Netherlands

Waterschap begonnen met opruimen troep aan Geul

Foto: ANP

Een aannemer is woensdag in opdracht van het Waterschap Limburg begonnen aan de grote opruimactie langs de rivieren en beken. Woensdag haalden de vijf opruimers van alles uit het water en van de oevers. Daarbij gaat het volgens een woordvoerster van het schap onder meer om autobanden, stoelen, plastic flesjes en blikjes en andere troep die tijdens de overstroming van de Geul van elders werden meegesleurd. Er lag zelfs een afvalcontainer met een adres uit de buurt van Luik, aldus de woordvoerster.

Het werk langs de Geul is als eerste aan de beurt omdat het daar het hardste nodig is, aldus de woordvoerster. De komende weken wordt met het opruimen doorgegaan, ook bij andere waterlopen.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de organisatie Maascleanup ruimen langs de Maas en ook langs de grote rivieren op met de hulp van vrijwilligers. Daarvoor bestaat veel animo. Natuurmonumenten twitterde woensdagmorgen dat er nog veel plaatsen beschikbaar waren voor opruimacties donderdag in het Geuldal en de Maasvallei. Woensdagmiddag waren de tientallen vrije plekken al vol. Natuurmonumenten plaatst op de website steeds nieuwe plekken waar een opruimploeg aan de slag kan.

Ook Staatsbosbeheer krijgt veel telefoontjes van mensen die willen meehelpen met opruimen. In de uiterwaarden langs de Waal beginnen de opruimacties pas net, omdat het daar door het hoge water lang nat is gebleven. In zeer afgelegen of kwetsbare gebieden ruimt de dienst zelf op, maar verder is iedereen die wil meehelpen welkom, aldus een woordvoerster. De natuurbeheerders waarschuwen dat opruimers weg moeten blijven uit gebieden die nog afgesloten zijn. Daar is het niet veilig.

Rijkswaterstaat ruimt op het water rommel op. De dienst zegt al miljoenen kilo’s drijfvuil uit de Maas verwijderd te hebben met kraanschepen. Drijvende rommel en het vele hout kunnen sluizen en stuwen beschadigen en zijn gevaarlijk voor de scheepvaart.

Football news:

Emery op 0:0 Met Real Madrid: Villarreal correct gespeeld. We hebben ze geneutraliseerd
Butragueno over 0:0 met Villarreal: er was een straf op Nacho, contact met Albiol is duidelijk
Courtois op 0:0 met Villarreal: een punt is niet genoeg voor Real Madrid. We wilden alle drie na de nederlaag van Atletico
Heb je He Jude gehoord bij de Brentford wedstrijden? 50 jaar geleden, de omroeper draaide op een lied voor zijn geliefde-de fans veranderde het in een volkslied
Inzaghi rond 2:2 met Atalanta: er was een bittere smaak. Inter verdiende om te winnen
Klopp op 3-3 met Brentford: een gekke wedstrijd. Ze gaven Liverpool een gevecht en verdiende een punt, ik respecteer
Sulscher klaagt dat Manchester United minder kans om boetes te verdienen. Hij geeft Klopp de schuld voor niets