Netherlands

Waarom romantici en gelovigen gedijen in deze tijden

Dit is de tijd van het open einde. We zitten midden in een tweede lockdown en niemand weet wanneer deze zal eindigen. En zelfs al krijgen we straks weer wat meer vrijheden, dan nog is het einde ongewis. Dat voelt ongemakkelijk. Maar wie zijn er eigenlijk goed in open eindes? Dit is misschien wel hun tijd.

Wie in ieder geval slecht tegen open eindes kunnen, zijn de planners. De overheidsambtenaren en bedrijfsstrategen die beleid moeten maken. De wetenschappers die de wereld moeten verklaren. Het is hun taak om met behulp van de ratio een open einde te vermijden met plannen en scenario’s. Ze maken zich voorstellingen van mogelijke ‘eindstadia’, om zo terug te redeneren naar wat vandaag gedaan moet worden.

De wiskundige Whitehead noemde dit ‘de techniek van de ontdekking’: het idee dat je start met je voor te stellen wat je wilt ontdekken en dan stap voor stap gaat terugwerken tot het punt waarop je moet beginnen om die ontdekking waar te maken. ‘Begin with the end in mind’, zou Steven Covey het vele decennia later noemen. Veel mensen passen deze praktijk toe op hun eigen leven. Dat kan je heel ver brengen (de meest effectieve mensen maken er gebruik van, volgens Covey), maar het is heel lastig in een tijd waarin het eindstadium zo lang op zich laat wachten.

Wie het ook lastig hebben, zijn de mensen die zich door hun bezieling naar een punt in de toekomst laten leiden. De ondernemers en sporters. Mensen die doelen stellen en hun energie stoppen in het behalen daarvan. Ook die levenshouding is moeilijk als je niet weet hoe de wereld er over zes maanden uitziet.

We zitten in de tijd van het open einde. Wie zijn daar goed in? Romantici, die erin zwelgen. En gelovigen, die het accepteren

De frustratie die voelbaar is in de samenleving, heeft te maken met het feit dat veel mensen zich ook in hun persoonlijke leven laten leiden door de technieken van de planner, de ondernemer en de sporter. Daar is niets mis mee, maar, zoals gezegd, het wordt lastig als het leven een open einde heeft.

Wie zijn er dan wel goed in open eindes? Allereerst zijn dat de romantici. Daarmee bedoel ik niet de mensen die met een kaarsje voor de open haard zitten, maar de aanhangers van de levenshouding die eind negentiende eeuw opkwam als reactie op de verlichting. De romanticus wil opgaan in een groots gevoel en wil dat zo lang mogelijk op een kookpunt houden. Denk aan de onbereikbaarheid van de geliefde, waarin hij lekker lang kan zwelgen. De romanticus vindt een open einde heerlijk, zolang hij maar in zijn gevoel bevredigd wordt. Ik herken in sommige protestacties en politici romantische aspecten. Het gaat niet om de oplossing, de emotie moet op een kolkend niveau worden gehouden.

Het tweede type dat prima overweg kan met het open einde is de gelovige. Die accepteert een open einde in het leven omdat hij kan opgaan in de hogere macht, of weet dat er aan het einde ervan verlossing wacht.

Dat is misschien wel de paradox van deze tijd: de pandemie kan alleen maar worden opgelost met gezond verstand en doelgericht handelen. Maar zij die dat afwijzen, kunnen er juist het beste mee omgaan.

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde