Netherlands

‘We waren voorbestemd om elkaar te ontmoeten’

Alles achterlaten en emigreren voor de liefde van je leven? Bernadette (gepensioneerd,1949) uit Amerika leerde haar Nederlandse vrouw Marian (accountant, 1961) kennen in Aruba. Wat begon als een mooie vriendschap, ontwikkelde zich tot een prachtige relatie. Niet lang daarna verhuisde Bernadette samen met haar zoon Leandro en Marian naar Nederland, naar Den Haag.

Mooie uitstraling

Bernadette: “De eerste keer dat ik Marian in 1997 ontmoette, dacht ik: wat een leuke vrouw. We waren allebei op een feestje van een gezamenlijke vriend annex collega in Aruba en Marian stapte op mij af.”
Marian: “Ik voelde me direct tot Bernadette aangetrokken. Ze had zo’n mooie uitstraling, ik werd er gewoon nerveus van. Nadat ik genoeg moed had verzameld, sprak ik haar aan. Bernadette vertelde dat ze boeddhist was en dat vond ik erg interessant.”
Bernadette: “Na het feest hielden we contact. We woonden allebei in Aruba voor ons werk – Marian als accountant bij een groot bedrijf en ik als personal assistent in een resort – en zagen elkaar regelmatig bij boeddhistische bijeenkomsten in Bernadettes huis. Zo raakten we bevriend met elkaar.”
Marian: “Mijn moeder was in die periode ongeneeslijk ziek. Omdat Bernadette haar moeder eerder al had verloren, begreep ze waar ik doorheen ging. We spraken er wel eens over. Vijf maanden na onze ontmoeting overleed mijn moeder. Het was verdrietig, maar ik vond een fijne afleiding in Bernadette. Ik merkte dat ik haar steeds leuker begon te vinden. Ik kon alleen niet zo goed peilen wat ze van mij vond.”
Bernadette: “Totdat ze vroeg of ze mij mocht kussen…”

BernadetteTransplantatie

Marian: “Al snel werd het serieus tussen ons. Het jaar daarna besloten we om samen met Bernadettes zoon Leandro – hij was toen 7 – te verhuizen naar Nederland. Mijn werk in Aruba zat erop, dus het was tijd voor een nieuw avontuur. Omdat Bernadette zelf uit Amerika kwam – ze was in Aruba geboren, maar woonde langere tijd in Los Angeles, leek het mij ook leuk om daar te gaan wonen maar jammer genoeg kon ik in Amerika niet zo makkelijk aan het werk. Daarom kozen we voor Nederland.”
Bernadette: “Helaas bleken mijn nieren, een aantal jaren later, nog maar voor twintig procent te werken. Dialyse en een donornier waren mijn enige opties; het was een heel gedoe om een geschikte match te vinden.”
Marian: “Uiteindelijk heb ik Bernadette tot mijn grote opluchting een van mijn nieren kunnen geven. Bernadette wilde er eerst niks van weten – stel dat er later iets met mijn resterende nier zou gebeuren – maar voor mij was het geen punt van discussie. Als ik er de liefde van mijn leven mee kon redden, dan deed ik dat.”
Bernadette: “De transplantatie vond drie jaar geleden plaats en alles ging goed. De artsen staan er nog steeds versteld van hoe goed Marians nier het in mijn lichaam doet.”
Marian: “Het is echt fantastisch. Omdat we allebei nu één nier hebben, zijn we wel meer vatbaar voor bacteriën en infecties – vooral in coronatijd moeten we erg oppassen – maar we genieten volop van het leven samen.”

Zin editie 9 - 2021Zin in meer?

Lees het hele interview in Zin 9 Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online. Hier lees je ook drie extra verhalen van mensen die voor de liefde alles achterlieten.

Productie & tekst: Renée Brouwer. Beeld: Mark Uyl

Football news:

Donnarumma zal PSG ' s doelman zijn in de wedstrijd tegen Man City. Hij zal zijn debuut maken in de Champions League
Jorginho: ik was bezorgd over het gesprek dat ik niet bij Chelsea zou zijn geweest zonder Sarri
Dybala en Morata hebben spierblessures. Ze zullen niet spelen met Chelsea en Torino
Neville bekritiseerde de spelers voor verontschuldigingen in sociale netwerken in de stijl van Bruno: hun PR mensen creëren nep persoonlijkheden
Watzke over Sancho bij Manchester United: het doet me pijn dat hij niet zo vaak wordt gebruikt
De UEFA heeft afstand gedaan van de zaak tegen de oprichters van de Super League-Barca, Real Madrid en Juventus
Agnelli over de Super League: de waarden ervan zullen de stabiliteit van de voetbalindustrie garanderen.Juventus President Andrea Agnelli sprak over het belang van de Europese Super League voor het voetbal en publiceerde een open brief aan de aandeelhouders van de club. Dit is niet het spreekgestoelte van waaruit je opnieuw moet praten over de redenen voor de oprichting van de Super League, maar dit is een geschikte gelegenheid om u te informeren dat het nieuwe toernooi, waarvan de taak is om het beste spektakel in de geschiedenis van het voetbal aan de wereld te presenteren, is gebaseerd op drie basiswaarden. Hun doel is om de stabiliteit van de voetbalindustrie te waarborgen. De eerste is een algemene structuur voor het beheersen van de kosten en het bevorderen van een evenwichtige concurrentie in verschillende competities, in tegenstelling tot de regelingen die onder andere door de machthebbers worden voorgesteld. In de tweede plaats moet men zich sterk maken voor de beginselen van solidariteit en wederkerigheid. De derde is de concentratie op de prestaties van clubs in Europese competities en hun bijdrage aan de ontwikkeling van jongeren als het belangrijkste element van het concept van sport meritocratie (dit kan niet uitsluitend worden bereikt door wedstrijden binnen landen vanwege de geopolitieke en commerciële belangen van de partijen, die moeten worden gescheiden van de essentie van sport). Kortom, we kunnen dit karakteriseren als een nieuw meritocratisch paradigma en een terugkeer naar de basis - naar kostenbeheersing en transparantie van processen. Er zullen drie categorieën centraal staan in het project: fans die de vraag naar het product dicteren, spelers die de sterren van de show zijn, en investeerders die alle risico ' s op zich nemen die verbonden zijn aan het zakendoen in de voetbalindustrie