Netherlands

Weer een nieuwe ruzie met Turkije

Diplomatie De sinds twee jaar herstelde betrekkingen tussen Turkije en Nederland staan door een tweet van PVV-leider Geert Wilders onder druk.

Nederland en Turkije staan weer tegenover elkaar. „Totaal ongepast”, noemen premier Rutte (VVD) en minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) de aanklacht wegens belediging die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ingediend tegen PVV-leider Geert Wilders. Volgens hen probeert Erdogan hiermee „via een omweg” Wilders’ recht op vrije meningsuiting in te perken.

Premier Rutte richtte zich buiten de vergaderzaal van de Tweede Kamer in een speciale verklaring tot president Erdogan. Blok besprak de kwestie in het vragenuur van de Tweede Kamer. Hun optreden vormt onderdeel van een nieuwe diplomatieke aanvaring, waardoor de betrekkingen tussen Nederland en Turkije, die twee jaar geleden werden hersteld, wederom onder druk staan.

Wilders twitterde dit weekend een cartoon waarop de Turkse president staat afgebeeld met een bom op zijn hoofd. „Terrorist”, luidde het bijschrift. Het was een variant op de tekening van de Deense cartoonist Kurt Westergaard die in 2005 de profeet Mohammed op dezelfde wijze portretteerde. Dit leidde toen tot gewelddadige protesten in de islamitische wereld.

Wilders’ tweet was een reactie op de harde woorden van Erdogan aan het adres van de Franse president Emmanuel Macron naar aanleiding van diens kritiek op delen van de islam na de moord op de Parijse leraar Samuel Paty.

In de Tweede Kamer zei Blok dinsdagmiddag dat de Nederlandse regering de Turkse ambassadeur in Den Haag heeft laten weten dat het produceren van cartoons bij een democratie hoort. Het oordeel „totaal ongepast” geldt in de diplomatieke wereld als „een mokerslag” verduidelijkte Blok.

Hij wil niet nog verder gaan door bijvoorbeeld de Nederlandse ambassadeur uit Ankara terug te halen. Om de kritiek van de Nederlandse regering over te kunnen brengen, is de ambassadeur juist nodig, zei Blok in de Tweede Kamer. De Franse regering haalde de ambassadeur wel terug naar Parijs voor overleg. Blok noemde de uitspraken van Erdogan over Macron „onacceptabel”.

Komende tijd wordt duidelijk of de ruzie tussen Turkije en Nederland escaleert. Bij het Openbaar Ministerie in Den Haag was dinsdag niets bekend van een aangifte. Volgens het Turkse persbureau Anadolu heeft de advocaat van Erdogan een aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie in Ankara. Het beledigen van het staatshoofd is sinds 1926 strafbaar in Turkije. Vorig jaar werden 36.000 strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd naar vermeende beledigingen van het staatshoofd.

In 2017 werd de Nederlandse ambassadeur niet meer tot Turkije toegelaten nadat een Turkse minister de toegang tot het consulaat van haar land in Rotterdam was ontzegd. Erdogan betitelde toen Nederlanders als „nazi-overblijfselen en fascisten”.

Na langdurig overleg achter de schermen werden in 2018 de relaties hersteld en werden ambassadeurs weer uitgewisseld.

Football news:

Manchester City heeft een tienjarenplan voor Messi voorbereid. Na zijn carrière willen ze hem ambassadeur maken voor de club (The Times). Manchester City werkt aan de ondertekening van de Barcelona striker Lionel Messi. Volgens de Times heeft de Engelse club een tienjarenplan voor Argentinië ontwikkeld. Hij zal worden aangeboden om te spelen voor Manchester City en dan spelen voor een van de negen clubs in de City Football Group. Deze omvatten met name new York city (vs), Yokohama (Japan) en Melbourne city (Australië)
Een Prestonspeler die tweemaal de genitaliën van een tegenstander heeft aangeraakt, kan worden gediskwalificeerd voor 3 wedstrijden
Griezmann over zijn jeugd: Ik heb geprobeerd om in 10 clubs in Frankrijk te komen, maar niemand gaf me een kans
Austin Matthew McConaughey (mede-eigenaar) bereidt zich voor op MLS: alle seizoenskaarten zijn verkocht, hoewel er maar 2 spelers in het team, en het stadion (voor $240 miljoen) is nog steeds in aanbouw
Lineker aan Liverpool: grote lof voor de spectaculaire prestatie van Klopp ondanks blessures; voormalig Engelse striker Gary Lineker deelde zijn emoties van Liverpool 's overwinning op Leicester
Griezmann op de wedstrijd tegen Argentinië op het WK 2018: bood Deschamps 4-4-2 en persoonlijke voogdij over Messi. Hij heeft naar Barcelona en Frankrijk geluisterd en Antoine Griezmann heeft zijn herinneringen aan het WK 2018 en de Euro 2016 gedeeld. Over het WK 2018 was het duidelijk dat je iets groots kunt doen door te kijken naar de intensiteit waarmee ons team trainde. Deschamps belde de spelers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Argentinië, en ik stelde voor dat hij te verdedigen op een 4-4-2 manier, waar Konte persoonlijk zal zorgen voor Messi. Deschamps zei: Denk je dat erAttico is. Maar uiteindelijk luisterde hij naar mij (Frankrijk versloeg Argentinië in de 1/4 finale met een score van 4:3-ca. Showsport). Dankzij dit toernooi begon ik herkend te worden in Frankrijk, omdat ze alleen Real Madrid en Barcelona volgen. Ik verloor twee finales in een korte periode (de 2015-16 Champions League finale met Attetico en de Euro 2016 final met Frankrijk-CA. En wilde geen football meer kijken. Ik was niet gerustgesteld door het feit dat ik de beste speler van het toernooi Griezmann zei
Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D