Netherlands

Waarom werd oud-leraar Jan (73) doodgeslagen? 'Ik sta nog te trillen'

Fatale mishandeling

5 minuten geleden Aangepast: 4 seconden geleden

Buurtbewoners leggen bloemen op de plek waar Jan in elkaar is geslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Oud-economieleraar Jan (73) werd recht voor zijn huis in Arnhem dodelijk mishandeld door een groep jongeren. Buurtbewoners, leerlingen en vrienden zijn geschokt door zijn onverwachte overlijden. "Jan is op een gruwelijke manier op zijn eind gekomen terwijl hij altijd voor zijn leerlingen klaarstond."

Overbuurvrouw Lieneke Rietdijk schrok toen ze woensdagavond een ambulance voor haar deur zag staan. "Ik kwam van het station gelopen. Ik dacht meteen: er is toch niets met de kinderen?"

Dichterbij gekomen zag ze dat ambulancebroeders bezig waren met het reanimeren van een oudere man: haar overbuurman Jan.  Een stilte valt: "Ze zijn zo lang bezig geweest met hem te reanimeren."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nog twee aanhoudingen voor dodelijke mishandeling in Arnhem

Jan was nog geen vijf minuten daarvoor aangevallen door meerdere jongeren. Hij werd zo zwaar mishandeld, dat hij een dag later aan zijn verwondingen overleed.

'Misschien ben ik daders wel tegengekomen'

Lieneke staat nog te trillen. Op de plek van de gebeurtenis liggen bloemen en komen buurtbewoners bij elkaar. "Er is veel behoefte om erover te praten. In deze buurt wonen veel mensen die houden van de wijk", zegt Lieneke.

Een ding blijft maar door haar hoofd spoken: "Misschien ben ik tijdens mijn wandeling van station naar huis, de daders wel tegengekomen."

Forensisch onderzoek op de plek waar de mishandeling plaatsvond. Forensisch onderzoek op de plek waar de mishandeling plaatsvond.

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. Gisteren werden vijf verdachten aangehouden, waarvan vier minderjarige jongens. Vandaag hebben zich nog twee jongens gemeld op het politiebureau.

Een van de verdachten is inmiddels vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Machteld Roethof heeft het er 'alle schijn van dat de politie te snel heeft gehandeld waar het mijn cliënt betreft.' Over het motief van de mishandeling wil de politie nog niets kwijt. Ze houden alle scenario's nog open. 

Oud-leerlingen

Jan woonde sinds een paar jaar aan de Spijkerstraat.  "Hij woonde alleen in een bovenappartementje na zijn scheiding met zijn vrouw. Hij was aardig en beleefd, Ik zag hem niet zo vaak", zegt onderbuurman Pieter Holthuis.

Jan werd aangevallen in zijn huis op de hoek Spijkerstraat en Prins Hendrikstraat Jan werd aangevallen in zijn huis op de hoek Spijkerstraat en Prins Hendrikstraat

Jan was tot zijn pensionering afdelingsleider aan de Titus Brandsmaschool in Velp. De school in Velp wil niet reageren, oud-leerlingen willen wel praten. Ter nagedachtenis aan hun economieleraar hebben ze een Facebookpagina voor hem opgericht en zamelen ze geld in voor een grote krans.

'Heel begaan'

Oud-leerlinge Shirley (28) vertelt: "Het is al ruim tien jaar geleden dat ik les van hem heb gehad, maar ik kan me hem nog zo goed herinneren. Onze directeur was toen ook ziek, dus hij was ook een soort rector. Hij was heel begaan met leerlingen, vroeg altijd hoe het met je ging. Maar hij was ook streng. Een man met veel autoriteit. Ik moest best vaak bij hem nakomen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nog twee aanhoudingen voor dodelijke mishandeling in Arnhem

Shirley vervolgt:  "Als iemand onrecht was aangedaan, liet hij dat absoluut niet gebeuren. Hij hield niet van onrechtvaardigheid." Ze kwam Jan onlangs nog tegen. "Ik hoorde gisteren dat hij op deze gruwelijke manier om het leven is gebracht. Waarom hem dit moest overkomen, is me echt een raadsel."

Schat van een man!

Jan  was een schat van een man, zegt goede vriend Michael. "Hij deed iedere dag wat in hem opkwam. Hij kon en wilde met alles helpen.  Een hele lieve zorgzame vader en opa."

Michael woont een paar honderd meter verderop. "Ik zag woensdagavond heel veel politie bij ons door de wijk. Van een goede vriend hoorde ik dat het Jan was. Veel mensen kennen Jan hier in Arnhem. Het is heel erg schrikken. Ik vraag me continu af: wat is er gebeurd? Ik kan me niet indenken waarom. Hij had geen vijanden. Gruwelijk om zo aan je eind te komen." 

Football news:

Tuchel na 2:2 met Bordeaux: ik bescherm altijd de spelers, maar ik weiger dit te doen. U kunt niet spelen wedstrijden van dit niveau
Ole Gunnar Solskjaer: elke beslissing die ik maak is voor het welzijn van Manchester United. Het belangrijkste is het resultaat
Mourinho op Tottenham: we hebben niet dezelfde voorwaarden als sommige clubs. Ze creëren een gekke markt
Hazard raakte voor de achtste keer gewond in 16 maanden bij Real Madrid. Hij had 12 verwondingen in 7 jaar in Chelsea
Abramovich is een man die zijn doelen bereikt. Zonder Dit, is het onmogelijk om zijn positie te bereiken
Marcelo werd bij z ' n haar gegrepen. Duidelijke straf. Ex-scheidsrechter Iturralde Gonzalez over de controversiële episode in de wedstrijd van Real Madrid
Gasperini op Atalanta ' s nederlaag: de spelers zijn moe. Wij betalen meer voor de nationale team wedstrijden dan voor de Champions League (Atalanta Head coach Gian Piero Gasperini). Ik denk dat wij in die zin meer betalen voor de nationale team wedstrijden dan voor de Champions League. Sommige spelers verlaten ons, reizen over de wereld en keren terug in verschillende staten