Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wekdienst 19/5: Scholz bezoekt Nederland • Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

Goedemorgen! De Duitse bondskanselier Scholz bezoekt Nederland en Arnon Grunberg ontvangt de De P.C. Hooft-prijs.

Eerst het weer: Vanuit het zuidwesten trekken vanochtend felle buien over. Vanmiddag ontstaan in het binnenland opnieuw buien. Deze pakken zwaarder uit met onweer, hagel en windstoten. Ook kan het even flink plenzen. Met 23 tot 30 graden van west naar oost is het broeierig.

Weerplaza

Wat heb je gemist?

De sms-berichten die premier Rutte heeft verwijderd, zijn niet meer via de provider te achterhalen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. En volgens hem kloppen de verhalen in de media niet dat zijn oude telefoon slechts twintig sms'jes kon opslaan.

De Volkskrant meldde dat Rutte de afgelopen jaren eigenhandig sms'jes verwijderde op zijn oude Nokia-telefoon. Naar eigen inzicht stuurde hij berichten die hij relevant achtte door naar ambtenaren, ter archivering. Rutte stelt dat hij "nooit bewust" belangrijke zaken heeft achtergehouden.

Vanuit de Kamer is verontwaardigd gereageerd op de werkwijze van de premier. Vanochtend volgt een debat over de kwestie.

En dan nog even dit:

Ze worden 'McDonalds-bijen', genoemd. Honingbijen kunnen namelijk alles eten, terwijl andere bijen soms meer moeite hebben met bepaald voedsel, zegt ecoloog en hoogleraar Koos Biesmeijer. In Amsterdam komen veel honingbijen voor, wat ten koste gaat van de wilde bijen. De wilde bij heeft het in Nederland sowieso zwaar te verduren.

De gemeente Amsterdam overweegt nu een vergunningsplicht in te stellen voor bijenhouders. Imker Annemieke Timmerman heeft een andere oplossing:

Te veel honingbijen in Amsterdam? 'Ik snap die discussie niet helemaal'