Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wakker worden in een knusse plaggenhut

Slapen? Kunnen wij van Zin niet vaak én niet gek genoeg. Wij testen Nederlands origineelste slaapplekken. Dit keer wordt hoofdredacteur Alida Dijk (1966) wakker in een plaggenhut in Elburg.

Op dit uitstapje heb ik me al een tijdje verheugd. Ik rijd een kilometer of vijftig. Vanuit mijn woonplaats Arnhem, naar de bovenkant van de Veluwe. Naar Elburg. Ik bezocht het schilderachtige vissersplaatsje al eens en herinner me dat ze er een mooie en grote synagoge hebben. En dat het centrum zo goed bewaard is gebleven. Vandaag ben ik uitgenodigd in plaggenhut De Schaapsherder van de familie Van Ginkel. Plaggenhut is: niet rechtop kunnen staan, douchen buiten de hut, overnachten in een krap bedje… Níets is minder waar! Deze plaggenhut is uiterst sfeervol en eigentijds ingericht. Comfortabel, met een zeer goed matras in de ruime bedstee en met koffieapparaat, hout kachel én stortdouche.

Menno van Ginkel verwelkomt me. Hij is, samen met zijn vrouw Ineke, eigenaar van de Rijsgaardhoeve, een kleinschalig boerenerf waarop ze hun droom hebben verwezenlijkt. Ze hadden jarenlang een varkensbedrijf op deze plek maar gooiden in 2011 het roer om. Ze lieten op het erf de oude stallen afbreken en – in oude stijl, heel smaakvol – nieuwe gebouwen neerzetten. Hun dochter hielp met de inrichting. En nu kunnen we overnachten in een van de faciliteiten van de Rijsgaardhoeve, er vergaderen, er een huwelijk vieren of een afscheid organiseren. We kunnen ons er ook onderdompelen in de wellness.

Mooi Elburg

Waar rust energie geeft, lees ik op hun website. Ik heb weinig tijd en wil – nu het nog licht is – graag direct naar Elburg. Ik geef ook aan dat ik de volgende dag alweer vroeg verplichtingen heb en hun B&B voor dag en dauw zal verlaten. “Ik zal met mijn vrouw even overleggen over het ontbijt.” Lopen naar Elburg kan, verzekert Menno me. Door de weilanden. Maar ik pak de auto. Het is een paar minuutjes voor ik in het centrum van de Hanzestad ben. Parkeren kan buiten de stad, gratis. Ik wandel het oude vestingstadje in, wát een belevenis.

Een en al nostalgie! Ik moet nog een paar kleine boodschapjes doen. Hema, Kruidvat en Blokker zaten nog nooit in zulke mooie pandjes. In de verte zie ik de monumentale Vischpoort (15de-eeuws), als je daaronderdoor loopt, kom je uit bij de haven van Elburg. Guilty pleasure Ik wil me even opwarmen. Mijn benen zijn ook toe aan wat rust. Ik kies voor City Bar aan de Jufferenstraat, waar Noodgeval van Goldband uit de geluidsboxen klinkt. Het is er gezellig druk. Op de tafels liggen rode, Perzische kleedjes. Ze schenken er Elburger Kruidenbitter. Dat ga ik proberen, zulke bittertjes zijn mijn guilty pleasure.

In de bedstee

Voor ik terugga naar de plaggenhut, zoek ik een leuk restaurant om te eten. Het wordt Zilverzoen Smaakvolle inrichting, prima dinerkaart. Terug in de plaggenhut steek ik kaarsjes aan. Een televisie is er niet. Er staan spelletjes in de hoek, maar ik kies liever iets te lezen. En dan niet te laat naar bed, morgen weer vroeg dag. De bedstee ziet er uitnodigend uit: er liggen aan het voeteneind twee kraakwitte badjassen (wellness heel dichtbij immers), met een roze roos ertussen, een echte roos.

Ik haal een van de lampjes uit het stopcontact, zo kan ik mijn telefoon dichtbij opladen. Het ligt er heerlijk. Het is aardedonker en doodstil, de rust is weldadig. Ik hoor zelfs de schapen niet die voor de hut staan. Nu maar hopen dat er geen wolf komt vannacht, om de rust te verstoren… De plaggenhut is goed geïsoleerd. Als ik het in de nacht wat benauwd krijg en een been buiten het bed wil hangen, word ik eraan herinnerd in een bedstee te liggen. Om half zeven word ik ruw gewekt (wekkertje gezet) uit een diepe slaap. Ik douche me op mijn gemak en dan hoor ik Ineke al bij de deur. Ze komt – heel attent – zo vroeg al een rijk gevulde ontbijtmand brengen, met de woorden: “Ben ik nog op tijd?”

ALLES OP EEN RIJ

WAT
Logeren in een comfortabele en heel gezellige plaggenhut, op het terrein van de Rijsgaardhoeve.

WAAR
Oostendorperstraatweg 22B, Elburg. Aan de rand van de wonderschone Veluwe. Rijsgaardhoeve.nl KOST € 137,50 per nacht (voor 2 pers.). Inclusief uitgebreid, vers ontbijt met streekproducten. Er zijn drie bijna identieke plaggenhutten. Twee ervan hebben een stortdouche, een heeft een bad op pootjes. Er zijn ook andere overnachtingsmogelijkheden op de Rijsgaardhoeve.

BIJZONDER
Rijsgaardhoeve is een oud boerenerf met verschillende faciliteiten, zoals de meidenkamer op de zolder van de boerderij, of de lodges die in de wagenberging zijn gebouwd. Maar er zijn ook vergaderruimten én een kleinschalige wellness in de oude schaapskooi (de privacy is top!). Lekker buiten zwemmen kan er ook: de voormalige mestput van de varkensstal is nu een sfeervolle zwemvijver.

Alida’s tips voor de omgeving + een mooie aanbieding?

Je leest het in Zin 4_5. Nu in de winkel. Of bestel ’em hier online!