Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wakker worden in een kapel

Slapen? Kunnen wij van Zin niet vaak én niet gek genoeg. Wij testen Nederlands origineelste slaapplekken. Dit keer wordt voormalig artdirector Git Zwetsloot (1958) wakker in een kapel vlak boven Antwerpen

België. Is helemaal niet ver maar zodra ik de grens oversteek, bekruipt me altijd een vakantiegevoel. We logeren in Schoten, een gemeente vlak boven de stad Antwerpen. Eenmaal voor de poort van kasteeldomein Withof ontvangt Annemarieke ons hartelijk. Ze is Nederlands maar woont al jaren in België; ze heeft een charmante Vlaamse tongval. We wandelen door de grote tuin en tussen de bomen door zie ik het torentje van de 19de-eeuwse kapel verschijnen waar we twee nachten door zullen brengen. Wat een mooi rustig gelegen landgoed is dit, en dat zo vlak bij Antwerpen!

Het domein heeft een kasteel, een koetshuis en een kapel. Sinds 2003 zijn Annemarieke en haar man Johan er de eigenaren. Na jaren hard werken is alles schitterend en heel zorgvuldig verbouwd naar eigen ontwerp. Het voormalige kasteel uit 1481 was ooit

een van de ‘hoven van plaisantie’: een buitenhuis voor stadsmensen. Johan en Annemarieke hebben er drie luxe apparte- menten voor permanente bewoning gerea- liseerd; zelf wonen ze met hun drie zonen
in het koetshuis. En de kapel? Die wordt verhuurd als vakantiewoning. Gebouwd rond 1900 in neogotische stijl kreeg ze rondom hoge spitsboogvormige ramen. Het overhangend rieten dak wordt ondersteund door oude, knoestige boomstammen. Prachtig, die uitstraling! Vanbinnen is de kapel modern en vernuftig ingericht. De fraaie details verrassen mij. De open keuken is van alle gemakken voorzien, en heeft een fijn Nespresso-apparaat. Lekker comfortabel is de vloerverwarming. Boven op de mezza- nine, een open tussenvloer, is het slaap- gedeelte met aangrenzend de douche.

De kapel ligt aan de rand van een grote zwemvijver met rondom prachtige, oude bomen. Annemarieke neemt elke ochtend een duik. Wat moet dat zomers heerlijk zijn na een bezoek aan de stad. Tijd voor een kopje koffie op ons terras en daarna wat boodschappen in Schoten. ’s Avonds maken we een wandelingetje naar ijssalon Mama Calinka in de voormalige hovernierswoning voor een heerlijk ambachtelijk ijsje.

Het dak op

Na een rustige nacht in het weldadige bed worden we ’s ochtends door de vogels wakker gefloten. Puur genieten, die vele bomen om ons heen. In de regendouche zie je het metershoge torentje boven je, heel speciaal! Na het zelfbereide ontbijt pakken we de fietsen die we deze dagen gratis kun- nen gebruiken. We fietsen in een halfuurtje langs het Albertkanaal naar Antwerpen. De weg staat overal goed aangeven. Ook in de stad zelf zijn veel fietspaden. Fijn om hier zonder auto te kunnen komen.

Onze eerste bestemming is het MAS (Museum aan de Stroom) in de oude haven op het Eilandje: een nieuwbouwgebied aan de Schelde. Het museum van tien verdiepingen is een ware blikvanger. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis en ont- wikkeling van Antwerpen. Ga vooral het dak op om te genieten van het geweldige uitzicht over stad en haven. Dan fietsen we langs de Schelde verder naar het oude centrum. We zetten de fietsen weg en gaan lopend richting Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal. In een straatje verderop vinden we een hip Midden-Oosters restaurantje voor de lunch: Shuk. We smullen van de falafels, hummus en geroosterde aubergines.

Moderne kunst

Na de lunch fietsen we naar Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Wat een kolossaal gebouw! Het is na elf jaar grondige renovatie in 2022 heropend. In een paar uur tijd word je onder­ gedompeld in alle kunststromingen, van heel klassiek (denk Memling, Rubens) tot aan de modernen (Appel, Van Dongen). Terug uit de stad drinken we een lekker Belgisch biertje bij café­restaurant De Riddershoeve bij het Kasteel van Schoten.

Op dag drie vertrekken we met de auto naar Kemzeke. Om de gigantische kunstverzameling Verbeke Foundation te bezoeken (zie kader). Jammer dat we dan wel de kapel en deze bijzondere plek moeten verlaten. Met Anne­ marieke spreek ik af dat ik volgend jaar in de zomer een keer een rondje mee ga zwemmen.

Meer lezen?

Benieuwd naar de tips bij Gits reisverhaal? Je leest het in Zin 11. Bestel ‘em hier online.