Netherlands

Wekdienst 25/1: Veiligheidsberaad over avondklok • Hoger beroep Posbankmoord

Goedemorgen! De veiligheidsregio's komen vandaag samen om te vergaderen over de handhaving van de coronamaatregelen en Soumis R. (47) uit Veghel staat opnieuw in hoger beroep terecht voor de zogenoemde Posbankmoord.

Het blijft grotendeels droog, maar een enkele (winterse) bui blijft mogelijk. In de middag wordt het 3 of 5 graden. In de avond trekt een gebied met neerslag over de noordoostelijke helft van het land. Lokaal kan het winters van karakter zijn.

Weerplaza NOS/Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Veiligheidsberaad, met de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, vergaderen in Utrecht over de handhaving van de nieuwste coronabesluiten van het kabinet. Het gaat onder andere over de avondklok. Het Veiligheidsberaad komt vanwege de avondklok niet zoals gebruikelijk 's avonds bijeen, maar al aan het eind van de middag.
  • Soumis R. (47) uit Veghel staat opnieuw in hoger beroep terecht voor de zogenoemde Posbankmoord. Dat gebeurt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat het proces van R. opnieuw moet worden gedaan bij een ander gerechtshof. Het draait om de bekentenis die R. mogelijk onder druk heeft afgelegd tijdens een undercoveroperatie van de politie, die bekend staat als de Mr. Big-methode.
  • Wereldleiders komen maandag en dinsdag op een virtuele top bijeen om te praten over de gevolgen van klimaatverandering. De Climate Adaptation Summit draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de ingrijpende effecten van de opwarming van de aarde. Nederland is gastland. Onder de deelnemers zijn Mark Rutte, Emmanuel Macron, Angela Merkel, António Guterres, Frans Timmermans, Bill Gates en ministers en burgemeesters uit tientallen landen.

Wat heb je gemist?

Rond het ingaan van de avondklok zijn in zeker tien gemeenten rellen uitgebroken. Op verschillende plekken is de ME ingezet. In Stein kwam zelfs de Marechaussee in actie.

In Enschede is het Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld, zegt het ziekenhuis. Relschoppers hebben aan het eind van de avond geprobeerd om ruiten in te gooien. Dat is niet gelukt en er is geen schade, zegt een woordvoerder.

Ook in Eindhoven ging het gisteren flink los. Burgemeester Jorritsma heeft zich emotioneel geuit. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij 's avonds tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

De burgemeester reageerde voor de camera gisteravond aangedaan op de rellen:

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een oudere demonstrant met regenboogparaplu en rollator liet zich niet zomaar wegsturen van het Museumplein, waar gisteren werd gedemonstreerd tegen de avondklok. Ze gooide verfstof over de politie, waarna ze werd gearresteerd. Het incident werd gefotografeerd en gefilmd:

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, jij speelt rechts. Je speelt al een kwartier links. Begrijp je het niet? Chelsea manager Thomas Tuchelapl vestigde de aandacht op de verkeerde positie van zijn landgenoot Timo Werner. Timo, hoe lang blijf je links Spelen? Je speelt rechts
Liverpool heeft 7 punten achter de Champions League zone, 8 punten achter de verloren degenen
Neymar kan spelen tegen Barcelona voor ongeveer 30 minuten
Benfica biedt Diego Costa een 2-jarig contract met een salaris van 3 miljoen euro per jaar
Pep is geobsedeerd door tactiek. Hij ziet en wil zoveel dingen veranderen dat het een probleem kan zijn
Cavani is dicht bij een overeenkomst met Boca Juniors. Hij wil Manchester United verlaten in de zomer
Er zijn slechts 6 coaches in de wereld met een positieve balans tegen Pep. De leider van de rating-Sulscher