Netherlands

Waterkanon en traangas ingezet bij protesten Beiroet

Ordetroepen hebben een waterkanon en traangas ingezet bij protesten in de Libanese hoofdstad Beiroet. Demonstranten gooiden stenen naar het parlementsgebouw. Zeker zes mensen raakten gewond in de buurt van dat gebouw, schrijft persbureau Reuters. Enkele demonstranten probeerden over het hek te klimmen.

De betogers zijn boos over hoe er met de slachtoffers van de grote explosie in de haven wordt omgegaan, vandaag exact een jaar geleden. Ook is er onvrede over het feit dat verantwoordelijken de dans ontspringen en vanwege de verslechterde leefomstandigheden. Libanon verkeert in een grote economische en politieke crisis. De Libanese pond is nog een fractie waard van wat die ooit was.

Al het glas, ijzer en allerlei andere brokstukken van de explosie van destijds zijn weggehaald, maar over het algemeen verloopt de wederopbouw moeizaam. In de haven, de plek van de ramp, is amper iets opgeruimd. Sommige kantoren, flats en andere gebouwen zijn inmiddels wel weer opgeknapt.

In deze video zie je hoe delen van de stad er vlak na de explosie uitzagen en hoe ze er nu uitzien:

Een jaar na de explosie in Beiroet: wederopbouw zichtbaar, maar zeker niet overal

Duizenden mensen zijn in de hoofdstad bijeengekomen om de explosie te herdenken. Ze hielden foto's van de slachtoffers vast en eisen gerechtigheid, schrijft de Libanese krant The Daily Star. Twee mensen raakten gewond bij schermutselingen. Ook werden schoten in de lucht gelost.

Dag van nationale rouw

Voor vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd. Om 17.07 is een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van start gegaan. Dat was het precieze moment van de explosie, waarbij 218 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Op dat tijdstip werd een minuut stilte gehouden.

Exact een jaar geleden ontplofte bij een brand 2750 ton ammoniumnitraat dat lag opgeslagen in een loods in de haven van Beiroet. De ravage was enorm; duizenden mensen werden dakloos en kantoren, winkels en andere panden werden verwoest.

Na de explosie zijn er zo'n 25 mensen opgepakt die in verband werden gebracht met de ramp, veelal havenarbeiders en douanebeambten. Inmiddels zijn dertien van hen weer vrijgelaten.

Football news:

We eindelijk ontdekt Messi 's salaris: hij zal verdienen 110 miljoen in 3 jaar (als hij niet eerder vertrekken), hij zal ontvangen 1 miljoen in de crypt
Man City geeft veel geld uit om in hun eigen stijl te spelen. Dit is niet voor iedereen geschikt. Benitez over de Premier League
Bale zal ongeveer twee maanden missen. Hij zal niet spelen voor November
Salah verdient een van de grootste salarissen in de Premier League. Ik heb medelijden met Mo als het kampioenschap gelijk staat met Alisson en Van Dijk. Carragher op Liverpool
Ander Herrera: Messi ontspant niet, zelfs niet tijdens het rondo. Dat is waarom hij is de beste voor 15 jaar
Gian Piero Gasperini: Miranchuk is geen topspeler van Atalanta, maar hij kan er wel een zijn
De president van het Legioen-Dynamo over de onderhandelingen met Khabib: we lieten de kwestie voor de winter. Hij weet dat we hopen en wachten op hem