Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wateroverlast op sommige plekken langs Linge door aanhoudende regenval

ANP

Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is er wateroverlast in het westen van het rivierengebied. Op sommige plekken staan straten eb velden blank, en zijn kelders, schuren en woningen ondergelopen.

Vooral in de rivier de Linge staat het water hoog. Op sommige plekken in Geldermalsen en Leerdam zijn volgens het Waterschap Rivierenland problemen. "Maar het is niet zo dat die plaatsen helemaal worden bedreigd", zei woordvoerder Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Onder normale omstandigheden staat de Linge 80 centimeter boven NAP. Nu is dat het dubbele, aldus Krom. Voor de Linge is dat hoge waterpeil bijzonder. Krom: "Op grote rivieren zoals de Maas, Waal en Rijn zien we vaker hoogwater, maar we zien maar heel zelden dat de Linge zo hoog stijgt."

Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland legt uit hoe geprobeerd wordt overstromingen te voorkomen:

Het Waterschap Rivierenland houdt een liveblog bij over het stijgende water en de maatregelen die worden genomen. Vooral in de lage delen van de Tielerwaard, de Vijfheerenlanden en Altena staat het water hoog.

Door aanhoudende regen beginnen de uiterwaarden van de Linge vol te lopen. Ook het waterpeil van de rivier stijgt langzaam verder. In het hele land valt vandaag 10 tot 20 millimeter regen, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Dat is best veel."

Ook in andere rivieren staat het water hoog. De uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel zullen vandaag waarschijnlijk onderlopen. Laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen zijn sinds gisteren afgesloten vanwege hoogwater.

De Maas bereikt naar verwachting zondag het hoogste punt en zal op een aantal plekken overstromen. Het Waterschap Limburg houdt de situatie bij de Geul extra in de gaten.

In Zuid-Holland staat een deel van het goederenspoor in het Rotterdamse havengebied onder water, waardoor op sommige sporen geen treinen kunnen rijden. De problemen houden zeker tot maandag aan. De provincies Friesland en Zeeland hebben naast de overvloedige regen ook te maken met zeer harde wind.

De hoge waterstand in de rivieren is veroorzaakt door de enorme regenval deze maand. Tot nu toe is er in januari al 91 millimeter regen gevallen, terwijl gemiddeld in de hele maand januari 71 millimeter valt, zegt weerman Kuipers Munneke. "Het is na 1948 de natste januari ooit, gemeten tot 14 januari, heel uitzonderlijk."