Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Welke iPhone kopen? Vind de beste iPhone voor jou

Na de lancering van de iPhone 14-serie en de nieuwste iPhone SE, heb je bij Apple veel iPhones om uit te kiezen. Wil je weten welke iPhone kopen voor jou de slimste zet is? We helpen je een handje met een iPhone koopadvies.

In de onderstaande tabel vergelijken we de vier nieuwste iPhones die Apple op dit moment verkoopt. Zo zie je in één overzicht wat de verschillen zijn tussen de iPhone-modellen. Daarna lichten we de iPhones een voor een uit en krijg je antwoord op de vraag: welke iPhone past bij mij?

Welke iPhone past bij mij?

Zoals je in de bovenstaande tabel ziet, zijn de prijsverschillen groot. Voor de prijs van een iPhone 14 Pro Max koop je bijna drie (!) iPhone SE’s. Maar heb je zo’n duur model nodig, of biedt de goedkope iPhone SE ook alles wat je nodig hebt? Of kun je het beste gaan voor de gulden middenweg? En welke dan? De ‘gewone’ iPhone 14? Een iPhone 13 (mini) van verleden jaar? We bespreken ze hieronder in een koopadvies.

iPhone 14: de maatstaf

iPhone 14 batterij

iPhone 14 batterij

De iPhone 14 is de nieuwe standaard. Het toestel is niet zo geavanceerd als zijn Pro-broers, maar daardoor ook zo’n driehonderd euro goedkoper. Hij heeft één lens minder dan de 14 Pro (de telelens mist), maar de camera is alsnog erg goed. Het 6,1-inch oled-scherm is prachtig, al is het scherm minder geavanceerd dan bij de iPhone 14 Pro (Max). Het display ververst minder snel (60Hz in plaats van tot 120Hz) en ondersteuning voor Always-on ontbreekt. Bovendien mis je het inventieve Dynamic Island.

Vind je de iPhone 14 Pro te duur en wil je een moderne iPhone, dan adviseren we om voor de één generatie oudere iPhone 13 te gaan. Die is aanzienlijk goedkoper dan de iPhone 14 en verschillen zijn er nauwelijks. Zelfs de processor is hetzelfde, want ze hebben allebei een A15 Bionic-chip in zich.

iPhone 14 Plus: meer scherm

iPhone 14 en iPhone 14 plus

iPhone 14 en iPhone 14 plus

Wil je de iPhone met het grootste scherm, maar geef je niet om de geavanceerde functies van de iPhone 14 Pro Max? Dan is de iPhone 14 Plus (rechts op de foto) jouw iPhone. Het toestel heeft dezelfde specificaties als de iPhone 14, maar bezit een groter display (6,7 in plaats van 6,1 inch). Daarmee is hij net zo groot als de iPhone 14 Pro Max. Wel is hij met zijn 1169 euro flink aan de prijs. Voor een meerprijs van 160 euro heb je een iPhone 14 Pro en krijg je een extra cameralens, geavanceerder scherm, Dynamic Island, Always-On en snellere processor. Zo krijg je meer waar voor je geld. Of bespaar 300 euro en ga voor een iPhone 13. Die is weliswaar kleiner (6,1-inch), maar verder vrijwel identiek.

iPhone 14 Pro: als je meer wilt

iPhone 14 Pro eerste indruk

iPhone 14 Pro eerste indruk

Is fotografie je hobby? Maak je vaak video’s? Dan is de iPhone 14 Pro voor jou de betere optie. Macrofotografie, ProRes-video’s, portretten in Nachtmodus, een 48-megapixelcamera: je hebt het allemaal, en dat in het relatief compacte 6,1-inch jasje van de Pro. Ook fijn: de Pro heeft een ProMotion-scherm met een verversingsgraad van 120 Hz. Dat kijkt stukken rustiger – misschien ben je dit al gewend van de iPad Pro. Bovendien ondersteunt de iPhone 14 Pro (in tegenstelling tot zijn voorganger) Always-on en heeft het toestel een Dynamic Island. Het is absoluut de beste iPhone die je kunt kopen, maar ook de duurste.

iPhone 14 Pro Max: de overtreffende trap

iphone 14 pro

iphone 14 pro

De iPhone 14 Pro Max is hetzelfde als zijn Pro-broer. De camera is dus identiek, dus daarvoor hoef je hem niet in huis te halen. Waarom zou je de Pro Max dan wel kiezen? Als groter voor jou ook beter is. Het 6,7-inch ProMotion-scherm is ideaal voor het bekijken van video’s of het spelen van games. Of als je zoveel mogelijk schermruimte wilt, bijvoorbeeld als je voor de leesbaarheid de letters graag groot zet. Bedenk wel dat je de Pro Max praktisch altijd met twee handen bedient, zo groot is-ie. Wil je dat? Dan is het goed om te weten dat de Pro Max de langste batterijduur van alle iPhones heeft.

iPhone 13: waar voor je geld

Lezersvragen iCreate 134 M1

Lezersvragen iCreate 134 M1

De iPhone 13 is niet meer de nieuwste iPhone (Apple lanceerde hem in september 2021), maar nog steeds een uitstekende iPhone. De twee camera’s aan de achterkant (ultragroothoek en groothoek) maken prima foto’s – ook in het donker. Het 6,1-inch oled-scherm is fraai en de A15 Bionic-chip snel. De verschillen met zijn opvolger zijn klein. Leg je de iPhone 13 en iPhone 14 naast elkaar, dan zijn ze niet van elkaar te onderscheiden. Ze worden zelfs aangedreven door dezelfde processor. Grote verschillen zijn er wel in de prijs, want de iPhone 13 is honderden euro’s goedkoper. Wil je een moderne iPhone waar je nog jaren plezier van hebt, maar betaal je liever niet de hoofdprijs? Kies voor de iPhone 13.

iPhone 13 mini: lekker handzaam

iPhone 13 scherm vervangen

iPhone 13 scherm vervangen

De iPhone 13 mini is de beste kleine iPhone die je kunt kopen. Met zijn 5,4-inch-scherm is hij lekker handzaam en glijdt hij probleemloos in (bijna) iedere broekzak. De mini heeft precies dezelfde functies als de iPhone 13, alleen is de batterijduur wat minder. Het kleine formaat maakt de mini minder geschikt om video’s op te bekijken of uitgebreid op te gamen. Maar als jij handzaamheid belangrijker vindt, is dit jouw iPhone. Het is de laatste mini die Apple heeft uitgebracht en zo compact maakt Apple ze misschien nooit meer.

iPhone SE 2022: de goedkoopste iPhone

iPhone SE 2022 verkoop begonnen

iPhone SE 2022 verkoop begonnen

De iPhone SE 2022 kwam in maart 2022 uit en is de instap-iPhone. Met zijn prijs van 529 euro is hij veruit de goedkoopste iPhone die er is. Maar ondanks dat bezit hij wel dezelfde krachtige A15 Bionic-chip als de iPhone 13-modellen hebben. Ook heeft de SE 5G-ondersteuning, dus wat dat betreft is hij helemaal bij de tijd.

Een minpunt is het design, dat door de forse randen wat gedateerd oogt. Ook heeft de SE een relatief klein scherm van 4,7 inch. Verder moet je de SE niet nemen als je fotografie erg belangrijk vindt, want achterop heeft het toestel slechts één cameralens. Die is bovendien minder goed dan de lens van de nieuwste iPhones en er ontbreekt een Nachtmodus. Koop de iPhone SE alleen als je een nieuwe iPhone wilt, maar niet zoveel geeft om de nieuwste technologische snufjes. We verwachten dat de iPhone SE 2022 nog zeker tot medio 2027 software-updates krijgt, dus je kunt er jaren mee vooruit.

De grootste iPhone

Ben jij het type: hoe meer scherm, hoe beter? Dan is de iPhone 14 Pro Max jouw of iPhone 14 Plus jouw telefoon. Met een schermdiagonaal van 6,7 inch behoren ze tot de grootste iPhones die Apple heeft gemaakt. De iPhone 13 Pro Max en iPhone 12 Pro Max zijn overigens even groot, maar die verkoopt Apple niet meer. Wellicht kun je hem bij een webshop of tweedehands op de kop tikken. Kies je voor de grootste iPhone, dan kies je automatisch ook voor de iPhone met de grootste batterij.

De beste iPhone van 2023

Welke iPhone je moet kopen als je het beste van het beste wilt? De iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max zijn dé toptoestellen van dit moment. Ze hebben beide een ProMotion-scherm en een fantastische drievoudige camera. Alleen het formaat verschilt – voorheen had de Max een betere camera dan het ‘gewone’ Pro-model, maar dat is nu gelijkgetrokken. Alleen qua batterijduur wint de Max het.

Nog een detail voor de videomakers onder ons: de iPhone 14 Pro en Pro Max hebben de mogelijkheid om geavanceerde video’s te schieten in het ProRes-formaat. Wil je hier het optimale uithalen, kies dan niet voor een iPhone 14 Pro (Max) met slechts 128 GB opslag, want daarbij is de resolutie beperkt.

Of toch een oudere iPhone?

In dit iPhone koopadvies behandelden we tot nu toe de iPhone 14-reeks, iPhone 13-serie en iPhone SE; de telefoons die Apple op dit moment te koop heeft staan. Apple heeft echter meer telefoons gemaakt. In totaal zijn er al ruim 30 iPhone modellen verschenen. Sommige van die oudere iPhones kunnen nog steeds interessant zijn. Apple verkoopt ze niet meer, maar ze worden wel nog bij verschillende (online) winkels aangeboden.

iPhone 13 Pro (Max)

Alleen de iPhone 12 en de iPhone 12 mini zijn nog bij Apple zelf te koop. Misschien loop je ergens anders toch nog tegen een 12 Pro (Max) aan. Dat is nog een meer dan uitstekend toestel, als je hem voor een mooie prijs kunt krijgen. Wat je mist is het Dynamic Island van het huidige Pro-model, en ook de 48-megapixelcamera en Always-on ontbreken. Haal alleen een iPhone 13 Pro (Max) in huis als je hem voor een aanzienlijk lagere prijs op de kop kunt tikken.

iPhone 12 (mini)

De iPhone 12 is ook in 2022 een uitstekend toestel. Het design is bijna hetzelfde als bij de iPhone 13. Als het gaat om de camera mist de iPhone 12 een paar functies, maar de foto’s zijn vrijwel net zo goed als bij zijn opvolger. Ook op andere vlakken doet de iPhone 12 nauwelijks onder voor de 13. Het prijsverschil met de 13 is echter vrij klein: vaak zo’n 50 euro. Bij zo’n verschil raden we het aan om voor de nieuwere versie te gaan: je hebt dan ook een iPhone die langer software-updates krijgt.

iPhone 12 Pro (Max)

De iPhone 11 Pro is nog steeds een prima telefoon. Het design is fraai en de camera maakt verbluffende foto’s. Toch raden we je af om deze telefoon te kopen. Ondanks dat hij inmiddels al ruim twee jaar oud is, is hij nog maar weinig in prijs verlaagd. Het prijsverschil met de iPhone 13 Pro is klein, en die is met zijn ProMotion-scherm en een betere camera zijn meerprijs waard.

iPhone 11

Tussen de iPhone 11 en de iPhone 12 zit een behoorlijk grote stap, en dat maakt dat de iPhone 11 sneller wat gedateerd aanvoelt. Hij heeft een nog wat ouder ontwerp, geen ondersteuning voor 5G en ook nog geen oled-scherm. Het is op zich een prima toestel, maar je merkt hier en daar dat het niet meer het nieuwste van het nieuwste is. Toestellen ouder dan de iPhone 11 willen we je sowieso niet meer adviseren.

iPhone 8

Op een of andere manier zijn er nog veel iPhone 8-modellen in de omloop. We raden je af deze te kopen. De iPhone SE 2022 heeft exact hetzelfde uiterlijk als de iPhone 8 (met die fijne thuisknop dus), maar heeft qua specificaties veel meer te bieden. De chip is veel krachtiger en de camera veel beter. Bovendien stamt de iPhone 8 uit 2017 en wordt hij niet lang meer door Apple ondersteund. De iPhone SE  2022 is vijf jaar nieuwer en gaat nog jaren mee.

iPhones vergeleken

Twijfel je tussen twee toestellen, waardoor je nog niet weet wat voor jou de beste iPhone is om te kopen? Neem dan een kijkje naar een van de volgende vergelijkingsartikelen, zodat je weet welke iPhone je moet kopen:

iPhone kopen: tips

Nu je weet welke iPhone kopen een goed idee is, is het tijd om een exemplaar aan te schaffen! We geven een paar iPhone kopen tips.

1. Denk aan de timing

Wanneer Apple nieuwe iPhones presenteert, zakken de oudere modellen flink in prijs. Traditioneel onthult Apple zijn nieuwe iPhones in september. Hoe meer deze maand nadert, hoe verstandiger het is om nog te wachten met je aankoop. Na de onthulling van de iPhones worden de oudere modellen vaak zo’n € 100 tot € 150 goedkoper. In het artikel Wanneer iPhone kopen lees je meer over wat een goede timing is.

2. Kopen als los toestel

Het heeft meer voordelen om een iPhone los te kopen dan met een abonnement. Zo is het meteen duidelijk hoeveel geld je eraan kwijt bent en voorkom je een BKR-registratie. Bovendien geeft het je meer vrijheid. Wanneer een nieuwe iPhone op de markt komt, kun je gemakkelijk switchen en hoef je niet te wachten tot het aflopen van je abonnement.

3. Vergelijk de prijs

Er zijn ontzettend veel winkels die iPhones aanbieden. Vergelijk ze goed met elkaar, want de prijzen kunnen erg verschillen. Vaak zijn ze bij andere winkels dan de Apple Store goedkoper. Bij Apple blijft de iPhone-prijs namelijk het hele jaar heilig; pas als er nieuwe toestellen uitkomen zakken de bestaande iPhones in prijs. Andere winkels strooien gedurende het hele jaar met aanbiedingen.