Netherlands

Wegblijven Duitsers 'grote aderlating' voor Limburgse middenstand

Duitsers en Belgen zijn normaal gesproken goed voor zo'n 20 procent van alle omzet in Limburgse winkels. Nu het grootste deel van deze klanten wegblijft vanwege de coronacrisis, komt de klap hard aan bij de regionale middenstand. Vooral in het grensgebied.

Zo leunt bijvoorbeeld de binnenstad van Venlo fors op Duitse klanten. Vorig jaar waren zij verantwoordelijk voor ruim de helft van alle winkelomzet, volgens onderzoek van de provincie Limburg ging het om zo'n 157 miljoen euro. Maar bij een drogisterij in het centrum van de stad merken ze dat het dit weekend veel rustiger is.

"We zitten nu op 39 klanten en het is bijna 14.00 uur. Normaal zijn dat er tussen de 400 en 450 op een hele zaterdag", zegt Frans Seuren van achter de toonbank van zijn drogisterij. "Het is een grote aderlating. Jammer dit ik dit na 43 jaar nog mee moet maken, want ik wil per 1 januari de zaak overdragen aan de kinderen."

Ook op de markt is de Duitse klandizie volgens viskraameigenaar Kees Karregat nagenoeg verdwenen. Dat komt voor hem neer op een omzetverlies van 80 procent, zo schat hij over de laatste weken.

Dumpen

"Ik sta hier met een brok in mijn keel en met knikkende knieën", zegt Karregat. "Je moet vis inkopen en dan maar afwachten of je verkoopt. En als het verkeerd loopt, kun je het 's avonds dumpen, want die handel kun je niet opnieuw invriezen."

De groenteboer op de markt zegt dat hij nog maar de helft van zijn normale omzet haalt. Terwijl het de afgelopen twee weken juist herfstvakantie was over de grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Normaal gesproken zijn dat de weken waarin de zaken goed lopen voor marktkooplui en winkeliers. "Maar nu bleven die Duitse klanten weg", zegt de eigenaar van de groentekraam.

Nederland 'risicogebied'

Sinds 15 oktober is Nederland door Duitsland als risicogebied aangemerkt vanwege het hoge aantal besmettingen. Sinds 17 oktober zijn alleen nog maar noodzakelijke, niet toeristische reizen toegestaan. Wie de grens over wil steken naar Duitsland moet daarvoor een negatieve coronatest presenteren.

Grensverkeer uit Noordrijn-Westfalen dat korter dan 24 uur in Nederland verblijft, hoeft zich niet te verplicht laten testen bij terugkomst. Maar nu ook bij de oosterburen het aantal dagelijks gemelde besmettingen flink oploopt, is het de vraag hoeveel Duitsers daar gebruik van maken voor boodschappen of om te winkelen.

Zolang ze zich houden aan de coronaregels, zijn Duitse consumenten wat de provincie Limburg betreft van harte welkom. "Je ziet overal dat de omzet enorm terugloopt, daarom is het ook belangrijk dat we met elkaar dingen blijven kopen", zegt Joost van den Akker, gedeputeerde economie. Want dat is volgens de gedeputeerde de enige manier om de impact van de coronacrisis op ondernemers zo veel mogelijk te beperken.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis