass, Maar in plaats daarvan Totti en Batistuta score meesterwerken
Sabitzer is in April blootgesteld aan het coronavirus
In de jaren ' 90 speelde de Russische club in het Finse kampioenschap: de spelers droegen sigaretten, de President ging op het veld. Het eindigde door de standaard
Flick over Holand: het is het eerste seizoen, dus het is nog te vroeg om het te vergelijken met Levandovsky
Felix verstuikte een knie ligament tijdens de training. Dit is zijn derde blessure van het seizoen op Letico