Netherlands

Weer onrustig in Parijs bij protesten tegen omstreden wet

Bij een protest in Parijs tegen een omstreden wetsvoorstel hebben agenten traangas afgevuurd op betogers. Ook werden auto's in brand gestoken en is op beelden te zien dat er met vuurwerk werd gegooid naar de politie.

De duizenden betogers gingen de straat op in de Franse hoofdstad om te demonstreren tegen een wet die onder meer Fransen beperkt in het verspreiden van foto's en beelden van de politie. Het artikel moet de privacy en veiligheid van agenten beschermen, maar critici zien de wet als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Correspondent Frank Renout zegt op NPO Radio 1 dat er op hetzelfde moment ook door vakbonden en zogenoemde gele hesjes werd gedemonstreerd tegen armoede. "Die twee groepen zijn samengebundeld op straat, wat leidde tot ernstige gewelddadigheden. Een beetje als vorige week."

Ook toen was het bij een soortgelijk protest onrustig in Parijs. De politie raakte slaags met een kleine groep van merendeels radicaal-linkse demonstranten.

Herschrijving wet

Verder waren in negentig andere plaatsen in Frankrijk, zoals in Lille en Marseille, vandaag mensen op de been. Voor zover bekend verliepen de protesten daar vreedzaam. In Bordeaux en Montpellier waren demonstraties verboden uit vrees voor geweld, schrijft de krant Le Monde.

De regering-Macron besloot deze week vanwege de aanhoudende protesten wel een deel van de veiligheidswet aan te passen. Maar vakbonden en journalisten- en mensenrechtenorganisaties riepen voor dit weekeinde toch weer op tot een nieuw landelijk protest.

"Want het is niet bekend hoe die nieuwe wettekst eruit komt te zien en zo lang ze dat niet weten, wordt er gedemonstreerd", zegt correspondent Renout.

'Nachtmerriescenario voor Macron'

Hij spreekt van een "nachtmerriescenario" voor president Macron. "Verschillende betogers gaan samen de straat op. Dat maakt de protesten groter en dus moeilijker te beheersen."

"Plus: de onvrede is groot in Frankrijk en het is nu al twee weekenden achter elkaar onrustig in Parijs. Daarbij moet de politie optreden, maar die ligt juist onder vuur door die nieuwe wet en vanwege voorbeelden van buitensporig geweld door agenten."

Mishandeling zwarte muziekproducent

Anderhalve week geleden leidden beelden van de mishandeling door drie agenten van een zwarte muziekproducent bijvoorbeeld tot een storm van kritiek in Frankrijk.

Het politiegeweld werd gefilmd door een camera in de opnamestudio van de man. Het geweld stopte volgens zijn advocaat toen een van de agenten zag dat ze werden gefilmd.

Macron zei gisteren nog discriminatie door de politie "ondraaglijk" te vinden en kondigde aan in januari een online tool te lanceren die dit moet tegengaan. Via de tool kunnen mensen aangeven dat ze ergens gediscrimineerd zijn, waarna de melding wordt onderzocht.

Football news:

Pioli op Zlatan ' s Rood: hij verontschuldigde zich. Dit is wat grote kampioenen doen, en dat is wat Ibrahimovic is
Football is ingewikkeld. De enige manier waarop ik weet hoe een coach te zijn is gewoon te denken aan Sheffield
Conte zei dat Eriksen Inter niet zal verlaten: hij maakt deel uit van ons project. Christian is een zeer slimme jongen. Inter manager Antonio Christian Eriksen zal de club niet verlaten in de winter transfer venster. Ik zeg al een maand hetzelfde: Ik heb een team. Niemand zal komen, niemand zal weggaan. Ik herhaal dit, maar niemand lijkt me te geloven
Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen